Școala profesională nu mai este „Cenușăreasa” învățământului românesc

14 sept. 2022

Discuțiile despre meserii sunt la tot pasul, dar discuțiile despre oportunitățile regăsite într-un liceu profesional sunt din ce în ce mai rare. La Bakery School România, specializările și calificările în domeniul panificației și al cofetăriei ne consacrează. Știți că ne dorim ca pe piața muncii să intre generație după generație, absolvenți ai școlii Bakery School România. Ceea ce ne recomandă ca școală specializată de brutărie, patiserie și cofetărie este și colaborarea cu Liceul Tehnologic din Tărtășești. În anul 2020, Bakery School România încheie un parteneriat de învățământ dual cu Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, unde elevii specializărilor Cofetărie-Patiserie și Brutărie-Patiserie, urmează să participe la cursuri de profil, teoretice și practice, pe durata a 3 ani de zile.

Anca Elena Raicu, directoarea Liceului Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, om care susține învățământul profesional din România, și-a îndreptat atenția și eforturile către dezvoltarea școlii, și mai important către fiecare elev, încă de la începerea parteneriatului. Urmează să aflăm de la însăși, directoarea liceului, oportunitățile pe care Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtășești le oferă elevilor din mediile rurale în ziua de astăzi, importanța studiilor în viața unui adolescent, cât și ce impact pozitiv a avut Bakery School în rândul tinerilor.

Profesoară de franceză la ore, director în pauze

Se împlinesc 9 ani de când Anca Raicu face parte din colectivul profesoral al liceului. Pasiunea pentru limba franceză a fost cea care a adus-o în fața porților liceului în anul 2013. Ulterior, a preluat postul de director adjunct, fiind implicată și activă în toate acțiunile liceului încă de la început. Acum se ocupă de coordonarea claselor și a elevilor care învață în programul de zi și seral. În cadrul liceului, se formează clase de mecanic-auto, alimentație publică și turism, ce pregătesc viitorii mecanici, ospătari și tineri vânzători în unitățile de alimentație. Iar, denumit de Anca Raicu „bomboana liceului”, Bakery School formează anul acesta a 3-a generație de viitori meseriași în ale brutăriei, cofetăriei și patiseriei.

Acest proiect este un exemplu de „Așa da, se poate face învățământ profesional în România”.

Cum tot mai multe meserii sunt pe cale de dispariție, nu este de mirare că tot mai multe cadre didactice încurajează învățământul profesional.

Frumusețea școlii profesionale este că îți garantează o meserie, indiferent dacă ești pregătit sau nu să urmezi o facultate. În orice domeniu este nevoie de meseriași.

Elevii care termină un liceu tehnologic sau o școală profesională se dezvoltă cu ușurință în domeniul ales. Din momentul absolvirii, ei sunt calificați profesional în acea meserie. Fapt ce garantează nu doar un loc de muncă, ci și un viitor stabil.

Diferența dintre un liceu teoretic și unul tehnologic sau o școală profesională, este că după absolvirea unui liceu teoretic, fără studii universitare nu poți continua să profesezi în domeniul spre care țintești, având, însă, o calificare profesională, te poți angaja ca muncitor calificat în domeniul pentru care te-ai pregătit.

Ține-ți prietenii aproape și profesorii și mai aproape

Cu toții avem un cel mai bun prieten. Dar cine nu are o cea mai bună fostă dirigă este musai să-și facă!

Din liceu am rămas cu o prietenie prețioasă cu fosta dirigintă. Ea a reușit să culeagă și să înflorească pasiunea pentru limba franceză în cariera mea. Un model pe care l-am urmat în viață și pe care în continuare îl urmez.

Bakery School România și Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” își propun să pună bazele încrederii în forțele proprii ale elevilor și să construiască cărămidă cu cărămidă viitori antreprenori, brutari, cofetari, mecanici, ospătari care știu ce își doresc în viață. De asemenea, mentorii, profesorii, cât și directoarea liceului îi ghidează și le oferă resursele necesare pentru a-și urma visurile.

Am prins drag de ei, de toți elevii. Când îi văd că își doresc o meserie. Când îi văd cum muncesc și cât de mândri sunt de munca pe care o fac, nu am cum să nu-i îndrăgesc. Într-o zi au venit elevii de la mecanică la mine, șifonați din cap până în picioare: „Haideți, doamna, să mă vedeți, am desfăcut motorul!”, atunci am realizat că din asta îmi hrănesc sufletul zi de zi: din mândria și bucuria lor.

Ultimele generații înscrise la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” sunt pregătite să învețe cu adevărat o meserie, ideea de „Nu am intrat la liceul teoretic la care mi-am dorit, atunci voi aplica aici.” nemaiexistând. Acum, din ce în ce mai mulți tineri înțeleg ceea ce înseamnă un învățământ profesional și mai mult de atât, ce beneficii îți oferă un astfel de liceu. Anca precizează că la Bakery School specializarea cofetărie este cu mult mai mult apreciată, iar absolvenții clasei a VIII-a tind să fie mai atrași de orele de practică de cofetărie, în schimbul orelor liceelor teoretice: „Noi vrem să facem meserie.”.

Ani de liceu… 

Adolescența nu a plecat niciodată din viața ei. Avantajul în munca cu elevii de liceu este că rămâi întotdeauna tânăr. Categoric, cel puțin o dată pe lună avem un majorat, deci cel puțin în fiecare lună retrăiesc bucuria împlinirii a 18 ani. Cu sufletul am rămas acolo, însă ce i-aș transmite eu Ancăi din liceu ar fi: „Să aibă mai mult curaj și mai multă încredere.”.

