Carmela Dragomir Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace

30 iul. 2021

Innovation Center
Angajamentele noastre
Programul Cacao-Trace
Cacao Trace

Carmela Dragomir, Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace: „Îmi doresc să ne bucurăm de ciocolată.”

Pasionată să creeze cele mai rafinate prăjituri care pun în valoare gustul ingredientelor naturale, Carmela Dragomir își dorește mereu să ofere delicii dulci și deserturi extraordinare. Cunoscută pentru piesele artistice din ciocolată medaliate cu aur și, în același timp, preocupată să învețe de la Maeștrii Ciocolatieri de Top din lumea largă, este unul dintre cei mai mari cofetari care ascute standardele în domeniul cofetăriei, patiseriei și ciocolateriei din România.

Noul Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace, cunoscut Maestru Cofetar multipremiat internațional, mentor și coordonator al echipelor României cu rezultate remarcabile, jurat în competițiile de specialitate, Carmela Dragomir a dezvoltat și a pus bazele celor mai renumite cofetării din Câmpina, Ploiești, Bușteni și București - cu produse apreciate în toată țara. Cel mai nou proiect, Dulcelle, de la finalul anului 2020, a fost construit alături de fiica sa, Ioana. De ce în Câmpina? De ce nu la București, unde consumatorii sunt obișnuiți cu produsele cofetariei moderne, din ingrediente premium? 

Maestrul Cofetar și echipa ei sunt respectate pe oriunde ajung:

 

„Am deschis cu fiica mea o nouă cofetărie în Câmpina pentru că a fost mai ușor să gestionăm afacerea aici, unde este viața noastră, și să o pot ajuta pe Ioana în definirea rețetelor. Consumatorii locali ne apreciază foarte mult, dar suntem iubiți peste tot, pentru că gusturile sunt aceleași și în Câmpina, și la București. Iar deserturile noastre călătoresc în toate zonele, din Constanța până în Bistrița și din Deva până în Botoșani."

Carmela Dragomir, Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace:

Creații de ciocolată distinse cu premii internaționale

Deserturile Carmelei Dragomir înseamnă, pe de-o parte, torturi artistice și sculpturi în ciocolată și zahăr medaliate cu aur la Campionatele Mondiale, olimpiadele și concursurile culinare din ultimii 11 ani și, pe de altă parte, produse de cofetărie create după cele mai noi tehnici de lucru, doar din ingrediente de cea mai înaltă calitate și, mai ales, aliniate la principalele tendințe din cofetărie. Dar cel mai mult înseamnă fericire:

„Prin dulciurile și prin gusturile pe care le ofer vreau să aduc fericire celor din jur."

În anul 2019, după o pregătire continuă de șase luni, echipa românească pe care o conduce primește trofeul pentru „Cele mai bune praline din lume” la Campionatul Mondial de Cofetărie, Gelaterie și Ciocolaterie de la Milano, cu cinci ani înainte îi este oferită medalia de aur la Cupa Mondială în Arta Culinară din Luxemburg, în 2013 ocupă locul 1 la Salonul Culinar Gastronomic din Elveția, în 2009 câștigă cel mai înalt loc pentru decorarea torturilor și pieselor artistice, la concursurile naționale organizate în cadrul GastroPan. Dacă vorbim doar de locul 1 - fără să putem să le cuprindem pe toate -, prima dată l-a câștigat în 2007, la Sinaia, și doar un an mai târziu a pășit pe drumul dulce al confruntărilor internaţionale în Cipru.

În momentul în care am ajuns la un concurs și am prezentat ceva nou sunt convinsă că am fost o sursă de inspirație. Iar cei pe care i-am inspirat și-au ridicat standardele și au devenit mult mai buni.”. Ca orice maestru în arta culinară care lansează trenduri, a avut dreptate.

 

Carmela Dragomir alături de fiica sa, Ioana.

