Diriga ce a inspirat elevii să iubească pâinea

15 feb. 2023

Ne întoarcem în 2020, anul în care Ana Mușat urma să ocupe postul de diriginte al primei clase Bakery School România. Ana era deja maistru instructor în cadrul Liceului Marin Grigore Năstase, iar un an mai târziu urma să intre și în grațiile proiectului Bakery School, ocupând același post.

Pe vremea aceea se înființa prima clasă de brutari, patiseri și cofetari în sistem dual. Era anul în care atât elevii cât și profesorii aflau pentru prima dată despre misiunea pentru un viitor mai bun. Ana Mușat a acceptat să facă parte din echipa noastră plină de entuziasm și curiozitate. În primul an ea s-a prezentat în fața elevilor drept diriga clasei, ca mai târziu să îmbrace haina de maistru instructor și să împartă din cunoștințele ei tuturor claselor de brutărie.

În acest articol aflăm povestea Anei Mușat, diriginta & mentorul viitorilor noștri absolvenți. Vom descoperi secretele din spatele îngrijirii pâinii și ale unei clase întregi de adolescenți care la Bakery School au învățat cum să o pregătească.

Copilărie, morărit & dragostea pentru pâine

Brutăria i-a surâs încă de când era copilă. Ea fiind crescută de bunicii care de zor pregăteau cu meticulozitate făinurile familiei. Efervescența cu care ne-a povestit Ana despre copilăria ei ne-a dus chiar pe prispa casei bunicilor săi. Dragostea pentru pâine a venit pe parcurs, interesul ei a fost prima dată pentru cofetărie. Ceva vreme doar a urmărit-o pe mama ei cum pregătea cu migală deserturi și prăjituri de casă.

„Mama și bunica găteau foarte mult. Mama nu doar că adora deserturile, dar era și experta familiei atunci când era vorba de pregătit un tort aniversar sau platouri cu dulcinele. Noi, fiind copii, o ajutam la diverse lucruri care se desfășurau pentru că așa era în timpurile acelea, copiii erau implicați în muncile casnice.”

Ana Mușat - Diriginte și maistru instructor

Mai târziu a fost atrasă de lumea pâinilor coapte cu dragoste. Când era copil cel mai mult îi plăcea mirosul autentic de miez cald și crustă crocantă. În casa bunicilor, spune ea, mereu se făcea multă pâine, atât cât să ajungă o săptămână întreagă.

„Îmi aduc aminte că bunica avea cuptoare din acelea cum sunt la țară, pe lemne. Îmi plăcea foarte mult mirosul când scotea pâinea din cuptor și faptul că se făcea multă pâine. Bunicul se ocupa cu morăritul. Practic, grija și prețuirea lor era pâinea. Puteai vedea asta de la cum depozitau sacii până la cum sortau făinurile.” - Ana Mușat, diriginte și maistru instructor

La fel ca un tezaur al pământului, așa era considerată pâinea la țară acum 20 de ani. Bunicii au fost marea ei inspirație. Încă de atunci, Ana a început să prețuiască pâinea. Acum dă mai departe din cunoștințele sale și noilor generații.

Doamna, vreau să mă fac brutar!

Cu toate că prăjiturile, deserturile și cofetăria sunt mult mai apreciate de adolescenți, în continuare se regăsesc în clasele Bakery School elevi care îndrăgesc meseria de brutar la fel de mult.

Ana Mușat întotdeauna le amintește că și în brutărie își pot lăsa amprenta creativă prin decoruri cu semințe, diverse desene, împletituri de aluat și multe alte idei creative care pot ridica pâinea la rangul de artă.

După desfășurarea orelor de teorie în care le-a povestit elevilor săi tainele aluatului perfect, procesul de creștere al pâinii și importanța ingredientelor folosite, mulți dintre elevi revin către Ana și îi spun: Vreau să urmez această meserie!”.

Auzi în stânga și-n dreapta că generațiile din ziua de astăzi nu sunt la fel de muncitoare sau interesate de școală cum erau cele de odinioară. Din contră, la Bakery School noi îi vedem zi de zi pe elevii noștri cum fac totul cu plăcere și ambiție.

„Pentru mine a fost un fapt nemaiîntâlnit ca un elev să vină la mine și să-mi spună că îi place ceea ce face. Sunt elevi care vin și stau lângă mine ca să învețe mai repede. Îi auzi cum îmi spun: Lăsați-mă pe mine să scot pâinea. Lăsați-mă pe mine să o pun la malaxor. Lăsați-mă pe mine să cântăresc. Acești copii mă uimesc în fiecare zi.” - Ana Mușat, diriginte și maistru instructor

Prima lecție de la Bakery School: pune suflet în ceea ce faci

Trebuie să pui suflet în meseria pe care o practici ca să reușești.

