Diana Chiriță Ambasador Belcolade Cacao-Trace

Ambasador al ciocolatei sustenabile Cacao-Trace și un adevărat sensei în tehnicile de glazurare cu ciocolată, Diana Chiriță are șapte ani de experiență în domeniul cofetăriei și este cunoscută pentru abordarea ei efervescentă și creativă asupra ciocolatei.

Dacă în articolele precedente v-am povestit despre Cristina Stancu și Cristian Gae, care folosesc ciocolata sustenabilă Cacao-Trace pentru a duce creațiile de ciocolată la cel mai înalt nivel de calitate, astăzi vă prezentăm cine este Diana Chiriță, Ambasador Cacao-Trace și un adevărat sensei în tehnicile de glazurare cu ciocolată.

Drumul ambițios al unui ciocolatier

Diana Chiriță se ghidează după două principii bine-cunoscute: „În viață nu există nu pot, există nu vreau.” și „Orice problemă are o soluție.” Se consideră autodidactă, perfecționistă, ambițioasă și, cel mai important, iubește provocările. Iar noi o iubim mai ales pentru mousse-urile de ciocolată în care include combinații neașteptate de arome, de la curcuma la brânză cu mucegai . Nu o spunem doar noi, ci și clienții noștri!

A terminat Facultatea de Ştiinţa și Tehnologia Alimentelor USAMV din Cluj Napoca, este inginer în industria alimentară, iar experiența de șapte ani ca Pastry Chef și ciocolatier au făcut-o cunoscută pentru abordarea ei efervescentă și creativă asupra ciocolatei:

„Îmi place foarte mult ceea ce fac pentru că îmi dă ocazia să-mi pun în valoare creativitatea și îmi oferă multe oportunități, atât de dezvoltare personală, cât și profesională. Activitățile mele ca Technical Advisor sunt atât de diverse, încât nu am timp să mă plafonez. De când am acest job nu am simțit nicio secundă că muncesc. Ador interacțiunile pline de viață cu clienții unde trebuie să găsesc rapid soluții și să mă organizez foarte bine.”

Dar începutul nu a fost ușor. După ce a terminat facultatea, deși era inginer, i-a fost foarte greu să găsească un post disponibil în cofetărie. Nu s-a lăsat și a obținut ce și-a dorit: un mediu de lucru care îi place. Diana adaugă: 

„A fost dificil după ce am ieșit din facultate. Eram inginer și a fost frustrant să încep să lucrez de jos, pentru că eu am niște așteptări să mă dezvolt pe plan profesional. Dar oricât de greu mi-a fost, nu m-am lăsat.”

Diana Chiriță, Ambasador Belcolade Cacao-Trace

A ajuns în echipa Puratos în 2017, care i-a insuflat pasiunea pentru inovație, optimismul și energia pozitivă - și toate s-au potrivit pe loc cu principiile ei:

„M-am dus la interviu nehotărâtă. Când am ieșit, am sunat-o pe mama mea și i-am zis că vreau să lucrez la Puratos. Devenisem foarte hotărâtă.”

De la „mâna de marțipan” la Cake Design Sensei

Când a ajuns în cofetărie, s-a ocupat inclusiv de activitățile de management, pe de-o parte, iar pe de altă parte, creativitatea a împins-o să exploreze mai mult: „Mie îmi place cel mai mult cofetăria. Încă de când eram Asistent Manager am fost curioasă despre ce se întâmplă prin laborator și așa am învățat: singură și uitându-mă la ce făceau alții. Am fost lăsată să experimentez în decoruri de ciocolată, pentru că șeful meu a văzut că sunt creativă.”. A fost momentul când i s-a spus că are „mână de marțipan” pentru că a impresionat cu un decor din pastă de zahăr.

 

Orice implică puțină imaginație o stimulează. Cum reușește? A început cu două cursuri de modelaj în pastă de zahăr și a mers mai departe citind cărți de dezvoltare personală: „Am început cu partea de decor, în special cu decorurile de ciocolată. Îmi plăcea foarte mult și mă uitam pe internet, mă documentam și încercam să fac multe chestii. Nu îmi ieșeau tot timpul, dar am continuat să creez.”. Observă, învață și exersează enorm. Nu în ultimul rând, urmărește rețelele de socializare pentru inspirație. Se uită și pe Facebook, și pe Instagram, și pe Youtube. Aici a găsit conceptul ca să-și prezinte rețetele în format video. Dar e atentă și la Cedric Grolet, Antonio Bachour, Ksenia Pekina, ca să enumerăm doar câțiva.

