Regăsirea meseriilor ale căror standarde riscau să fie uitate

15 sept. 2022

După cum am aflat de la Mihaela Bănulescu și Andreea Ciocănescu, Bakery School România face parte din fundația înființată de Puratos Group: Bakery School Foundation. Un proiect lansat în anul 2016 cu scopul implicării în viitorul tinerilor ce își doresc să aibă o meserie care implică pasiune și care le poate asigura un viitor pentru ei și familiile lor. Pentru ca proiectul să ajungă în 2022 la a treia sa generație de elevi în țara noastră Puratos România a depus eforturi enorme din 2017.

Vezi video

Încă de pe atunci, la nivel global se simțea o lipsă acută a profesioniștilor din industria alimentară. Iar Puratos România a semnalat că țara noastră duce de ani buni povara lipsei de personal în brutării, cofetării și patiserii. Însă, în urma eforturilor depuse a echipei locale, în anul 2020, are loc deschiderea primei școli Bakery School în județul Dâmbovița, în sistem dual, în parteneriat cu liceul „Marin Grigore Năstase” din localitatea Tărtășești. Prima generație de elevi și-a luat astfel rolul în serios și pornește cu dreptul spre un viitor bine pregătit, unde abilitățile fiecărei noi generații vor fi puse la dospit timp de trei ani. Într-un laborator dotat cu noile tehnologii și toate echipamentele necesare domeniului, elevii au învățat mai mult decât cum să facă deserturi apetisante și pâini gustoase. Ei învață ce înseamnă cu adevărat să muncești din pasiune și cu respect față de valorile pe care le este construită viitoarea meserie. Cu alte cuvinte, practica și exercițiul constant sunt ingredientele de bază la Bakery School.

Un an mai târziu după ce am deschis porțile școlii din România, asociația Bakery School Foundation și-a mărit granițele și a pus pe harta lumii încă o unitate de învățământ Bakery School, în Statele Unite. De această dată, vizând strict problema lipsei personalului din industria de panificație și cofetărie și nu cea a economiei afectate. Prin urmare, anul acesta încep orele de curs Bakery School și în Statele Unite ale Americii, în localitatea Pennsauken.

Află mai departe chiar de la Gabriela Bereș, inițiatoarea proiectului Bakery School România, care sunt pașii pe care proiectul îi urmează pentru a atinge standardele unei industrii ideale, cum va arăta viitorul tinerilor care urmează să ocupe meseriile de brutari și cofetari, cât și despre necesitatea schimbării pentru a-ți atinge visul.

Un pas înainte pentru meseriile care contează

Director Regional pentru Europa de Est în cadrul Puratos Group, cu o carieră de 16 ani în domeniul de producție și furnizare a ingredientelor pentru industria de panificație, patiserie și cofetărie, Gabriela Bereș, promotorul care a dus ideea că „În România putem face meserie!” mai departe către Bakery School Foundation mărturisește că:

„Ideea a pornit de foarte mult timp, cred că sunt deja 5-6 ani în urmă. Niciodată nu se întâmplase ca Puratos Group să deschidă această fundație într-una din țările Uniunii Europene sau într-o țară dezvoltată economic.”

Gabriela Bereș - Director Regional Puratos pentru Europa Centrală și de Est

Astfel, fundația va aduce pe piața muncii în următorii 10 ani mii de profesioniști care îndrăgesc și pun suflet în munca de cofetar, brutar și patiser. Generații care se vor bucura la a 100-a prăjitură la fel cum s-au bucurat la prima. Ei vor fi viitorii antreprenori din industria alimentară și liderii generației Z, care nu numai că își doresc o schimbare de mentalitate, dar fac progrese în acest demers.

Cariera vine odată cu schimbarea

Cu toate că nu știa unde o va duce viața, știa că are un scop de îndeplinit. Unul încă nedescoperit atunci. La fel ca orice alt adolescent de liceu, Gabriela în acea perioadă făcea primii pași în călătoria autocunoașterii. Știa că nimic nu o va putea opri și că orice barieră îi va ieși în cale, urma să-i fie una dintre lecțiile pe care avea să le învețe. A fost dintotdeauna o fire curioasă, deschisă să iasă din zona de confort, indiferent de circumstanțe. În perioada liceului aprecia tot ceea ce se întâmpla în jurul ei și accepta cu brațele deschise fiecare schimbare prin care trecea. A absolvit liceul pedagogic și facultatea de drept, dar niciuna dintre ele nu au îndreptat-o spre cariera actuală. În schimb, experiențele lor, da. În timpul facultății, influențele au venit din partea unei asociații de studenți, AIESEC din Cluj. Aici o ușă a curiozității s-a deschis. Gabriela a intrat în lumea economiei și a business-ului, unde a rămas pe postul de manager timp de câțiva ani. Mai târziu, drumul ei s-a intersectat cu magica lume a inovației unde brutarii și cofetarii erau protagoniștii, iar consumatorul final este spectatorul. Debutul l-a avut în departamentul de resurse umane, urmând apoi să profeseze ca director într-o fabrică. Din anul 2005, a preluat scena în rolul de Director Regional pentru Europa de Est în cadrul Puratos Group.