De la unele dintre cele mai cunoscute și moderne proiecte românești de cofetărie, până la cele mai bune praline și onoarea de a pune România pe harta celor mai cunoscuți creatori de dulciuri, a fost nevoie de mai mult decât de un singur pas: multă muncă, pasiune, curaj, creativitate, energie, adaptare, explorare, învățare, imaginație și implicare totală. La Carmela Dragomir, toate acestea fac parte din orizontul profesional - vă invităm să citiți mai departe și ne dorim să vă inspire în parcursul vostru de ciocolatieri!

„Când ai un vis drumul este unul singur: drept înainte. Dar trebuie să ținem cont că drumul către succes nu este ușor. Este greu și plin de obstacole. Și dacă vrei să ajungi acolo unde îți dorești e important să știi să treci peste greutățile de zi cu zi și să nu renunți nicio clipă la visul pe care îl ai.”, mărturisește Carmela. Un îndemn care, credem noi, ne privește până la urmă pe toți.

Cofetărie de înaltă calitate cu oameni foarte bine pregătiți și, desigur, ciocolată veritabilă 

Începe în 2000 cu un laborator de cofetărie și cu utilaje vechi, și merge mai departe cu investiții constante în tehnologie și în formarea profesională a oamenilor cărora le împărtășește experiența ei, stimulându-le curajul și pofta de cunoaștere - pentru că vrea să lucreze cu profesioniști.

De la an la an, inovează în modul de realizare a produselor: îmbunătățește calitatea materiilor prime, folosește ingrediente 100% naturale, implementează tehnici noi de lucru și este atentă la cerințele pieței și la trendurile din lume.

„Când găsesc ceva bun sunt atentă să descopăr ceva și mai bun. Fie că e vorba de frișcă naturală, piureuri de fructe sau pastă de fistic. Și nu propun niciodată nimic din ce nu-mi place, în primul rând, mie. Când un desert trece mai departe de proba mea de gust, știu sigur că va fi apreciat și de consumatori.”

Clienții o caută pentru prăjiturile delicioase, la fel de gustoase precum arată, și se îndrăgostesc de cele mai creative torturi, făcute cu îndemânare, după rețete unice și tehnici de decorare aparte. Unul dintre ele este Tortul Belcolade pe care Maestrul Cofetar l-a inventat în 2005, un evergreen al deserturilor de cofetărie, iubit de generații întregi de mirese și cerut în proporții covârșitoare de clienții de toate vârstele. Inspirat dintr-o discuție cu una dintre clientele prietene, a folosit ganache de ciocolată cu lapte, cremă de vanilie și, în loc de blat, două rulade (de ciocolată și de vanilie) și vișine din belșug. 

Pe scurt: și cremă de vanilie, și ciocolată, și fructe. Și nu s-a oprit aici! Odată cu trecerea anilor s-a adaptat: l-a îmbrăcat în ciocolată, apoi în glazură, apoi a făcut glasajele în cofetărie, încercând de fiecare dată să realizeze tot mai bine decorarea și glazurarea tortului. Iar gustul a rămas la fel de cuceritor, datorită ciocolatei care l-a făcut memorabil: Belcolade Selection Lait

 

Mai ales dacă vorbim de Belcolade este starul oricărui desert. De la Tortul Evening Passion, cu ciocolată catifelată cu lapte, piure fin de fructul pasiunii, pralin crocant și nucă (creat pentru Campionatul Mondial de la Milano), până la tortul cu zmeură și mousse din ciocolată albă, a cărui umplutură pregătită din ingrediente naturale topește inimi, aduce zâmbete, arată grozav în fotografii și, cel mai important, are un gust care nu se uită ușor. 

„Pentru mine, nu e destul să-i ofer clientului ce-și dorește! Întotdeauna am considerat că e bine să-i ofer mai mult decât se așteaptă să primească.”