Dacă încă nu i-ați văzut creațiile de ciocolată, în curând veți realiza că își folosește îndemânarea într-un mod inedit. În portofoliul ei de Cake Design Sensei, cum este cunoscută printre colegi, găsim inclusiv o statuie abstractă de ciocolată cu decoruri florale. Să ridice mâna cine i-ar oferi centura neagră în tehnicile de glazurare cu ciocolată, noi am ridica douăzeci!

Creații din ciocolată sustenabilă cu gust de inovație

Pentru a dezvolta creații profesioniste din ciocolată, inventează câteva zeci de rețete pe an. Și dacă sunteți curioși care este rețeta ei preferată, veți afla numaidecât de la Diana:

„Am făcut o rețetă de tiramisu: Amber Tiramisu. Îmi plac gustul și combinația de tiramisu cu caramel. A fost o invenție iar rezultatul a rămas preferatul meu și al colegilor mei. Mereu mă gândesc cum să dau valoare produselor Puratos și cum să-mi aleg combinațiile.”

De altfel, ciocolata autentic belgiană Belcolade Selection Amber Cacao-Trace, cu gust deosebit de caramel sărat, este și ingredientul-vedetă al proiectului pe care îl apreciază cel mai mult. L-a dezvoltat pentru o cofetărie din Baia Mare timp de o lună de zile.

Și asta nu e tot! Inspirată fiind de colegii Puratos Belgia, a creat rețeta unui mousse cu caramel sărat care, odată ce a prins viață datorită Dianei, a fost clasat pe primul loc în topul celor mai bune deserturi de către clienții Puratos.

Dianei i se zice adesea că are gusturi interesante. Numai te uiți la deserturile făcute de ea, pline de viață și de culoare, și cu siguranță vei vrea să le încerci și tu.

Uneori integrează ingrediente pe care le folosește pentru prima dată:

„La un moment dat a trebuit să pregătim niște rețete și am făcut un mousse în care am integrat curcuma. A impresionat prin gust. Am ales curcuma pentru că trebuia să realizez ceva inovator, așa că am mers la magazin, m-am uitat la ingrediente și m-am gândit ce aș putea folosi care să fie special. Curcuma este galbenă, dă puțină culoare și, astfel, am ales-o. A fost prima dată când am folosit-o.”

Alteori trebuie să facă ce spuneam mai devreme: testează, apoi testează și la final testează.

„A fost o adevărată provocare când am început să realizez glazurile oglindă folosind noua gamă de glazuri glamour de la Puratos. Am făcut o mie și o sută de torturi până mi-a ieșit glazura cu pânză de păianjen. Nu m-am lăsat până nu mi-a ieșit.”

Provocări, artă și cofetărie

Dianei îi place aroma de rom și cafea și, desigur, deserturile din ciocolată cu lapte, caramel și caramel sărat, dar dacă ar avea de ales ar alege ciocolata. De fiecare dată. I se întâmplă să o caute cu privirea și când călătorește:

„Tot timpul mă uit la vitrinele din cofetării, să văd cum arată prăjiturile. De obicei, citesc ingredientele și dacă mi se pare ceva interesant, reproduc și eu. Le-aș reproduce doar ca să mă uit la ele.”

Când nu călătorește o găsim în laboratorul dedicat inovațiilor, Innovation Center Puratos, unde i-ar plăcea să poată crea statui sofisticate din ciocolată:

„Pentru mine cofetăria este o adevărată artă. Îi admir foarte mult pe colegii din echipa Puratos Belgia, pentru că am învățat foarte multe lucruri de la ei.”

Ca Technical Advisor dezvoltă rețete de la zero, dar se gândește și la posibile competiții locale între profesioniștii în ciocolată, ține traininguri și prezentări la USAMV și împarte pasiunea ei cu alți cofetari: 

„A fi Technical Advisor îmi dă șansa să învăț în fiecare zi ceva nou și să cunosc foarte multe persoane cu care pot să împărtășesc aceeași pasiune. De exemplu, la Facultate țin un curs despre ciocolată. Le-am povestit studenților cum am început eu, în ideea de a-i motiva și de a-i susține să nu renunțe la visul lor, oricât de greu le-ar fi. Le-am explicat despre meseria mea, pentru că atunci când am terminat facultatea și nu îmi puteam găsi de lucru în cofetărie nici eu nu am știut că există acest job - iar studenții mi-au spus că povestea mea e un exemplu pentru ei. A fost motivant să audă și povești care nu au avut parte de succes de la început. Acum găsești joburi peste tot, în prezent este mult mai ușor.”

