Despre cercetarea și dezvoltarea soluțiilor de brutărie și analiza făinurilor din piață

27 sept. 2022

​În spatele muncii de cercetare și dezvoltare a soluțiilor de brutărie, procesul nostru de co-creație ține cont de nevoile unui lanț logistic extrem de ramificat și de trendurile dictate întocmai de consumator. De la dezvoltarea unei idei din mai multe surse, la realizarea unui prototip validat intern prin toate măsurile noastre de analiză și lansarea unei soluții inovatoare de brutărie, îmbinăm ceea ce știm deja despre panificație cu posibilitățile tehnologice ale momentului. Află de la Ionuț Rugină, R&D Bakery and Customer Technical Support Manager Puratos România, cum folosim inovația pentru a ajuta brutarii să realizeze zi de zi produse cu o calitate constantă și ce soluții moderne dezvoltăm ca alternativă la cele convenționale. Nu lipsesc rezultatele celei mai ample analize anuale pe care o facem asupra calității făinii de la producătorii din toate colțurile țării și detaliile unui proiect cu grad ridicat de complexitate: dezvoltarea unei soluții de brutărie ​care​ măr​ește​ termenul de valabilitate al produsului folosind ingredientele naturale. Citește mai departe.

Cum ai ajuns să te ocupi de inovarea gamei de brutărie, în cadrul Puratos, și ce implică munca de cercetător în brutărie?

În 2013, când încă nu îmi finalizasem studiile de master în domeniul industriei alimentare, mi-am început cariera într-o unitate de producție alimentară, care avea cu totul altă destinație decât cea în care activez acum. După un an și jumătate, am avut oportunitatea să mă alătur echipei de cercetare-dezvoltare Puratos România - la început pe poziția de junior, iar apoi acțiunile de formare a mea s-au concentrat în zona soluțiilor pentru brutărie și flux tehnologic pentru obținerea produselor de panificație și patiserie. Din 2015 am preluat proiectele de brutărie, în special pe cele destinate pieței generale și, ulterior, și pe cele dedicate clienților industriali, semi-industriali și din retail.

„Prin cercetare ducem mai departe istoria pe care o avem în brutărie și îmbinăm în cel mai bun mod posibil această moștenire cu metodele actuale de realizare a produselor. Cu alte cuvinte, ținem cont de nevoile unui lanț logistic extrem de ramificat ca să îmbinăm ceea ce știm deja despre panificație cu posibilitățile tehnologice ale momentului.”

Ionuț Rugină - R&D Bakery and Customer Technical Support Manager Puratos România

După opt ani în echipă nu am apucat să mă plictisesc nici măcar o zi, pentru că mereu apar provocări. Dacă în ultimii trei ani m-am axat mai mult pe partea managerială și de leadership, cu obiectivul de a forma echipe de specialiști în panificație care oferă suport tehnic clienților din toate colțurile țării, de curând am preluat întreaga echipă de suport tehnic. Cu toate acestea, pot să spun că prima iubire rămâne partea de cercetare, încununată de entuziasmul reușitelor de a oferi soluțiile de panificație potrivite fiecărei cerințe.

Care este procesul prin care o idee devine o soluție inovatoare de brutărie?

Răspunsul este simplu și complicat, în același timp. Procesul nostru de creație este de fapt un process de co-creație. În prima fază, dezvoltăm o idee din surse multiple, cum ar fi: datele obținute din studiile de piață sau cu ajutorul colegilor din vânzări, ideile echipei de marketing, munca de cercetare - toate pot fi surse pentru procesul de creație. Luăm în calcul, bineînțeles, și cerințele speciale ale clienților noștri. Odată aprobată ideea, acestea este verificată și filtrată, apoi întocmim un brief de proiect din care extragem informațiile necesare dezvoltării unui nou produs care să răspundă cerinței inițiale.

„Perioada în care dezvoltăm noi soluții de brutărie este antrenantă pentru toată echipa, mai ales că resursele pe care le punem la dispoziție sunt utilizate la maximum. Și când primii pași sunt realizați corespunzător, rezultatul final este de cele mai multe ori satisfăcător.”
- Ionuț Rugină, R&D Bakery and Customer Technical Support Manager Puratos România

Când ajungem la un prototip validat intern prin toate măsurile noastre de analiză - fie măsurători de laborator, fie analize senzoriale sau altele -, dar și prin testări multiple pe care le realizăm în medii diferite - atât intern cât și extern -, lansăm soluția și urmărim îndeaproape care sunt rezultatele prin metode de analiză specifice. Astfel, ne asigurăm că soluția îndeplinește cerințele de la care am pornit și verificăm dacă are succes printre consumatori.

