Instruiți de un talent de cofetar, îndrumați mai departe de un prieten

19 oct. 2022

Și-a dorit să fie mai mult decât un mentor, și-a dorit să le fie înainte de toate un prieten. Nu pentru că postul de mentor nu era pentru ea, din contră, pentru că știa că elevii pot învăța cu adevărat ceva doar într-un mediu prietenos, aproape de inima lor.

Cu mult înainte să ia naștere proiectul Bakery School România, Cristina Stancu deja făcea parte din echipa Puratos România în calitate de consilier tehnic pentru sectorul de patiserie și ciocolaterie. După sute de demonstrații în fața clienților și 13 ani de experiență în cofetărie mai târziu, anul 2020 pune pe harta carierei sale un nou domeniu, cel al educației. Fără să stea prea mult pe gânduri a primit cu brațele deschise propunerea Gabrielei Bereș, aceea de a intra în proiectul Bakery School.

Încă de când a îmbrăcat haina de profesor, Cristina nu s-a văzut în postura unui profesor autoritar, ci în postura unui mentor apropiat de visele și aspirațiile care contează pentru elevi, un profesor care să-i instruiască în timpul orelor, iar în pauze să le fie prieten.

Pe drumul deserturilor realizate cu suflet

Călătoria sa ca tutore începe din dorința de a ieși din zona de confort și de a face ceva remarcabil. Știa că responsabilitatea unui mentor în fața elevilor care abia cunosc bazele cofetăriei nu era ușoară. Însă, pentru Cristina era mediul ideal de lucru. Mediul în care putea să dea mai departe din îndemânarea ei noilor generații de cofetari.

„Am simțit că sunt făcută pentru poziția de mentor pentru generațiile noi de cofetari și ciocolatieri încă din momentul în care mergeam la demonstrațiile clienților. Iar, atunci când am început să predau această meserie mi s-a potrivit la fel ca o mânușă.”

Cristina Stancu - Mentor Bakery School România

Mentoratul a însemnat pentru ea un punct de plecare. Pentru noi un picior apăsat pe accelerație pe drumul construirii unui viitor al tinerilor înzestrați cu talent și pasiune. Dar nu totul a fost roz de la început. Primele ei ore nu au avut un flux tocmai bun.

Aluaturile nereușite și rețetele eșuate erau peste tot în laborator. Elevii nu aveau habar cu ce se mănâncă cofetăria. O parte din ei nu erau interesați de această meserie. Mulți nu tratau cu seriozitate orele, iar cofetăria nu era văzută ca o meserie de viitor. Cu timpul, elevii și-au schimbat părerea, iar orele de practică au devenit preferatele lor. Meseria de cofetar a devenit dintr-o meserie exclusă din viitorul lor apropiat, un țel în viață.

„Au existat multe dăți în care nu știau ce aveau de făcut, însă mă bucură că am fost profesorul care i-a adus pe un drum cinstit, mai aproape de o carieră frumoasă și prosperă în viitorul fiecăruia.” - Cristina Stancu, Mentor Bakery School România

Rodul anilor de muncă dat mai departe adolescenților de liceu

Încet, dar cu băgare de seamă, elevii au început să fure meseria de cofetar de la Cristina. Cu admirație și drag au urmărit-o oră de oră, semestru de semestru și de la neștiutori ai cofetăriei au devenit maeștri în folosirea ustensilelor și a tehnicilor predate.

Dacă mulți dintre ei nu știau pe unde să o apuce atunci când au intrat pentru prima dată pe porțile liceului, la sfârșitul primului an deja se gândeau cum va arăta propria lor cofetărie.

„Sunt mândră că la fiecare oră le-am insuflat perseverența și ambiția de a face mai mult decât pot. Elevii vin din zone rurale, unde visele lor de multe ori se sting în cazul în care nu sunt alimentate. Asta mi-am dorit eu ca profesor, să le arăt și să le demonstrez că se poate.” - Cristina Stancu, Mentor Bakery School România

Așa cum generația Z este văzută de mulți una egoistă, Cristina este de părere că adolescenții din ziua de azi pun preț pe timpul lor liber. Și că acele momente la care nu te mai poți întoarce odată cu absolvirea liceului sunt mai mult decât importante, acele momente rămân cu noi o viață întreagă.

„Întotdeauna am creat o atmosferă plăcută la ore, am râs, am povestit și cel mai important am făcut prăjituri. La sfârșitul zilei ei plecau acasă cu lecția învățată și cu momente de care să-și aducă aminte cu drag.” - Cristina Stancu, Mentor Bakery School România

Îndrăgostită de ciocolată și după 13 ani

Când am întrebat-o „De ce ai ales cofetăria?”, ne-a răspuns că așa a fost scris.

Aflăm de la Cristina că nu pasiunea a adus-o în postul de consilier tehnic, ci viața. Acum 13 ani, ea căuta un loc de muncă. Nu avea o rută exactă, știa doar că își dorește să lucreze. Viața avea multe planuri pentru ea. Planuri care includeau deserturi delicioase și multă ciocolată. Pusă față în față cu ciocolata veritabilă belgiană, Cristina s-a îndrăgostit iremediabil de lucrul cu ciocolata.

