Cristina Stancu Ambasador Belcolade Cacao-Trace

24 iun. 2021

Innovation Center
Angajamentele noastre
Programul Cacao-Trace
Cacao Trace

Când vorbim despre creațiile de ciocolată, Cristina Stancu, Ambasador Cacao-Trace, crede că cel mai important este să ofere din știința, îndemânarea și vibe-ul ei. Timp de patru ani, de când face parte din echipa Puratos, a dezvoltat sute de rețete de cofetărie și a călătorit pentru tot atâtea demonstrații practice, învățându-i pe clienți tehnicile de lucru cu ciocolata autentic belgiană Belcolade.

Consultant pentru ciocolată, o alegere excelentă

Cristina a rezonat cu ciocolata Belcolade din primul moment în care a descoperit-o. S-a întâmplat în Centrul de Inovații Puratos. De altfel, ea le recomandă tuturor cofetarilor să simtă și să vorbească cu ciocolata, atunci când creează. Înainte să fie Technical Advisor pentru patiserie și ciocolaterie, a început cariera ca Ajutor de Pastry Chef într-un hotel de lux din București. A învățat meseria, pas cu pas, de la Fabrice Perrin, Executive Pastry Chef în cele mai cunoscute hoteluri de cinci stele din lume, pe care îl admiră enorm. La el a văzut primele sculpturi în ciocolată, iar Fabrice a fost primul profesionist care a remarcat potențialul creativ al Cristinei. Apoi, au convins-o demonstrațiile de ciocolată marca Puratos și a ales să fie tehnolog. O alegere excelentă, am adăuga noi!

Încă își mai aduce aminte de peripețiile de la început de drum. „Am pus 10 kg de ciocolată la topit pentru o fântână de ciocolată. Când am vrut să ridic vasul de pe baia de abur, aburii fierbinți au ieșit și m-am opărit. Am dat automat drumul vasului, iar ciocolata s-a întins în tot laboratorul.”

 Cu 13 ani de experiență în cofetărie, Cristina Stancu se descrie ca fiind ambițioasă și răbdătoare - și nu e de mirare că iubește decorarea celor mai fine și delicate deserturi, care impresionează de la prima vedere. Îi plac deserturile din ciocolata cu lapte Belcolade Selection Lait Cacao-Trace, iubește fisticul și aroma de cafea, în care poate integra arome și texturi inedite. Pentru ea, arta ciocolatei înseamnă multă pasiune și eleganță.

Cristina Stancu, Ambasador Cacao-Trace

Dau mai departe tot ce știu despre ciocolată.

„Îmi place foarte mult să fiu tehnolog”

Ca să ajungă Technical Advisor a învățat atât rețete noi cât și fiecare ingredient din portofoliul Puratos cu care creează deserturile perfecte de ciocolată: „Cel mai mult m-au impresionat rețetele sofisticate și nobile de la echipa din Belgia, de la care am învățat foarte mult.”, mărturisește Cristina. La fel de memorabile au fost și seminariile lui Jonathan Mougel, Technical Advisor pentru Puratos Franța și Cel Mai Bun Specialist Francez în Patiserie-Cofetărie pentru anul 2019.

 

„La finalul zilei vreau să fiu mulțumită de ceea ce am făcut și clientul impresionat de ceea ce a învățat de la mine.”

 

Orice domeniu are provocările lui, iar lucrul cu ciocolata nu face excepție. Cristina Stancu a avut numeroase situații cărora le-a făcut față, pentru că este obișnuită să caute soluțiile care o ajută să termine ce a început. Cu atât mai mult, este bucuroasă să împărtășească din ce știe: „Îmi place foarte mult să fiu tehnolog pentru că merg în demonstrații prin laboratoarele clienților noștri și îi învăț cofetărie; dau mai departe ceea ce știu eu.”

În echipa Puratos a făcut atât de multe rețete încât cu greu le mai știe numărul. Cel mai adesea le realizează în laboratoarele clienților, unde folosește de fiecare dată ciocolata autentic belgiană Belcolade - iar ei rămân impresionați. Dar se implică și în proiecte speciale care țin de dezvoltarea rețetelor unice pentru portofoliile clienților.

Ambasadorul Ciocolatei Sustenabile

La Puratos, suntem pasionați de ciocolata veritabilă - și de gustul superior al boabelor de cacao. De aceea, în 2021 am lansat programul Cacao-Trace™ în România! Prin acțiunile acestui program, gândit să ridice standardele de calitate în industria ciocolatei, ne-am luat angajamentul de a susține dezvoltarea durabilă a culturilor de cacao și de a sprijini fermierii. Acest lucru începe în centrele post-recoltare, unde experții Puratos stabilesc noi standarde pentru procesul de fermentare. 

Gustul extraordinar al ciocolatei Belcolade Cacao-Trace aduce beneficii tuturor, în special fermierilor de cacao care primesc un bonus financiar din prețul fiecărui kilogram de ciocolată vândut de Puratos. Iar un program reușit poate însemna un gust desăvârșit al ciocolatei și un viitor fericit pentru fermierii înscriși.

Ca Ambasador Cacao-Trace, Cristina își dorește să reunească ciocolatieri, patiseri și cofetari atât în jurul valorilor comune cât și a pasiunii pentru excelență și eleganță în arta ciocolatei. Totodată, se gândește firesc la comunitatea de fermieri: „Belcolade Cacao-Trace mă duce cu gândul la acei fermieri care muncesc din greu pentru ca noi să ne putem bucura de ciocolată. A fost șocant pentru mine să aud că unii dintre copiii acestor fermieri nu au mâncat ciocolată niciodată.”