Cum contribuie cercetarea și dezvoltarea soluțiilor de panificație în îmbunătățirea calității pâinii și a specialităților de pâine?

Măiestria de a crea produse cu specificații tehnologice de calitate înaltă, similare cu cele ce conțin aditivi utilizați pe scară largă în industrie, este una din preocupările noastre permanente. La Puratos am dezvoltat soluții multiple care îi ajută pe brutari să obțină produse de brutărie și patiserie la același nivel de calitate, în fiecare zi. O misiune destul de complicată, a cărei rezolvare nu este mereu la îndemâna lor, pentru că sunt atâtea variabile care pot interveni când vorbim de calitatea pâinii. De la calitatea fluctuantă a făinii și condițiile de mediu precum temperatura și umiditatea, la calitatea ingredientelor auxiliare din rețete și capabilitățile tehnologice, până la performanța personalului disponibil.

„Soluțiile de panificație cu care mă mândresc cel mai tare sunt cele ce răspund trendurilor pe care le-am identificat în piață și cu ajutorul cărora brutarii reușesc să realizeze zi de zi produse cu o calitate constantă, în timp ce păstrează eticheta curată - aceeași care demonstrează simbioza perfectă dintre ingredientele naturale.” - Ionuț Rugină, R&D Bakery and Customer Technical Support Manager Puratos România

Soluții de panificație pentru o etichetă curată:

  • Intens Puraslim CL ajută brutarii să elimine o parte din grăsimea utilizată în rețetele lor fără a impacta proprietățile senzoriale ale produselor, mai ales gustul. Astfel, pot crea produse gustoase, cu mai puține grăsimi și, totodată, cu valori nutritive îmbunătățite.

  • Intens Soft&Fine permite eliminarea unor emulgatori din rețetele actuale, fără a afecta proprietățile senzoriale inițiale ale produselor. Rezultatul? Produse savuroase cu etichetă curată.

Cât de mult influențează trendurile și alegerile consumatorilor procesul de inovare a soluțiilor de brutărie?

Inovația în brutărie are ca sursă de inspirație trendurile dictate întocmai de consumator. Atunci când ne referim la pâine, consumatorii asociază pâinea bună cu cea pe care au întâlnit-o în copilărie, când era realizată, de cele mai multe ori, de femeile din familie.

Studiul global Taste Tomorrow pe care Puratos îl efectuează de mai bine de 10 ani ne ghidează foarte bine pașii pe care îi facem în procesul de inovare, iar în dezvoltarea soluțiilor de panificație luăm în calcul trendurile inspirate din nevoile exprimate ale consumatorilor. Vă vorbesc despre două dintre trendurile cele mai prezente în rândul brutarilor.

Soluții de panificație E-free:

  • Soluții enzimatice care pot corecta calitatea făinii și ajută brutarii să obțină produse de aceeași calitate în fiecare zi.

Un trend al perioadei în care ne aflăm este cel al produselor cât mai curate, cu etichete ce pot demonstra că sunt compuse doar din ingrediente de proveniență naturală, ușor de identificat de către consumatorul final - despre care știm că se încrede în ceea ce cunoaște, iar ceea ce nu cunoaște evită. De aceea, am înlocuit soluțiile purtătoare de număr E (emulgatorii) cu sisteme vii (enzimele), adică acele proteine funcționale pe care le găsim în toate organismele vii. Ultimele produse de brutărie pe care le-am dezvoltat țin cont în totalitate de acest trend și răspund cu brio acestei provocări.

O altă provocare ce vine din partea consumatorului și identificată ca trend prin studiul nostru global Taste Tomorrow este preocuparea tot mai mare pentru alimentele cu rol funcțional care pot condiționa starea de bine, adică acele alimente care prin consum pot avea un efect bun asupra sănătății și, în consecință, a stării de bine. Trendul nu este unul nou, doar că acum mai mult ca niciodată consumatorul este vigilent și dorește să fie bine informat asupra alimentelor pe care alege să le consume.

Soluții de panificație care contribuie la sănătate și starea de bine

Ce trenduri locale de folosire a inovațiilor ai identificat în rândul brutarilor în materie de specialități de brutărie?

Din cele 9 direcții de trenduri identificate pentru 2021 în studiul nostru global Taste Tomorrow, doar unele au o relevanță superioară în piața noastră, altele abia acum se formează. Dintre acestea, des menționat, extrem de întâlnit și apreciat de consumatorul român este gustul alimentelor pe care le consumă.

În brutărie, ca și în alte ramuri ale industriei alimentare, gustul este îmbunătățit acordând timpul necesar dezvoltării aromelor unice. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat multe proceduri prin care se poate face asta, dar la bază toate se întorc la un singur ingredient-vedetă: maiaua, cu rol multiplu în producția de pâine și produse derivate. Deși nu este un trend nou în industrie, acum consumatorul își dorește și disponibilitate mărită pentru produsele cu maia, cum ar fi posibilitatea de a le coace în propria bucătărie și de a le consuma imediat ce se răcesc.