Știați că dezvoltarea rețetelor de cofetărie vine la pachet cu numeroase provocări? Diana ne spune care sunt cel mai des întâlnite de către ea: 

  • când constată că nu are toate condițiile potrivite pentru a realiza deserturi sofisticate în laboratorul clientului
  •  când i se anulează rețetele planificate și trebuie să creeze altele imediat 
  • când trebuie să se organizeze în 10 minute pentru a veni cu variante noi.

Cât despre provocările din lucrul cu ciocolată, Diana își amintește: 

„Am fost în Belgia la un training organizat de Puratos unde am creat câteva rețete elaborate. Trainerul ne-a întrebat cine a mai temperat ciocolată și eu am răspuns că am temperat o singură dată. Ne-a arătat tehnica și am început să plâng. După ce m-am întors la Cluj, m-am pus să temperez de o sută de ori până mi-a ieșit, apoi i-am trimis poze trainerului. M-a motivat. Este o persoană care te face să vrei mai mult și acum chiar îmi este ușor.”

O altă amintire puternică este interacțiunea cu Michel Eyckerman, unul dintre cei mai experimentați maeștri ciocolatieri din divizia internațională Belcolade, de la care a avut ocazia să-și perfecționeze tehnica variantelor de decorare.

Ambasador al ciocolatei sustenabile Cacao-Trace

Diana iubește ciocolata Belcolade pentru gustul aparte. Cu atât mai mult, iubește ciocolata sustenabilă Belcolade Cacao-Trace pentru sprijinul acordat fermierilor arborilor de cacao: „Am ales ciocolata Belcolade înainte să știu că voi ajunge să fiu parte din echipa Puratos. Îmi place foarte mult. Îmi place programul Cacao-Trace și faptul că o parte din bani le revine fermierilor.”

Aviz ciocolatierilor! Ciocolata veritabilă are un gust excepțional și consistență fină: „Ciocolata Belcolade este mult mai elastică și poți obține mai ușor decorurile de ciocolată.”, adaugă Diana.

Ciocolata sustenabilă are un gust mai bun și pentru că sprijină comunitatea de fermieri: 

„Recomand cofetarilor să folosească Belcolade Cacao-Trace nu doar pentru gustul îmbunătățit, dar mai ales pentru a ajuta comunitatea de fermieri. Ar trebui să ne gândim și la alții. Mie mi se pare impresionant că 0,10 euro din prețul ciocolatei sunt redirecționați către fermieri.”

Dacă sunteți pasionați de ciocolată acestea sunt recomandările Dianei pentru voi: 

  • „Este important să aveți multă răbdare! Fiți perseverenți și experimentați cât mai mult.”
  •  „Contează enorm să-ți placă ce faci. Dacă ești pasionat de munca ta, poți să evoluezi. Mie îmi place foarte mult acest domeniu.” 

În calitate de ambasador Cacao-Trace, Diana Chiriță își dorește să reunească ciocolatieri, patiseri și cofetari, atât în jurul valorilor comune cât și a pasiunii pentru excelență și eleganță în arta ciocolatei.

Dacă încă nu ai aflat, Cacao-Trace este programul nostru de sustenabilitate dedicat fermierilor de cacao. Gândit să ridice standardele de calitate a ciocolatei, programul se concentrează pe gustul superior, lucru care începe în centrele locale post-recoltare, unde experții Puratos stabilesc noi standarde pentru procesul de fermentare. Iar gustul extraordinar al ciocolatei Belcolade Cacao-Trace aduce beneficii pentru toată lumea și în mod deosebit pentru fermierii arborilor de cacao care primesc un bonus financiar din prețul fiecărui kilogram de ciocolată vândut de Puratos.

Fii și tu ambasadorul ciocolatei sustenabile Belcolade Cacao-Trace și contactează un reprezentant local Puratos!

Intră în lumea excepțională a ciocolatei!

Cacao-Trace

Cacao-Trace

Descoperă puterea programului Cacao-Trace, singurul program de ciocolată sustenabilă.

Când ciocolata devine artă

Când ciocolata devine artă

Când vine vorba despre creativitate în lumea ciocolatei, profesioniștii din domeniu vor spune probabil că au văzut tot ce se putea vedea. “Bleu Chocolat” a lui Stéphane Leroux le dovedește însă că se înșeală.

Meseria de ciocolatier

Meseria de ciocolatier: pasiunea pentru lucrurile dulci din viață

Descoperă drumul dulce-amărui al ciocolatierilor, de la rețete de patru secole vechime, la primele praline de ciocolată.

Lansarea programului Cacao-Trace în România

Lansarea programului Cacao-Trace în România

Prin acțiunile acestui program, Puratos își ia angajamentul de a returna 10 eurocenți din fiecare kg de ciocolată sustenabilă vândută direct comunităților de fermieri care trăiesc din agricultura cu cacao.