Din pasiunea pentru călătorit, Mihaela pregătește generații care să călătorească pe drumul succesului și al meseriilor profesionale

2 sept. 2022

De management și implicarea în împlinirea visurilor viitorilor brutari, patiseri și cofetari de la Bakery School se ocupă Mihaela Bănulescu. Absolventă a facultății de Finanțe-Bănci și Burse de Valori, cu o experiență de 10 ani în finanțe, cariera ei a început în leasing auto, a continuat ca Analist financiar în bănci și, 11 ani mai târziu în Congo și în Haiti, ca voluntar pentru organizații internaționale și profesoară de limba română și cultură pentru copii. Drumul ei s-a intersectat cu Bakery School România, ca manager de proiect, la întoarcerea ei în țară. Este prima școală în sistem dual din țara noastră dedicată industriei de brutărie, patiserie/cofetărie, ciocolaterie, înființată din resurse exclusiv private de Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative.

Adeptă a cauzelor sociale și iubitoare de călătorii în jurul lumii, Mihaela vorbește despre cum experiențele profesionale și personale aduc valoare atunci când influențezi prezentul unui proiect care schimbă vieți și viitorul generațiilor tinere.

Din Haiti înapoi în România, un nou-vechi început

La sfârșitul anului 2016 își făcea bagajele către o nouă destinație, Haiti. Ca parte a unei organizații internaționale a descoperit că activitățile de voluntariat sunt cu mult mai vindecătoare decât partea materială. Fără presiune și cu o mare pasiune, ea și-a deschis brațele în fața acestei experiențe și a învățat cum poate ajuta copiii proveniți din medii defavorizate.

Întoarsă înapoi în România, implicarea ei în cauzele sociale nu a rămas în Haiti. A găsit un nou proiect de suflet în care să se implice. Trei ani mai târziu, în România, mai exact în 2019, Mihaela citea povești bebelușilor operați pe creier, ajutându-i cu inima și mintea deschisă în procesul lor de recuperare.

„Din momentul în care am plecat din România și am ajuns în Congo, am avut mult timp la dispoziție să realizez ce se întâmplă în viața mea. Nu a trebuit să mă mai zbat să îmi demonstrez valoarea la un loc de muncă, ci făceam exact ceea îmi plăcea, și anume să ajut oamenii și să călătoresc. Niciodată nu am fost îndrumată în această direcție într-un mod dedicat. Încă din adolescență, am fost ghidată după reguli bine impuse, fie din partea părinților, fie din partea profesorilor. Nu pot spune că am fost un copil care a știut din prima ce meserie își dorește. Singurul lucru pe care îl știam era că îmi doream să călătoresc. Și visul acesta s-a împlinit!”

Mihaela Bănulescu - Project Manager, Bakery School România

Proiectul Bakery School i-a fost încredințat Mihaelei exact la câteva luni după ce s-a întors în România. Încă din primele momente a existat o conexiune cu misiunea Bakery School.

„Am știut încă de la început că reprezintă un proiect valoros și că eu, una, îmi pot aduce contribuția prin implicarea mea de-a lungul timpului în diverse cauze sociale adresate copiilor. Fiind conștientă de existența unei mari nevoi, cea a educației profesionale în sistemul din România, am simțit că așa va continua drumul meu. Astfel că, iată-ne aici după 2 ani de la începerea proiectului.” - Mihaela Bănulescu - Project Manager, Bakery School România

Mirosul pâinilor proaspete abia scoase din cuptor, glazura oglindă a prăjiturilor perfect însiropate, toate realizate de elevi sub îndrumarea mentorilor, au demonstrat că acest proiect a început să prindă avânt încă de la orele de practică ale primei generații. Odată cu elevii de la Bakery School, proiectul evoluează zi de zi. Progresele foarte mari continuă să se vadă și după primul an, și după al doilea an de studiu.