Un alt trend în plină evoluție face referire la locul de producție. „Produs în România” a căpătat mai mult sens și o importanță aparte în opinia consumatorului, trend accelerat probabil și de perioada de început a pandemiei în care lanțurile logistice au avut de suferit.

Din munca de cercetare-dezvoltare în cadrul Puratos România, nu lipsește în niciun an analiza făinii de la producătorii din țară. Cât de amplu este acest proces R&D?

An de an, odată cu noua recoltă de grâu, studiem intens calitatea făinurilor obținute. Este un exercițiu complex, care începe la jumătatea lunii iunie și se finalizează la sfârșit de septembrie. În primul rând, presupune mult efort pentru că este implicată toată echipa de cercetare-dezvoltare din România. În al doilea rând, faptul că deținem experiența necesară pentru acest exercițiu îl face abordabil, însă de mare amploare. Stăm de vorbă cu morarii, colectăm făina de la cei mai reprezentativi producători din toate colțurile țării și să o analizăm prin toate metodele specifice pe care le avem. În funcție de rezultatele analizei, adaptăm soluțiile de brutărie pentru a răspunde la standardele de calitate superioară.

Care sunt concluziile despre calitatea făinii din acest an în urma analizei Puratos și predicțiile legate de făinurile din piață?

În ultimii 3-4 ani vedem o îmbunătățire a calității făinii datorate uniformizării condițiilor din agricultură: soiuri, îngrășăminte, tratamente și lucrările aplicate. Toate duc la o făină de o calitate mai constantă. În 2022, debutul de vară secetos și călduros a determinat fluctuații și mai moderate a calității făinii comparativ cu anul trecut. Astfel, în majoritatea zonelor din care am analizat făina, am regăsit făină de o calitate superioară, cu conținut mediu de proteine și gluten umed, și net superioară comparativ cu anii trecuți. Deși România se afla pe locul al patrulea în topul UE în 2021 pentru producția de grâu, din datele actuale vedem că recolta este cu până la 25% mai mică față de anul trecut. Cu toate acestea, anul acesta, cantitatea de grâu panificabil este cu peste 2 tone/hectar mai mare.

„Cu toate că în 2022 calitatea făinii este mai bună decât în 2021, în procesele tehnologice rapide făina necesită intervenții de corecție. O particularitate a acestui an este valoarea subunitară a făinii, ceea ce înseamnă o capacitate mai mică de prelucrabilitate a aluatului și rezistență la forța de trecere a aluatului prin utilaje. Acest lucru duce la necesitatea de a crește rezistența aluatului prin măiestria brutarului de a lucra pâinea și specialitățile din pâine, dar și prin dezvoltarea unei percepții corecte asupra calității aluatului.”
- Ionuț Rugină, R&D Bakery and Customer Technical Support Manager Puratos România

Ce soluții are un brutar pentru a păstra standardele de calitate ale produselor din pâine, în condițiile în care calitatea făinii fluctuează de la an la an, și cum poate lucra cu succes cu toate făinurile din brutărie, inclusiv cu cele care nu au indicatorii doriți?

Produsele de panificație au standarde diferite prin care sunt evaluate. Cele mai simple sunt adesea evaluate prin volumul final al produsului, aspectul cojii și termenul de valabilitate. Când gradul de complexitate crește, evaluarea ține cont de întreg pachetul de proprietăți senzoriale pe care pâinea le oferă consumatorului, cum ar fi gustul, textura miezului sau aspectul moale al cojii, ca să amintesc doar câteva.

„Efortul nostru este cuantificat în siguranța pe care o dăm brutarilor, oferind soluții de brutărie inovatoare. De la an la an, datorită schimbărilor climatice și nu numai, întâmpinăm diferite situații în care, cu ajutorul tehnologiilor de care dispunem, reușim să dezvoltăm soluții ce răspund cerințelor din acel an.” - Ionuț Rugină, R&D Bakery and Customer Technical Support Manager Puratos România

Studiind calitatea făinurilor după perioada de recoltare și comparând-o cu rezultatele anilor anteriori, putem concluziona calitatea fluctuantă a acestora. Acest fapt se datorează în mare parte condițiilor climatice din diferite părti ale țării (răspândirea geografică cu diferite forme de relief), soiurilor și tratamentelor folosite în agricultură, perioada de recoltare și, bineînțeles, măiestria morarului de a obține o calitate superioară a aluatului.

