Elevii Bakery School au câștigat locul 1 la Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie

20 feb. 2023

Cluj-Napoca, 20 Februarie, 2023 - Elevii Bakery School au câștigat locul 1 la Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie, la ambele specializări. Echipa Bakery School formată din Cătălina Neagu și Corina Stoican (clasa a XI-a) a luat locul 1 la specializarea Cofetărie. Locul 2 a fost câștigat tot de elevi ai Bakery School, cu echipa formată din Andreea Rusu și Georgiana Burlan (clasa a X-a).

Locul 1 la specializarea Brutărie a fost câștigat de echipa Bakery School formată din Mihai Stoica și Ioana Niță (clasa a X-a). Tot la Brutărie, Bakery School a obținut și locul 3 cu echipa formată din Andrei Filiaș și Gabriel Mihai (clasa a X-a).

Echipele câștigătoare vor beneficia de stagii de pregătire intensivă în străinătate, alături de experți de talie internațională în Belgia, pentru o săptămână, și vor reprezenta România la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills 2023 care va avea loc în perioada 5 – 9 septembrie 2023 în Gdansk, Polonia.

Toți participanții au primit o trusă profesionistă cu ustensile de bază pentru meseria pe care și-au ales-o.

În total, 22 de elevi de la 6 licee din țară, cei mai buni viitori brutari și cofetari din România, au participat la această olimpiadă, vineri, 17 februarie, care a constat în două probe, pentru două specializări: cofetărie și brutărie.

„Am înființat această școală în 2020, în plină pandemie, pentru a ajuta industria cu forță de muncă calificată, dar și pentru a da o șansă copiilor din comunități defavorizate să aibă o meserie, un viitor. Mare parte dintre elevii noștri vin din medii vulnerabile, din familii monoparentale și cu posibilități foarte limitate. Felul în care au evoluat în cei 3 ani de liceu este impresionant și suntem mândri de ei. Rezultatele lor la această competiție sunt o dovadă palpabilă a evoluției lor și o garanție că vor avea un viitor frumos în specializarea pe care și-au ales-o”, a declarat Gabriela Bereș, country manager pentru Europa Centrală și de Est, Puratos.

Liceele participante au fost: Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești – Dâmbovița; Colegiul Economic Virgil Madgearu, Iași; Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca; Școala Specială Profesională Samus, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Emil Negruțiu, Turda. Bakery School a fost reprezentată de două echipe de câte doi copii pentru fiecare specializare.

Olimpiada, derulată după formatul WorldSkills și recunoscută de Ministerul Educației din România, a fost găzduită de Bakery School România (singura școală în sistem dual din România dedicată industriei brutăriei și patiseriei) alături de Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești - Dâmbovița și Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Competiția a început cu probele pentru Cofetărie-Patiserie. Elevii au trebuit să realizeze un tort aniversar și 8 monoporții, cu tematici diferite, la alegere. Cătălina Neagu, Corina Stoican, Andreea Rusu și Georgiana Burlan, elevele Bakery School, au ales temele Majorat și Valentine’s Day pentru tort și monoporții.

La specializarea Brutărie, proba a constat în realizarea unui colac de sărbătoare, pâine împletită în 3 și 4 fitile și cornuri bicolore cu umplutură.

Elevii care au reprezentat Bakery School la olimpiadă, pentru această specializare sunt: Mihai Stoica, Ioana Niță, Andrei Filiaș, Gabriel Mihai.

Juriul a fost format din doi experți belgieni și doi specialiști locali pentru fiecare specializare. Aceștia au notat acuratețea rețetei, respectarea timpului, și nu în ultimul rând, gustul.

Despre Bakery School

Bakery School România este singura școală în sistem dual din România dedicată industriei de cofetărie, patiserie și brutărie. În septembrie 2022, Bakery School a deschis a doua școală la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Liceul Tehnologic nr.1, Cluj-Napoca. La Bakery School învață 61 de elevi, din care 50 sunt din cadrul Liceului Tehnologic Marin Grigore Năstase din comuna Tărtășești, județul Dâmbovița, și 11 din cadrul Liceului Tehnologic nr.1 din Cluj-Napoca. În 2020, în plină pandemie, Puratos a lansat Bakery School cu o clasă de 19 elevi. Investiția totală în cele două școli Bakery School din România depășește 350 de mii de euro.

Despre WorldSkills Romania

Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin:

  • promovarea excelenței în domeniul profesional;
  • oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale;
  • facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.

Fundația WorldSkills Romania se concentrează în special pe profesiile din domeniul tehnic și vocațional.

Viziunea WorldSkills Romania:

Fiecare tânăr își descoperă și dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.

Misiunea WorldSkills Romania:

Oferim oportunități variate prin care tinerii să își descopere aptitudinile, înclinațiile, pasiunile și să își dezvolte abilități, atitudini și cunoștințe, astfel încât, prin activitatea lor profesională, să contribuie la o lume mai bună.

Despre Puratos

Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, are peste 9.000 de angajaţi în 71 de ţări, deține 63 de unităţi de producţie şi 88 de centre de inovaţie, oferind clienților ingrediente calitative și nutritive adaptate cerințelor locale. Produsele Puratos sunt comercializate în peste 100 de ţări.