„Cu fiecare oră de teorie și practică, îi văd și mai interesați pe elevi de lumea brutăriei și a cofetăriei.” - Mihaela Bănulescu - Project Manager, Bakery School România

Un moment cheie care demonstrează că proiectul Bakery School România trece la următorul nivel este extinderea și deschiderea unei noi școli în Cluj. Din septembrie, alți 29 elevi de clasa a IX-a de la specializarea Cofetărie-Patiserie vor face primii pași în lumea deserturilor.

Generația Z prin ochii Generației Y

Spunem de elevi că au acces nelimitat la informație. Însă, din momentul în care nu ai limite, nu mai știi pe unde s-o apuci. Conectați fiind, 90% din timp, la tot ceea ce mișcă pe rețelele de socializare, aceștia și-au pierdut din concentrare, iar cea mai mare nevoie a lor a devenit îndrumarea și susținerea.

„Tinerii sunt mult mai atenți la emoțiile și sentimentele lor, față de cum era generația mea. Eu, una, eram un copil care asculta foarte mult, nu ieșeam din tipare. Drept urmare, când am crescut, am avut perioada mea de rebeliune. Acel moment a fost ieșirea din mediul impus de societate și de părinții care se ghidau după reguli stricte.” - Mihaela Bănulescu - Project Manager, Bakery School România

Ambiția a fost cea care a consacrat-o pe Mihaela în adolescență și i-a dat curaj să își urmeze visul: să călătorească în jurul lumii. Pentru că ambiția a fost de partea ei, i-a păstrat vie determinarea să ducă până la capăt acest vis.

Strânși legați în trecut de reguli stricte, impuse de societate, generația de atunci vede generația de acum suprimând aceste reguli, cu ambiție și cu mai multă încredere în sine, ei pornesc pe un drum pe care și-l aleg singuri. Se datorează faptului că au în fața lor infinite posibilități și surse de informare, modele de cariere și hobby-uri. Pentru câțiva dintre ei este foarte ușor să știi ce îți dorești cu adevărat, însă pentru alții poate fi una dintre problemele cu care se confruntă în fiecare zi.

La Bakery School tinerii sunt susținuți și îndrumați în cariera pe care și-o doresc prin experiențe de lucru în proiectele Puratos România, la fel și experiențe cu oamenii din industrie. Ei sunt puși față în față cu meseria pentru care aspiră în viitor, pentru a își da seama dacă acesta este drumul pe care și-l doresc să-l urmeze cu adevărat.

Bakery School, nu numai că își propune să scoată pe piața muncii generații de brutari, patiseri și cofetari profesioniști, își dorește o schimbare în societatea românească. Ca aceste meserii să fie băgate în seamă, să conteze și să nu fie ignorate de tineri. Eforturile mari ale echipei se văd, și ușor dezrădăcinează opinia care persistă de ani de zile: „De ce te-ai duce la școala profesională de brutărie? Alege un colegiu teoretic de top!”.

„Este important să ajutăm adolescenții să aleagă ceea ce își doresc să facă mai departe și să îi informăm despre posibilitățile pe care le au. Mai mult de atât, lipsa brutarilor, cofetarilor și a patiserilor calificați care să-și facă cu drag meseria se resimte în industrie, iar dacă ne dorim în viitorul apropiat produse de calitate la raft, acești tineri care își doresc să devină brutari, cofetari sau patiseri ar trebui încurajați, în special de părinți.” - Mihaela Bănulescu - Project Manager, Bakery School România

După 2 ani de studiu la Bakery School, elevii percep altfel această meserie acum, față de cum o vedeau înainte. Mulți dintre ei nu își doresc să fie doar cofetari, patiseri sau brutari, își doresc să își deschidă o afacere din pasiunea lor.