„Pentru mine un adevărat cofetar înseamnă înainte de toate multă muncă. Pasiunea a venit după munca pe care am depus-o de-a lungul anilor, din momentul în care am descoperit ciocolata și am realizat că îmi pot pune amprenta în ceea ce fac.” - Cristina Stancu, Mentor Bakery School România

Și-a dedicat mult timp în Innovation Center, inventând noi rețete, descoperind noi tehnici și alimentându-și pasiunea cu aprecierile clienților.

„Eu am absolvit liceul tehnologic. Un liceu care nu are nici măcar cea mai mică asociere cu ceea ce fac acum. Am lucrat în mai multe domenii până în anul 2008, atunci când am ajuns să lucrez ca ajutor de cofetar. Începătoare fiind am învățat bazele cofetăriei de la 0, iar pe parcurs mi-am dorit să învăț din ce în ce mai mult, să avansez și să ajung la nivelul de Pastry Chef. Am realizat mai târziu că toate greutățile pe care le-am întâmpinat au pus cărămidă cu cărămidă la evoluția mea în carieră.” - Cristina Stancu, Mentor Bakery School România

Viitorul vitrinelor cofetăriilor arată bine. Un viitor în care vitrinele vor fi cultural diversificate, asta își dorește Cristina să vadă cât mai curând. Un fel de ruletă a deserturi tradiționale din fiecare colț al lumii.

Noi nu credem că această viziune este prea departe de realitate, elevii Bakery School sunt deschiși să învețe lucruri noi, rețete noi, și să cunoască culturi noi în fiecare zi. Întotdeauna au fost încurajați să nu le fie frică de nou, iar atunci când își doresc ceva, le spunem că important este să încerce.

„Ceea ce m-a ghidat pe mine a fost curajul să încerc. Și așa cum spune Paulo Coelho în cartea The Alchemist, și cum le spun la rândul meu elevilor: Când vrei ceva tot universul conspiră pentru ca tu să obții ceea ce îți dorești. - Cristina Stancu, Mentor Bakery School România

Mă interesează să mă implic alături de Puratos în dezvoltarea tinerelor generații de brutari, patiseri și cofetari.

Descoperă mai multe despre experiența Bakery School România

Bakery School

Bakery School

Bakery School este prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie. Înființată din resurse exclusiv private de Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, școala în sistem dual deschisă în Tărtășești, județul Dâmbovița, are 24 de elevi în clasa a IX-a și alți 15 elevi în clasa a X-a.

Din pasiunea pentru călătorit, Mihaela pregătește generații care să călătorească pe drumul succesului și al meseriilor profesionale

Din pasiunea pentru călătorit, Mihaela pregătește generații care să călătorească pe drumul succesului și al meseriilor profesionale

Adeptă a cauzelor sociale și iubitoare de călătorii în jurul lumii, Mihaela vorbește despre cum experiențele profesionale și personale aduc valoare atunci când influențezi prezentul unui proiect care schimbă vieți și viitorul generațiilor tinere.

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

În acest articol aflăm de la Andreea Ciocănescu, Marketing Manager în cadrul Puratos România, cum a demarat proiectul Bakery School în perioada pandemiei, descoperim care au fost primele reușite ale școlii și cum meseriile autentice contează pentru tinerii din România.

Școala profesională nu mai este „Cenușăreasa” învățământului românesc

Școala profesională nu mai este „Cenușăreasa” învățământului românesc

Anca Elena Raicu, directoarea Liceului Tehnologic „Marin Grigore Năstase", om care susține învățământul profesional din România, și-a îndreptat atenția și eforturile către dezvoltarea școlii, și mai important către fiecare elev, încă de la începerea parteneriatului. Urmează să aflăm de la însăși, directoarea liceului, oportunitățile pe care Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtășești le oferă elevilor din mediile rurale în ziua de astăzi, importanța studiilor în viața unui adolescent, cât și ce impact pozitiv a avut Bakery School în rândul tinerilor.

Regăsirea meseriilor ale căror standarde riscau să fie uitate

Regăsirea meseriilor ale căror standarde riscau să fie uitate

Află mai departe chiar de la Gabriela Bereș, inițiatoarea proiectului Bakery School România, care sunt pașii pe care proiectul îi urmează pentru a atinge standardele unei industrii ideale, cum va arăta viitorul tinerilor care urmează să ocupe meseriile de brutari și cofetari, cât și despre necesitatea schimbării pentru a-ți atinge visul.

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

Află în acest articol povestea Ruxandrei Proca, profesor teorie alimentație publică în cofetărie la Bakery School din Tărtășești. Ruxandra ne-a povestit despre demersul ei în proiectul Bakery School, cum s-a adaptat noii generații Z, cum arată orele de curs ideale din perspectiva unui profesor al învățământului dual și cum își încurajează elevii să continue pe drumul cofetarilor de succes.

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Dacă am lua la mână cutia amintirilor, ne-am aduce aminte cu drag de revistele de bucate ale părinților. Acele reviste ce stăteau săptămâni întregi pe noptiera de lângă pat sau pe rafturile din bucătărie. Pentru unii acestea semnifică doar o urmă de nostalgie, însă alții își aduc aminte cu drag că acela a însemnat un mare pas în cariera lor.

Diriga ce a inspirat elevii să iubească pâinea

Diriga ce a inspirat elevii să iubească pâinea

În acest articol aflăm povestea Anei Mușat, diriginta & mentorul viitorilor noștri absolvenți. Vom descoperi secretele din spatele îngrijirii pâinii și ale unei clase întregi de adolescenți care la Bakery School au învățat cum să o pregătească.