Și-ar dori ca elevii să poarte uniformă, însă nu îi plac regulile stricte, îi place uniformizarea.

Am observat în rândul elevilor tendința de a se compara. Sunt de acord cu spiritul de echipă și susținerea, dar din momentul în care alegi să te compari cu un alt elev, nu este benefic pentru nimeni.

Optimismul, la fel ca zâmbetul, sunt puse la loc sigur. Ghidată după motto-ul: „Toți oamenii au fost mai întâi copii, dar puțini își mai aduc aminte.”, Anca își înțelege elevii și le este întotdeauna alături, la fel ca o colegă de bancă.

Este important să ne trăim viața frumos, cu bucurie în suflet. Generațiile nu mai sunt aceleași, însă, și noi la fel ca ei am fost copii. Din păcate, uităm acest detaliu și ne trezim adulți, apoi uităm să empatizăm cu proprii noștri copii sau elevii cărora le predăm. M-am atașat atât de mult de elevi, încât am auzit vorbe pe coridor: „Doamna, e de-a noastră!”.

Așa se diferențiază în prezent profesorii: prin empatie și înțelegere, prin „Hai să vedem cum rezolvăm!” și nu „Ai greșit, nu-i bine!”.

Anca Elena Raicu - Directoarea Liceului Tehnologic „Marin Grigore Năstase"

Într-o lume ideală, totul e posibil

I-am propus Ancăi un exercițiu de imaginație. Acela de a-și imagina o lume ideală a școlilor profesionale.

Închid ochii și îmi imaginez o școală ultramodernă cu laboratoare așa cum sunt laboratoarele dotate la Bakery School. Văd cum există dotări pentru toate specializările: pentru bucătărie, mecanică și ospătărie. Văd un atelier de mecanică dotat exact așa cum sunt astăzi service-urile auto. Văd resurse moderne și echipamente tehnologice noi necesare elevilor pentru a se dezvolta în carieră. Văd elevi care fac cu plăcere ce fac, cafele ultra sofisticate, realizate de viitori barista, și profesori care îi susțin în acest demers.

Mă interesează să mă implic alături de Puratos în dezvoltarea tinerelor generații de brutari, patiseri și cofetari.

Descoperă mai multe despre experiența Bakery School România

Bakery School

Bakery School

Bakery School este prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie. Înființată din resurse exclusiv private de Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, școala în sistem dual deschisă în Tărtășești, județul Dâmbovița, are 24 de elevi în clasa a IX-a și alți 15 elevi în clasa a X-a.

Din pasiunea pentru călătorit, Mihaela pregătește generații care să călătorească pe drumul succesului și al meseriilor profesionale

Din pasiunea pentru călătorit, Mihaela pregătește generații care să călătorească pe drumul succesului și al meseriilor profesionale

Adeptă a cauzelor sociale și iubitoare de călătorii în jurul lumii, Mihaela vorbește despre cum experiențele profesionale și personale aduc valoare atunci când influențezi prezentul unui proiect care schimbă vieți și viitorul generațiilor tinere.

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

În acest articol aflăm de la Andreea Ciocănescu, Marketing Manager în cadrul Puratos România, cum a demarat proiectul Bakery School în perioada pandemiei, descoperim care au fost primele reușite ale școlii și cum meseriile autentice contează pentru tinerii din România.

Regăsirea meseriilor ale căror standarde riscau să fie uitate

Regăsirea meseriilor ale căror standarde riscau să fie uitate

Află mai departe chiar de la Gabriela Bereș, inițiatoarea proiectului Bakery School România, care sunt pașii pe care proiectul îi urmează pentru a atinge standardele unei industrii ideale, cum va arăta viitorul tinerilor care urmează să ocupe meseriile de brutari și cofetari, cât și despre necesitatea schimbării pentru a-ți atinge visul.

Instruiți de un talent de cofetar, îndrumați mai departe de un prieten

Instruiți de un talent de cofetar, îndrumați mai departe de un prieten

Și-a dorit să fie mai mult decât un mentor, și-a dorit să le fie înainte de toate un prieten. Nu pentru că postul de mentor nu era pentru ea, din contră, pentru că știa că elevii pot învăța cu adevărat ceva doar într-un mediu prietenos, aproape de inima lor. Încă de când a îmbrăcat haina de profesor, Cristina nu s-a văzut în postura unui profesor autoritar, ci în postura unui mentor apropiat de visele și aspirațiile care contează pentru elevi, un profesor care să-i instruiască în timpul orelor, iar în pauze să le fie prieten.

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

Află în acest articol povestea Ruxandrei Proca, profesor teorie alimentație publică în cofetărie la Bakery School din Tărtășești. Ruxandra ne-a povestit despre demersul ei în proiectul Bakery School, cum s-a adaptat noii generații Z, cum arată orele de curs ideale din perspectiva unui profesor al învățământului dual și cum își încurajează elevii să continue pe drumul cofetarilor de succes.

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Dacă am lua la mână cutia amintirilor, ne-am aduce aminte cu drag de revistele de bucate ale părinților. Acele reviste ce stăteau săptămâni întregi pe noptiera de lângă pat sau pe rafturile din bucătărie. Pentru unii acestea semnifică doar o urmă de nostalgie, însă alții își aduc aminte cu drag că acela a însemnat un mare pas în cariera lor.

Diriga ce a inspirat elevii să iubească pâinea

Diriga ce a inspirat elevii să iubească pâinea

În acest articol aflăm povestea Anei Mușat, diriginta & mentorul viitorilor noștri absolvenți. Vom descoperi secretele din spatele îngrijirii pâinii și ale unei clase întregi de adolescenți care la Bakery School au învățat cum să o pregătească.