„Școala trebuie să te învețe să accepți schimbările cu inima deschisă. Eu pot să dau chiar exemplul meu: începutul a fost într-un liceu pedagogic și am ajuns, trecând prin atât de multe schimbări, la o cu totul și cu totul altă orientare în carieră.” - Gabriela Bereș, Director Regional Puratos pentru Europa de Est

O lume ideală a meseriei de brutar sau cofetar nu se obține cu o singură școală

Cu toate că o lume ideală nu poate exista, Gabriela vede o speranță în țările din Vest care fac eforturi majore de a se apropia de standardele idealului. Dacă ar fi să vorbim despre rețeta perfectă de aluat, am vorbi despre acel aluat cu gust delicios, care conține doar ingrediente cu valoare adăugată, sănătoase, care susțin sănătatea consumatorului. După același principiu sunt îndrumați și viitorii meseriași care se formează la Bakery School.

„Sunt două componente extrem de importante: unul este despre produs să fie sănătos și să contribuie la menținerea sănătății omului. Mai ales, atunci când vorbim despre pâine și deserturi. Și al doilea, la fel de important, este să nu-și piardă gustul, să te facă să simți ceva. Dacă reușim să aducem împreună aceste două elemente, fără să cădem într-una dintre extreme, în formarea viitorilor specialiști din domeniu, din punctul meu de vedere industria alimentară o să aibă cele mai mari șanse să se apropie de ideal.” - Gabriela Bereș, Director Regional Puratos pentru Europa de Est

Micii noștri brutari și cofetari își iau zilnic notițe. Iar în laboratorul de inovație mulți dintre ei au înțeles cât de important este un produs calitativ pentru consumator, aplicând principiul enunțat de Gabriela Bereș în aproape toate creațiile lor și, implicit, în deciziile lor de consum.

Dar cum este posibil să mergem pe o rută a idealului?

Primii pași vor fi făcuți cu pasiune. În următorii va triumfa curajul.

Acum, meseriile uitate urmează să fie ocupate.

Elevii Bakery School sunt ghidați să-și îndeplinească visurile. Mulți dintre ei deja își doresc ca în câțiva ani să-și deschidă o cofetărie, brutărie sau patiserie împreună cu colegii lor sau pe cont propriu. Important este ca aceste visuri să fie alimentate și nu lăsate să se stingă. Puratos România depune eforturi ca în următorii 5 ani să fie prezentă în țara noastră o rețea de școli Bakery School, din care cel puțin 2 generații să fie absolvente.

„Marile obiective nu pot fi atinse singure. La fel și noi, avem nevoie de parteneri. Îmi doresc foarte mult ca în viitor să creăm conexiuni și să avem parteneriate, un ecosistem cu alți jucători din industrie destinat tinerilor care își doresc cu adevărat un viitor mai bun.” - Gabriela Bereș, Director Regional Puratos pentru Europa de Est

Pentru mulți dintre noi proiectul Bakery School a venit la momentul potrivit. Atât pentru elevi, profesori, cât și pentru toată echipa care pune umărul zilnic. Cu toții ne dorim să avansăm și avansul să se vadă pe măsura rezultatelor foarte bune obținute. După câțiva ani în care ai pus în aplicare tehnici, cărți, ai participat la diferite cursuri, te lași convins de o aparentă perfecțiune, îți construiești o zonă de confort și începi să stagnezi.

Puțini sunt cei care au curajul să spună îmi e frică, dar frica nu mă paralizează, ci am curajul să o depășesc. Din acei puțini face parte și Gabriela. Atunci când ești în zona de confort mult timp, nu mai evoluezi. Un motto după care se ghidează Gabriela Bereș în fiecare zi este: „Curajos nu este cel ce nu are nicio frică, ci acela care știe să și-o învingă.”. Proiectul Bakery School la momentul inițierii părea imposibil. Dar, pentru Gabriela a însemnat doar o provocare în drumul spre succes.