La fluctuațiile anuale de calitate ale făinii răspundem cu un standard înalt de calitate prin gama noastră de soluții pentru brutărie cu eticheta curată, dezvoltate să facă față făinurilor pe o plajă largă de variații ale parametrilor. Pe lângă aceste beneficii, aceste soluții ajută produsele să își păstreze prospețimea o perioadă mai mare de timp și răspund întocmai trendurilor de consum, cu grijă față de consumatorii preocupați de ingredientele sănătoase. Astfel, reușim să aducem inovația respectând interesul consumatorilor, îmbinând rezultatele unei analize atât de ample, precum cea pe care o facem despre recolta nouă, cu tehnologiile de care dispunem.

Care sunt proiectele de cercetare-dezvoltare în brutărie la care ai participat recent și de care ești mândru?

Preocuparea noastră permanentă este de a dezvolta soluții moderne ca alternativă la cele convenționale. Un proiect important pentru mine, interesant și provocator la care am lucrat în ultima perioadă face referire la înlocuirea totală a conservanților din produsele de panificație. Un task dificil ce nu ține cont doar de ingredientele folosite la prepararea alimentelor, ci și de condițiile ante și post producție. Am început cercetarea în urmă cu trei ani și am ajuns în acest moment în faza de validare de piață cu o soluție care ne permite să mărim termenul de valabilitate al produselor cu ajutorul simbiozei ingredientelor naturale, atent selecționate și utilizate.

„Sunt mândru că particip la dezvoltarea unei soluții de brutărie care elimină conservanții de pe etichete și îi înlocuiește cu ingrediente naturale care ajută la mărirea termenului de valabilitate al produsului. Un proiect cu un grad de dificultate și de complexitate destul de ridicat, dacă ținem cont de inovațiile care cu ani în urmă nu erau disponibile.” - Ionuț Rugină, R&D Bakery and Customer Technical Support Manager Puratos România

Risipa alimentară și lanțul logistic greoi, în care produsele ajung pe rafturi de multe ori după câteva zile bune de la data producției, ridică o problemă dificilă la nivelul întregii industrii alimentare. Alternativele existente nu sunt tocmai pe placul consumatorilor și pe bună dreptate să fie așa. Cu ajutorul soluției noastre putem obține produse ambalate care se păstrează proaspete mai mult timp și care nu conțin conservanți de sinteză chimică.

Descoperă mai multe despre Universul Puratos de cercetare-dezvoltare, în industria alimentară, și oamenii conduşi de pasiune, curaj, viziune, spirit de echipă, etică şi respect pentru calitate, din echipa noastră dedicată: Daniela Ciuclaru, R&D Manager și Angela Stoica, R&D Specialist Fruits, Decors and Creams.

Pasionat de cercetare-dezvoltare, Ionuț Rugină are un rol dublu în echipa Puratos România: formează echipe de specialiști în panificație care oferă suport tehnic și participă la toate procesele de creație și inovare. Așadar, în calitate de R&D Bakery and Customer Technical Support Manager, se implică personal în colaborarea cu majoritatea producătorilor industriali de panificație, gestionează în fiecare an cea mai amplă analiză a făinurilor din piață, elaborează proiecte complexe de analiză, dezvoltă soluții de brutărie care răspund trendurilor de consum și, nu în ultimul rând, participă sau ține prezentări la seminare și conferințe naționale și internaționale.

Descoperă mai multe despre Universul Puratos de cercetare-dezvoltare

R & D

R & D

Din echipa Puratos fac parte cercetători și unitățile noastre dotate cu tehnologie de ultimă oră se află în totalitate la dispoziția ta

Când dezvoltăm un produs ne gândim de fiecare dată cum putem să-l facem mai sănătos

Când dezvoltăm un produs ne gândim de fiecare dată cum putem să-l facem mai sănătos

Investiția în cercetare și dezvoltare cere foarte mult timp, efort și resurse financiare. În spatele ei sunt analize tehnologice ample și oameni care au visuri și ambiția de a inova. Cel puțin până când inteligența artificială va face mult din ceea ce fac ei azi, grăbind și mai mult ritmul.

Lumea aromată a cercetării prin ochii unui specialist

Lumea aromată a cercetării prin ochii unui specialist

Ți-am povestit cum, la Puratos Group, am dezvoltat o întreagă rețea de centre de inovare, cu peste o mie de oameni dedicați în cercetare-dezvoltare, și cum inovăm produsele, în ce fel testăm la nivel global preferințele de consum și ce te poate ajuta să descoperi oportunitățile și inovațiile care apar în piață. Astăzi continuăm cu Angela Stoica, R&D Specialist Fruits, Decors and Creams, care stăpânește tot procesul de inovație în materie de umpluturi și creme de cofetărie-patiserie, în echipa noastră de cercetare-dezvoltare în România.