„Când am fost la WorldSkills în Franța, am văzut acolo copii care învățau în școlile de meserii încă din clasa a V-a. Acolo, să fii cofetar este ca și cum ai fi doctor sau preot în România. Sunt meserii care aduc prestigiu oamenilor. La fel mi-aș dori să fie și în țara noastră. Să se mândrească oamenii când spun: “Eu sunt cofetarul X și am cofetăria Y.” Foarte mulți oameni continuă studiile pentru această meserie în afară. Se spune că “În Romania nu poți deveni un cofetar, brutar, patiser profesionist…” Ba da, pentru că acum Bakery School arată că se poate. Timp de 3 ani, acești copii sunt învățați, antrenați și susținuți de mentori profesioniști. Îmi doresc să se schimbe modul în care văd oamenii această meserie, iar cei care și-au continuat studiile în afară și au devenit cofetari, brutari și patiseri de succes să devină niște modele pentru elevii din România.” - Mihaela Bănulescu - Project Manager, Bakery School România

Pregătim viitorul!

Încă din anul 2020, Puratos România investește în generațiile care urmează să intre pe piața muncii. În 5 ani de zile, vor fi deja 3 generații absolvente de la Bakery School România active în industrie sau proaspeți antreprenori ai brutăriilor din comuna natală, sau ai gogoșeriilor din centru. Mai mult de atât, Mihaela Bănulescu preconizează ca în perioada următoare noi școli Bakery School vor fi deschise în țara noastră.

Fiecare activitate îi aduce mai aproape pe elevi de industria de brutărie, cofetărie și patiserie. Încă din primul an de la lansare, Puratos România și-a propus să deschidă o nouă lume pentru acești copii, plină de oportunități la tot pasul. Vizitele la clienții lor alături de demonstratorii Puratos nu sunt doar niște activități extra școlare, reprezintă încă un ingredient adăugat la aluatul viitorului. Prin aceste exerciții de cunoaștere a terenului și a celor care practică această meserie cu o experiență de peste 10 ani în industrie, Bakery School facilitează relația dintre elev și viitorul angajator, pentru a vedea ce înseamnă cu adevărat să lucrezi într-o brutărie sau cofetărie.

Cursurile de antreprenoriat sunt opționale pentru unii și esențiale pentru cei ce își doresc cu adevărat să-și deschidă propria afacere. Prin aceste cursuri, elevii au o viziune de ansamblu a ceea ce pot întâlni în călătoria lor de antreprenori-cofetari sau antreprenori-brutari. Totuși, sunt 2 meserii diferite, iar provocările urmează să apară la tot pasul.

„Cu toate astea, elevii sunt foarte determinați și majoritatea își doresc să urmeze această cale. Așa că am ales să implementăm cursurile de antreprenoriat. Mulți dintre ei își doresc să-și deschidă propriile cofetării și brutării. În timp ce alții își doresc să continue visul părinților. Cum ar fi Eunice, elevă în clasa a X-a la Bakery School. Ea își dorește să-și deschidă o gogoșerie, pentru că mama ei a vrut dintotdeauna să facă acest pas, însă nu a avut posibilitatea. Astfel, Eunice a descoperit la Bakery School că e pasionată de deserturi, creme, aluaturi și, în special, de gogoși.” - Mihaela Bănulescu - Project Manager, Bakery School România

Amintiri glazurate cu emoții puternice

Mihaela ne-a povestit despre atașamentul față de elevi și de cât de multe a învățat de la ei. 

La ultima ceremonie de absolvire, preparatele lor au fost prezentate în fața părinților și în fața invitaților. Cu mari emoții, copiii au ieșit în față și au rugat-o pe Mihaela să-i țină de mână în timp ce prezintă, pentru a le da curaj și putere.

„Tot ce pot spune e că ei mi-au dat curaj, și eu la rândul meu eram foarte emoționată. A fost un moment extraordinar, am rămas impresionată. Sunt atașată de ei, pentru mine ei reprezintă niște modele, oameni care deja au reușit în viață. Cred că beneficiul mai mare e la mine, că pot interacționa și învăța din experiența lor de viață.” - Mihaela Bănulescu - Project Manager, Bakery School România

În calitate de manager de proiect, Mihaela îi susține și le este alături la fiecare activitate de la Bakery School. Îi sfătuiește și îi încurajează întotdeauna să facă ce le place. 

