Lansarea programului Cacao-Trace în România

Grupul Puratos aduce programul Cacao-Trace™ și în România, un program unic de sustenabilitate pentru producția de ciocolată

25 feb. 2021

Antreprenorii din segmentul dulce – cofetării și ciocolaterii – se pot alătura campaniei

Puratos România, parte a Grupului Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative, cu expertiză în aplicaţii finite pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie, investește în sustenabilitate și lansează și în România, programul Cacao-Trace™ gândit să ridice standardele de calitate în industria ciocolatei. 

Prin acțiunile acestui program, Puratos își ia angajamentul de a returna 10 eurocenți din fiecare kg de ciocolată sustenabilă vândută direct comunităților de fermieri care trăiesc din agricultura cu cacao. Campania a fost lansată de grupul Puratos în anul 2016 și până acum a strâns aproape 2 milioane de euro, sumă care a contribuit fie la suplimentarea veniturilor fermierilor cu două salarii, fie ca investiții în comunitățile locale. Astfel, prin programul Cacao-Trace™ s-au construit 6 școli, o maternitate și 23 de stații de apă potabilă pentru satele din Papua Noua Guinee, Vietnam și Coasta de Fildeș și s-au oferit 500 de burse școlare pentru copiii fermierilor înrolați în program.

În România, Puratos îi încurajează pe toți producătorii de dulciuri, fie că sunt cofetării sau ciocolaterii, să se alăture campaniei folosind ciocolată sustenabilă în rețetele lor, sprijinind, astfel, producția de cacao la nivel global. Ce interesați pot trimite solicitare pentru a încerca ciocolata sustenabilă la info_romania@puratos.ro.

Pe plan local, Puratos România înlocuiește patru dintre cele mai populare sortimente de ciocolată Belcolade Selection cu versiunile lor realizate din boabe de cacao certificate Cacao- Trace: Belcolade Selection Noir CTBelcolade Selection Lait CTBelcolade Selection Blanc CTBelcolade Selection Amber CT. Gama nouă, apreciată pentru gustul extraordinar, dar și pentru performanța excelentă, creează valoare adăugată de la fermier la consumator, prin 2 elemente diferențiatoare – gustul superior obținut printr-un proces controlat de fermentare și veniturile suplimentare obținute din Bonusul de Ciocolată.

Gabriela Bereș, Country Manager, Puratos România

„Toți clienții noștri și nu numai, pot schimba lumea alăturându-se Programului Cacao-Trace™. Sute de mii de fermieri de arbori de cacao trăiesc la limita sărăciei extreme și dacă nu sunt susținuți vor renunța la acest tip de culturi. Sustenabilitatea este o obligație civică pentru noi toți, cei din această industrie, dar și pentru consumatori. Ne dorim ca până la finalul anului 2025, să producem și să comercializăm doar ciocolată sustenabilă”, a declarat Gabriela Bereș, country manager Puratos România.

Despre Cacao-Trace™

Pentru un producător global de ciocolată reală, dar și de cuverturi de ciocolată, masa de cacao este un ingredient strategic în procesul de producție. Cacao-Trace™, programul de sustenabilitate conceput de Puratos vine direct în sprijinul fermierilor de cacao și oferă consumatorilor finali șansa de a savura ciocolată veritabilă cu gust excepțional mulți ani de acum înainte. Programul respectă toate elementele clasice ale altor campanii de certificare sustenabilă, însă aduce unicitate prin modul de abordare, concentrându-se pe gustul superior al boabelor Cacao-Trace™. Fermentarea este o etapă esențială în dezvoltarea potențialului de aromă al boabelor, iar acest proces se desfășoară în centrele noastre locale post-recoltare, sub stricta supraveghere a experților Puratos. Prin controlul acestui proces, ne asigurăm că doar boabele de cacao de cea mai bună calitate se transformă în delicioasa ciocolată Cacao-Trace™, iar gustul său extraordinar aduce beneficii tuturor, în special, fermierilor de cacao care primesc un bonus financiar din prețul fiecărui kilogram de ciocolată vândut de Puratos.

Reușita programului înseamnă un gust desăvârșit al ciocolatei și îmbunătățirea calității vieții pentru fermierii înscriși. Cacao-Trace™ este susținut de comunitățile locale din cinci regiuni de creștere a arborilor de cacao, de Puratos și de mii de iubitori de ciocolată din întreaga lume. Suntem cu toții uniți de convingerea că o ciocolată mai bună creată împreună este singura abordare sustenabilă.

Puteți afla mai multe despre programul de sustenabilitate Cacao-Trace™ pe pagina de aici.

„Dacă vrem un viitor al ciocolatei, trebuie să investim și să lucrăm împreună pentru ca întreg lanțul să fie beneficiar real, de la fermierul care cultivă boabele de cacao, până la copilul care împarte ciocolata cu un prieten”, explică Gabriela Bereș, country manager Puratos România.

Agricultura de cacao, în pericol

Majoritatea boabelor de cacao sunt cultivate în ferme mici de familie. Productivitatea este scăzută și, ca urmare, mulți fermieri trăiesc la limita subzistenței. Arborii de cacao sunt delicați și deosebit de sensibili la schimbările climatice, la dăunători și boli. Prin urmare, o bună cunoaștere a practicilor agricole este esențială pentru a asigura producția sustenabilă de boabe de cacao. În același timp, deoarece cacaua este cotată la bursă, există o volatilitate ridicată a prețurilor, ceea ce înseamnă că fermierii nu reușesc întotdeauna să își vândă produsele la cele mai bune cotații. Astfel, comunitățile agricole au nevoie de parteneri pe termen lung care să le poată oferi stabilitate, prin prețuri echitabile și să asigure atât producția de înaltă calitate, cât și protecția mediului. Ultimele studii realizate de asociația mondială Fairtrade International, care militează pentru drepturile fermierilor și a angajaților din agricultură din țările în curs de dezvoltare, arată că venitul mediu al unei familii de agricultori de cacao din Coasta de Fildeș (cel mai mare producător de cacao din lume ) nu depășește 2.707 de dolari pe an, respectiv 225 de dolari de lună. Suma este foarte apropiată de nivelul de sărăcie extremă de 2.276 de dolari pe an.

Despre Puratos

Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative, cu expertiză în aplicaţii finite pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, are peste 9.000 de angajaţi în 71 de ţări, deține 63 de unităţi de producţie şi 88 de centre de inovaţie, oferind clienților ingrediente calitative și nutritive adaptate cerințelor locale. Produsele Puratos sunt comercializate în peste 100 de ţări. Puratos România oferă materii prime pentru sectorul alimentar şi servicii specializate clienților săi din sectorul industrial, artizanal și retail printr-o reţea de 12 filiale la nivel național şi prin cele două centre de inovație, din București și Cluj-Napoca, destinate testării de produse și ingrediente inovatoare. Compania a fost înființată în anul 1995, în București, având în prezent o unitate de producție în județul Ilfov, cu trei linii de producţie distincte (linie de margarină, linie de mixuri pentru patiserie şi brutărie, respectiv o linie pentru umpluturi cu fructe, creme pe bază de apă și glazuri) şi 150 de angajaţi. Puratos România este unul dintre principalii jucători din sectorul de ingrediente pentru industria alimentară, având un portofoliu extins de produse, printre care maiele active și inactive, cereale încolțite și infuzate în maia lichidă, ciocolată belgiană Belcolade, umpluturi cu  fructe, glazuri, creme fine pentru deserturi.

Află mai multe despre programul Cacao-Trace și despre kitul pregătit special pentru patiserii, cofetarii și ciocolatierii locali!