Ciocolată sustenabilă. Gust superior. Dezvoltare durabilă.

Trainer la Bakery School România

Poate nu știați! Pe lângă faptul că le arată clienților tehnici de lucru cu ciocolata autentic belgiană Belcolade și se implică să facă cunoscut programul de sustenabilitate Cacao-Trace cofetarilor de azi, Cristina este și trainer. La școala de panificație și cofetărie Bakery School România pregătește prima generație de viitori cofetari și ciocolatieri. Apropo, a început practica! De la ea elevii învață rețetele și află în detaliu ce trebuie să facă într-un laborator de cofetărie.

Să le ofere ajutorul este unul dintre lucrurile cu care se mândrește.

„Am văzut cum acești copii au evoluat în doar două săptămâni. Aproape că își duc singuri rețetele la bun sfârșit. Dacă la început erau total dezorientați acum știu de unde să ia materia primă și ustensilele, să fiarbă laptele și să separe albușul de gălbenuș. Sunt mândră de toate acestea pentru că știu că am contribuit și eu în evoluția lor.”

Puseu creativ cu deserturi spectaculoase

Pasiunea, determinarea și creativitatea o însoțesc tot timpul. Și același lucru se întâmplă și cu geamantanul ei plin de ustensile de cofetărie - și un strop de magie. De la teluri și spatule la mulaje și coloranți alimentari, totul se află în geanta magică de care nu se lipsește niciodată - nici atunci când smulge zâmbete și semne de mirare în aeroport.

Înainte de pandemie obișnuia să călătorească destul de des. Totuși, nu a renunțat să viziteze cofetăriile locale în vacanțe, să descopere deserturi noi. „Ador decorurile spectaculoase și îmi vin idei pe moment.”, adaugă. „În general, mă inspir din rețetele online ale chefilor consacrați care folosesc ciocolata Belcolade. Mă uit la poze și descompun produsele dintr-o privire”. 

Și v-am spus că-i urmărește și pe cei mai cunoscuți cofetari și ciocolatieri ai lumii? Antonio Bachour și Diego Lozano sunt doar doi dintre ei.

Când vorbim despre ciocolată, vorbim și de rețete, și de amintiri. În izolare, Cristina a făcut flori din pastă de zahăr, modelând petale și frunze. Și dincolo de această perioadă, și-a explorat la maxim elanul creativ: „Îmi era dor să creez după ce, anul trecut, am stat atât de mult timp în izolare. Așa că atunci când m-am întors în laborator aveam deja o listă cu deserturi spectaculoase de pe internet pe care m-am apucat să le realizez. Am făcut foarte multe deserturi pe care Instagram le iubește.”.

Iată câteva din aceste creații:

Să înțelegem ciocolata

Orice profesionist știe cum se topește ciocolata, cum se temperează, cum se aplică în forme și cum se umplu pralinele. Când aceste lucruri sunt puțin cunoscute, Cristina e dispusă să transforme demonstrațiile practice în adevărate cursuri despre ciocolată. Și la nevoie nu se abate să dea toate informațiile necesare:

„E o mică școală ambulantă, nu e doar o demonstrație. Îmi place să dau mai departe tot ce știu despre ciocolată.”

Dar ce înseamnă să lucrezi cu ciocolata? Întotdeauna e despre tehnică. Niciodată despre trucuri. De aceea, vă invităm să citiți mai departe. Urmați sfaturile Cristinei și totul va fi mai simplu:

„Totul este matematică pură cu ciocolata. Dacă respecți parametrii de temperare atunci vei avea o pralină perfectă.”

„Dintre toate metodele de temperare a ciocolatei eu o folosesc pe aceasta: pun două treimi din ciocolată pe masă și o răcesc iar o treime rămâne în castron, astfel încât atunci când pun ciocolata temperată înapoi în castron peste ciocolata caldă trebuie să ajungă la temperatura indicată pe ambalaj, adică parametrul de folosire al ciocolatei.”


Iubești ciocolata? Și noi. La Puratos vrem să oferim ciocolată de cea mai bună calitate, susținând dezvoltarea durabilă a culturilor arborilor de cacao. În plus, la fiecare kilogram de ciocolată sustenabilă vândută returnăm 10 eurocenți direct fermierilor care trăiesc din agricultura arborilor de cacao. 

Fii și tu ambasadorul ciocolatei sustenabile Belcolade Cacao-Trace și contactează un reprezentant local Puratos!

Intră în lumea excepțională a ciocolatei!

Cacao-Trace

Cacao-Trace

Descoperă puterea programului Cacao-Trace, singurul program de ciocolată sustenabilă.

Când ciocolata devine artă

Când ciocolata devine artă

Când vine vorba despre creativitate în lumea ciocolatei, profesioniștii din domeniu vor spune probabil că au văzut tot ce se putea vedea. “Bleu Chocolat” a lui Stéphane Leroux le dovedește însă că se înșeală.

Meseria de ciocolatier

Meseria de ciocolatier: pasiunea pentru lucrurile dulci din viață

Descoperă drumul dulce-amărui al ciocolatierilor, de la rețete de patru secole vechime, la primele praline de ciocolată.

Lansarea programului Cacao-Trace în România

Lansarea programului Cacao-Trace în România

Prin acțiunile acestui program, Puratos își ia angajamentul de a returna 10 eurocenți din fiecare kg de ciocolată sustenabilă vândută direct comunităților de fermieri care trăiesc din agricultura cu cacao.