În ciuda temerilor pe care le-a avut și a barierelor întâlnite, Gabriela Bereș a găsit puterea să continue să depună efort și a adus acest program în pragul ultimului an de absolvire al primei generații Bakery School România. În același an cu absolvirea lor, la Cluj, o nouă școală Bakery School își deschide porțile pentru încă o generație.

În timp ce absolvenții noștri intră pe piața muncii, bobocii descoperă care este viitorul pe care îl pregătește Bakery School pentru ei.

Mă interesează să mă implic alături de Puratos în dezvoltarea tinerelor generații de brutari, patiseri și cofetari.

Descoperă mai multe despre experiența Bakery School România

Bakery School

Bakery School

Bakery School este prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie. Înființată din resurse exclusiv private de Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, școala în sistem dual deschisă în Tărtășești, județul Dâmbovița, are 24 de elevi în clasa a IX-a și alți 15 elevi în clasa a X-a.

Din pasiunea pentru călătorit, Mihaela pregătește generații care să călătorească pe drumul succesului și al meseriilor profesionale

Din pasiunea pentru călătorit, Mihaela pregătește generații care să călătorească pe drumul succesului și al meseriilor profesionale

Adeptă a cauzelor sociale și iubitoare de călătorii în jurul lumii, Mihaela vorbește despre cum experiențele profesionale și personale aduc valoare atunci când influențezi prezentul unui proiect care schimbă vieți și viitorul generațiilor tinere.

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

În acest articol aflăm de la Andreea Ciocănescu, Marketing Manager în cadrul Puratos România, cum a demarat proiectul Bakery School în perioada pandemiei, descoperim care au fost primele reușite ale școlii și cum meseriile autentice contează pentru tinerii din România.

Școala profesională nu mai este „Cenușăreasa” învățământului românesc

Școala profesională nu mai este „Cenușăreasa” învățământului românesc

Anca Elena Raicu, directoarea Liceului Tehnologic „Marin Grigore Năstase", om care susține învățământul profesional din România, și-a îndreptat atenția și eforturile către dezvoltarea școlii, și mai important către fiecare elev, încă de la începerea parteneriatului. Urmează să aflăm de la însăși, directoarea liceului, oportunitățile pe care Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtășești le oferă elevilor din mediile rurale în ziua de astăzi, importanța studiilor în viața unui adolescent, cât și ce impact pozitiv a avut Bakery School în rândul tinerilor.

Instruiți de un talent de cofetar, îndrumați mai departe de un prieten

Instruiți de un talent de cofetar, îndrumați mai departe de un prieten

Și-a dorit să fie mai mult decât un mentor, și-a dorit să le fie înainte de toate un prieten. Nu pentru că postul de mentor nu era pentru ea, din contră, pentru că știa că elevii pot învăța cu adevărat ceva doar într-un mediu prietenos, aproape de inima lor. Încă de când a îmbrăcat haina de profesor, Cristina nu s-a văzut în postura unui profesor autoritar, ci în postura unui mentor apropiat de visele și aspirațiile care contează pentru elevi, un profesor care să-i instruiască în timpul orelor, iar în pauze să le fie prieten.

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

Află în acest articol povestea Ruxandrei Proca, profesor teorie alimentație publică în cofetărie la Bakery School din Tărtășești. Ruxandra ne-a povestit despre demersul ei în proiectul Bakery School, cum s-a adaptat noii generații Z, cum arată orele de curs ideale din perspectiva unui profesor al învățământului dual și cum își încurajează elevii să continue pe drumul cofetarilor de succes.

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Dacă am lua la mână cutia amintirilor, ne-am aduce aminte cu drag de revistele de bucate ale părinților. Acele reviste ce stăteau săptămâni întregi pe noptiera de lângă pat sau pe rafturile din bucătărie. Pentru unii acestea semnifică doar o urmă de nostalgie, însă alții își aduc aminte cu drag că acela a însemnat un mare pas în cariera lor.

Diriga ce a inspirat elevii să iubească pâinea

Diriga ce a inspirat elevii să iubească pâinea

În acest articol aflăm povestea Anei Mușat, diriginta & mentorul viitorilor noștri absolvenți. Vom descoperi secretele din spatele îngrijirii pâinii și ale unei clase întregi de adolescenți care la Bakery School au învățat cum să o pregătească.