„Un ultim sfat pe care îl am pentru elevii noștri? Să se iubească și întotdeauna să-și urmeze pasiunea.”

Mă interesează să mă implic alături de Puratos în dezvoltarea tinerelor generații de brutari, patiseri și cofetari.

Descoperă mai multe despre experiența Bakery School România

Bakery School

Bakery School

Bakery School este prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie. Înființată din resurse exclusiv private de Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, școala în sistem dual deschisă în Tărtășești, județul Dâmbovița, are 24 de elevi în clasa a IX-a și alți 15 elevi în clasa a X-a.

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

În acest articol aflăm de la Andreea Ciocănescu, Marketing Manager în cadrul Puratos România, cum a demarat proiectul Bakery School în perioada pandemiei, descoperim care au fost primele reușite ale școlii și cum meseriile autentice contează pentru tinerii din România.

Școala profesională nu mai este „Cenușăreasa” învățământului românesc

Școala profesională nu mai este „Cenușăreasa” învățământului românesc

Anca Elena Raicu, directoarea Liceului Tehnologic „Marin Grigore Năstase", om care susține învățământul profesional din România, și-a îndreptat atenția și eforturile către dezvoltarea școlii, și mai important către fiecare elev, încă de la începerea parteneriatului. Urmează să aflăm de la însăși, directoarea liceului, oportunitățile pe care Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtășești le oferă elevilor din mediile rurale în ziua de astăzi, importanța studiilor în viața unui adolescent, cât și ce impact pozitiv a avut Bakery School în rândul tinerilor.

Regăsirea meseriilor ale căror standarde riscau să fie uitate

Regăsirea meseriilor ale căror standarde riscau să fie uitate

Află mai departe chiar de la Gabriela Bereș, inițiatoarea proiectului Bakery School România, care sunt pașii pe care proiectul îi urmează pentru a atinge standardele unei industrii ideale, cum va arăta viitorul tinerilor care urmează să ocupe meseriile de brutari și cofetari, cât și despre necesitatea schimbării pentru a-ți atinge visul.

Instruiți de un talent de cofetar, îndrumați mai departe de un prieten

Instruiți de un talent de cofetar, îndrumați mai departe de un prieten

Și-a dorit să fie mai mult decât un mentor, și-a dorit să le fie înainte de toate un prieten. Nu pentru că postul de mentor nu era pentru ea, din contră, pentru că știa că elevii pot învăța cu adevărat ceva doar într-un mediu prietenos, aproape de inima lor. Încă de când a îmbrăcat haina de profesor, Cristina nu s-a văzut în postura unui profesor autoritar, ci în postura unui mentor apropiat de visele și aspirațiile care contează pentru elevi, un profesor care să-i instruiască în timpul orelor, iar în pauze să le fie prieten.

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

Află în acest articol povestea Ruxandrei Proca, profesor teorie alimentație publică în cofetărie la Bakery School din Tărtășești. Ruxandra ne-a povestit despre demersul ei în proiectul Bakery School, cum s-a adaptat noii generații Z, cum arată orele de curs ideale din perspectiva unui profesor al învățământului dual și cum își încurajează elevii să continue pe drumul cofetarilor de succes.

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Dacă am lua la mână cutia amintirilor, ne-am aduce aminte cu drag de revistele de bucate ale părinților. Acele reviste ce stăteau săptămâni întregi pe noptiera de lângă pat sau pe rafturile din bucătărie. Pentru unii acestea semnifică doar o urmă de nostalgie, însă alții își aduc aminte cu drag că acela a însemnat un mare pas în cariera lor.

Diriga ce a inspirat elevii să iubească pâinea

Diriga ce a inspirat elevii să iubească pâinea

În acest articol aflăm povestea Anei Mușat, diriginta & mentorul viitorilor noștri absolvenți. Vom descoperi secretele din spatele îngrijirii pâinii și ale unei clase întregi de adolescenți care la Bakery School au învățat cum să o pregătească.