Lucrează cu ciocolata autentic belgiană Belcolade de la începuturile ei de cofetar. Ceea ce cu 20 de ani în urmă a fost o adevărată provocare, pentru că în cofetăria românească nu se cunoșteau tehnicile de temperare și nu se folosea decât ciocolata cuvertură. Ca rezultat, primul contact cu ciocolata veritabilă îl are în Germania și apoi în Belgia. De la acel moment și până azi, Carmela Dragomir a încercat toate brandurile de ciocolată pentru cofetărie. Totuși, doar cu ciocolata Belcolade a dezvoltat sute de rețete, promovând valorile la care nu renunță nicio clipă: calitatea și rafinamentul în cofetăria românească.

Dar ce are Belcolade așa de special pentru Carmela? 

Pe scurt, un mix de emoții foarte dragi și gustul cu note de caramel, ingredientul ei preferat, în special pentru că se potrivește cu numele pe care îl poartă. Un gust pe care și consumatorii au ajuns să-l recunoască ușor și să-l aprecieze mai mult datorită tortului cu cremă de vanilie, și ciocolată, și fructe, cerut în toate cofetăriile din țară.

  Mai mult, mai mult, tot mai mult  

Vreau să învăț tot ce știi!” i-a spus în copilărie bunicii. Carmela și-a dorit să fie la fel de pricepută ca bunica de lângă Câmpina și a ajuns unul dintre cofetarii de top din România.

Iar amintirea bunicii alături de care făcea prăjituri i-a rămas foarte dragă și Carmela este convinsă că a ajuns unde este astăzi datorită ei: „Prima persoană care m-a inspirat a fost în copilărie bunica mea. Făcea niște prăjituri fantastice și era solicitată la toate evenimentele. Mi se părea că datorită dulciurilor care ieșeau din mâinile ei avea parte de foarte multă dragoste. Practic, ea crea fericire. De multe ori simt că mă veghează, de undeva, de sus, și că mă ajută în drumul meu.”.

Absolventă a Institutului de Formare Profesională THR din Bucureşti, unde s-a specializat în meseria de cofetar-patiser, dobândește o vastă experiență în domeniul cofetăriei prin numeroase participări la cursuri de pregătire intensă în Germania, Italia, Spania, Belgia și Franța. Vede de prea multe ori cum lipsa școlilor profesionale reprezintă un obstacol în a te forma, așa că își propune să investească permanent în dezvoltare și cunoaștere. 

Unul dintre principiile de bază e că trebuie să te autodepășești, să te reinventezi și să te perfecționezi - și același lucru încearcă să îl insufle și echipelor cu care lucrează. Pentru că a căutat să învețe cât mai mult, s-a pregătit la cele mai prestigioase școli: la prima școală de ciocolată din Spania, The Chocolate Academy™, la şcoala privată L’atelier des Arts du Sucre din Franța și la universitatea din inima țării ciocolatei, Chocolate University din Belgia - ca să ne oprim doar la trei dintre ele. Plus, i-a cunoscut pe cei mai talentați Tehnicieni Ciocolatieri: Stéphane Klein, Stéphane Glacier, Stéphane Leroux. Cu alte cuvinte, un magician în zahăr și ciocolată, unul dintre cei mai mari patiseri ai lumii și ambasadorul internațional al ciocolatei autentic belgiene Belcolade.  Maestrul Cofetar punctează:

„Am fost uimită de ceea ce puteau să facă. Ei au fost mentorii mei pe ce înseamnă piese artistice și sculpturi de ciocolată.”.

Cum fiecare om a inspirat-o cu ceva, sunt multe persoane-cheie pe lista Carmelei Dragomir care au contribuit la dezvoltarea sa profesională. Pe vremea când a urmat Școala de Cofetari din București a fost Maestrul Cofetar Emilia Moțăeanu, căreia n-a ezitat să îi ceară: 

„Învățați-mă mai mult decât e în programă!”.

Nu doar că a mizat pe dezvoltare și autodepășire, dar vrea să ajungă mai departe. Cât de departe? Până la reputația unui brand de talie internațională cu tradiție de sute de ani, creat de familia ei.