Puratos România oferă materii prime pentru sectorul alimentar şi servicii specializate clienților săi din sectorul industrial, artizanal și retail printr-o reţea de 10 filiale la nivel național şi prin cele două centre de inovație, din București și Cluj-Napoca, destinate testării de produse și ingrediente inovatoare. Compania a fost înființată în anul 1995, în București, având în prezent o unitate de producție în județul Ilfov, cu trei linii de producţie distincte (linie de margarină, linie de pudre pentru patiserie şi brutărie, respectiv o linie pentru umpluturi cu fructe, creme pe bază de apă și glazuri) şi 150 de angajaţi. Puratos România este unul dintre principalii jucători din sectorul de ingrediente pentru industria alimentară, având un portofoliu extins de produse dedicate.

Citește mai multe despre noi:

DESCOPERĂ MAI MULTE DESPRE BAKERY SCHOOL ROMÂNIA

Bakery School

Bakery School

Bakery School este prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie, ciocolaterie. Înființată din resurse exclusiv private de Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, școala în sistem dual deschisă în Tărtășești, județul Dâmbovița, are 24 de elevi în clasa a IX-a și alți 15 elevi în clasa a X-a.

Din pasiunea pentru călătorit, Mihaela pregătește generații care să călătorească pe drumul succesului și al meseriilor profesionale

Din pasiunea pentru călătorit, Mihaela pregătește generații care să călătorească pe drumul succesului și al meseriilor profesionale

Adeptă a cauzelor sociale și iubitoare de călătorii în jurul lumii, Mihaela vorbește despre cum experiențele profesionale și personale aduc valoare atunci când influențezi prezentul unui proiect care schimbă vieți și viitorul generațiilor tinere.

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

Pe urmele inovației și a generațiilor care vor o schimbare

În acest articol aflăm de la Andreea Ciocănescu, Marketing Manager în cadrul Puratos România, cum a demarat proiectul Bakery School în perioada pandemiei, descoperim care au fost primele reușite ale școlii și cum meseriile autentice contează pentru tinerii din România.

Școala profesională nu mai este „Cenușăreasa” învățământului românesc

Școala profesională nu mai este „Cenușăreasa” învățământului românesc

Anca Elena Raicu, directoarea Liceului Tehnologic „Marin Grigore Năstase", om care susține învățământul profesional din România, și-a îndreptat atenția și eforturile către dezvoltarea școlii, și mai important către fiecare elev, încă de la începerea parteneriatului. Urmează să aflăm de la însăși, directoarea liceului, oportunitățile pe care Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtășești le oferă elevilor din mediile rurale în ziua de astăzi, importanța studiilor în viața unui adolescent, cât și ce impact pozitiv a avut Bakery School în rândul tinerilor.

Regăsirea meseriilor ale căror standarde riscau să fie uitate

Regăsirea meseriilor ale căror standarde riscau să fie uitate

Află mai departe chiar de la Gabriela Bereș, inițiatoarea proiectului Bakery School România, care sunt pașii pe care proiectul îi urmează pentru a atinge standardele unei industrii ideale, cum va arăta viitorul tinerilor care urmează să ocupe meseriile de brutari și cofetari, cât și despre necesitatea schimbării pentru a-ți atinge visul.

Instruiți de un talent de cofetar, îndrumați mai departe de un prieten

Instruiți de un talent de cofetar, îndrumați mai departe de un prieten

Și-a dorit să fie mai mult decât un mentor, și-a dorit să le fie înainte de toate un prieten. Nu pentru că postul de mentor nu era pentru ea, din contră, pentru că știa că elevii pot învăța cu adevărat ceva doar într-un mediu prietenos, aproape de inima lor. Încă de când a îmbrăcat haina de profesor, Cristina nu s-a văzut în postura unui profesor autoritar, ci în postura unui mentor apropiat de visele și aspirațiile care contează pentru elevi, un profesor care să-i instruiască în timpul orelor, iar în pauze să le fie prieten.

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

„Fă-te medic, fă-te inginer”, dar cum rămâne cu „fă-te ce vrei tu să fii”?

Află în acest articol povestea Ruxandrei Proca, profesor teorie alimentație publică în cofetărie la Bakery School din Tărtășești. Ruxandra ne-a povestit despre demersul ei în proiectul Bakery School, cum s-a adaptat noii generații Z, cum arată orele de curs ideale din perspectiva unui profesor al învățământului dual și cum își încurajează elevii să continue pe drumul cofetarilor de succes.

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Revistele franțuzești din sertarul bunicii dau roade în rândul noilor generații

Dacă am lua la mână cutia amintirilor, ne-am aduce aminte cu drag de revistele de bucate ale părinților. Acele reviste ce stăteau săptămâni întregi pe noptiera de lângă pat sau pe rafturile din bucătărie. Pentru unii acestea semnifică doar o urmă de nostalgie, însă alții își aduc aminte cu drag că acela a însemnat un mare pas în cariera lor.

Diriga ce a inspirat elevii să iubească pâinea

Diriga ce a inspirat elevii să iubească pâinea

În acest articol aflăm povestea Anei Mușat, diriginta & mentorul viitorilor noștri absolvenți. Vom descoperi secretele din spatele îngrijirii pâinii și ale unei clase întregi de adolescenți care la Bakery School au învățat cum să o pregătească.