Se spune că dacă ai dotările necesare poți face lucruri mărețe. Elevii de la Bakery School continuă să aibă ustensile și echipamente de ultimă generație în laboratoarele în care învață meseriile de cofetar, brutar și patiser. Rezultatele deja se văd. Ei sunt pe drumul cel bun. Au răbdare înainte de toate și încep întotdeauna să lucreze cu încrederea că vor reuși.

„Tot timpul îi încurajez. Le dau exemple și din viața mea personală, lucruri care mi s-au întâmplat mie: Uite, nu e greu, poți să reușești. Totul ține de răbdare. Fii încrezător că poți să parcurgi acest drum.”. - Ana Mușat, diriginte și maistru instructor

Mă interesează să mă implic alături de Puratos în dezvoltarea tinerelor generații de brutari, patiseri și cofetari.

Descoperă mai multe despre experiența Bakery School România

Bakery School

Bakery School

Bakery School este prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie. Înființată din resurse exclusiv private de Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, școala în sistem dual deschisă în Tărtășești, județul Dâmbovița, are 24 de elevi în clasa a IX-a și alți 15 elevi în clasa a X-a.

Din pasiunea pentru călătorit, Mihaela pregătește generații care să călătorească pe drumul succesului și al meseriilor profesionale

Din pasiunea pentru călătorit, Mihaela pregătește generații care să călătorească pe drumul succesului și al meseriilor profesionale

Adeptă a cauzelor sociale și iubitoare de călătorii în jurul lumii, Mihaela vorbește despre cum experiențele profesionale și personale aduc valoare atunci când influențezi prezentul unui proiect care schimbă vieți și viitorul generațiilor tinere.

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

În acest articol aflăm de la Andreea Ciocănescu, Marketing Manager în cadrul Puratos România, cum a demarat proiectul Bakery School în perioada pandemiei, descoperim care au fost primele reușite ale școlii și cum meseriile autentice contează pentru tinerii din România.

Școala profesională nu mai este „Cenușăreasa” învățământului românesc

Școala profesională nu mai este „Cenușăreasa” învățământului românesc

Anca Elena Raicu, directoarea Liceului Tehnologic „Marin Grigore Năstase", om care susține învățământul profesional din România, și-a îndreptat atenția și eforturile către dezvoltarea școlii, și mai important către fiecare elev, încă de la începerea parteneriatului. Urmează să aflăm de la însăși, directoarea liceului, oportunitățile pe care Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtășești le oferă elevilor din mediile rurale în ziua de astăzi, importanța studiilor în viața unui adolescent, cât și ce impact pozitiv a avut Bakery School în rândul tinerilor.

Regăsirea meseriilor ale căror standarde riscau să fie uitate

Regăsirea meseriilor ale căror standarde riscau să fie uitate

Află mai departe chiar de la Gabriela Bereș, inițiatoarea proiectului Bakery School România, care sunt pașii pe care proiectul îi urmează pentru a atinge standardele unei industrii ideale, cum va arăta viitorul tinerilor care urmează să ocupe meseriile de brutari și cofetari, cât și despre necesitatea schimbării pentru a-ți atinge visul.

Instruiți de un talent de cofetar, îndrumați mai departe de un prieten

Instruiți de un talent de cofetar, îndrumați mai departe de un prieten

Și-a dorit să fie mai mult decât un mentor, și-a dorit să le fie înainte de toate un prieten. Nu pentru că postul de mentor nu era pentru ea, din contră, pentru că știa că elevii pot învăța cu adevărat ceva doar într-un mediu prietenos, aproape de inima lor. Încă de când a îmbrăcat haina de profesor, Cristina nu s-a văzut în postura unui profesor autoritar, ci în postura unui mentor apropiat de visele și aspirațiile care contează pentru elevi, un profesor care să-i instruiască în timpul orelor, iar în pauze să le fie prieten.

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

Află în acest articol povestea Ruxandrei Proca, profesor teorie alimentație publică în cofetărie la Bakery School din Tărtășești. Ruxandra ne-a povestit despre demersul ei în proiectul Bakery School, cum s-a adaptat noii generații Z, cum arată orele de curs ideale din perspectiva unui profesor al învățământului dual și cum își încurajează elevii să continue pe drumul cofetarilor de succes.

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Dacă am lua la mână cutia amintirilor, ne-am aduce aminte cu drag de revistele de bucate ale părinților. Acele reviste ce stăteau săptămâni întregi pe noptiera de lângă pat sau pe rafturile din bucătărie. Pentru unii acestea semnifică doar o urmă de nostalgie, însă alții își aduc aminte cu drag că acela a însemnat un mare pas în cariera lor.