„Unde mi-am propus să ajung nu se referă la mine. Se referă la generațiile care vin după mine. Îmi doresc ca ceea ce am început eu să meargă mai departe și să ajungă mai sus decât am visat eu să fie.”.

Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace pentru opere de artă din ciocolată

Pentru a marca Ziua Naţională a Belgiei din 2021, și, în același timp, din pasiune pentru deserturi elegante, care impresionează, la evenimentul de aniversare a propus o varietate de praline din ciocolată sustenabilă Belcolade Cacao-Trace și câteva deserturi speciale cu ciocolată, vișine, zmeură și fructe exotice. Nu au lipsit pralinele exuberante cu alune de pădure caramelizate, piper roz și ganache de portocale (după o rețetă creată pentru Campionatul Mondial de la Milano din 2019), pralinele surprinzătoare cu gust de caramel sărat din ciocolată sustenabilă Belcolade Selection Amber Cacao-Trace și pralinele cu fistic și crocant de fistic - fiecare cu design de sărbătoare, la fel de prețios ca o bijuterie.

Chiar dacă vă feriți să mâncați ciocolată, Maestrul Cofetar vă asigură că nu este cazul. Atunci când vorbim de ciocolata veritabilă organismul are numai de câștigat, pentru că, zice ea: „Ciocolata neagră este aspirina inimii.”. Iar ciocolata sustenabilă, după cum știți, răsplătește fermierii pentru munca lor și ridică standardele de calitate în industria ciocolatei.

În calitate de noul Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace, Carmela Dragomir își dorește să sprijine fermierii și să facă cunoscute beneficiile pe care le aduce gustul extraordinar al ciocolatei Belcolade Cacao-Trace

„Mă bucur că particip în acest program de sustenabilitate pentru că ciocolata este unul din ingredientele principale ale cofetăriei - iar eu o folosesc pentru majoritatea deserturilor și nu mi-aș dori să dispară ciocolata. Susțin munca fermierilor arborilor de cacao și îmi doresc să trăim în continuare bucuria de a savura praline bune și prăjituri extraordinare. Îmi doresc să ne bucurăm de ciocolată.”.

Poate vă întrebați: cum va arăta drumul unui Maestru Cofetar de top devenit Brand Ambassador? Bogat în noi rețete pentru produse de cea mai bună calitate, mizând acum și pe responsabilitate, ingredientul pentru un gust mai bun al deserturilor din ciocolată veritabilă: „Atunci când îmi propun să creez ceva, îmi aleg anumite gusturi. Apoi, în funcție de ce mi-am ales, inventez praline, prăjituri sau torturi. În următoarea perioadă, în colaborare cu Puratos România, voi dezvolta mai multe rețete pentru deserturi de cofetărie din ciocolată sustenabilă.”, concluzionează Carmela.

 

Fii și tu ambasadorul ciocolatei sustenabile Belcolade Cacao-Trace și contactează un reprezentant local Puratos!

Intră în lumea excepțională a ciocolatei!

Cacao-Trace

Cacao-Trace

Descoperă puterea programului Cacao-Trace, singurul program de ciocolată sustenabilă.

Când ciocolata devine artă

Când ciocolata devine artă

Când vine vorba despre creativitate în lumea ciocolatei, profesioniștii din domeniu vor spune probabil că au văzut tot ce se putea vedea. “Bleu Chocolat” a lui Stéphane Leroux le dovedește însă că se înșeală.

Meseria de ciocolatier

Meseria de ciocolatier: pasiunea pentru lucrurile dulci din viață

Descoperă drumul dulce-amărui al ciocolatierilor, de la rețete de patru secole vechime, la primele praline de ciocolată.

Lansarea programului Cacao-Trace în România

Lansarea programului Cacao-Trace în România

Prin acțiunile acestui program, Puratos își ia angajamentul de a returna 10 eurocenți din fiecare kg de ciocolată sustenabilă vândută direct comunităților de fermieri care trăiesc din agricultura cu cacao.