O poveste despre secară

În unele regiuni, aproape necunoscută, în timp ce în altele se găsește în specialități de brutărie celebre. Care să fie explicația?

Pâinea cu secară

Pâinea cu secară se numără printre cele mai apreciate specialități de pâine în țările nord europene. De exemplu, în Danemarca, Rene Nielsen, Consultant Tehnic Puratos, spune că danezilor le place atât de mult pâinea cu secară, încât o iau cu ei în călătoriile în afara țării. Cu secole în urmă, vikingii făceau același lucru înainte să plece pe mare. Peștele afumat si lipiile cu secară constituiau provizii de durată pentru călătoriile lor.

 

Danezilor le place atât de mult pâinea cu secară, încât o iau cu ei în călătoriile în afara țării.

Rezistența la frig

Secara are o rezistență la temperaturi scăzute mai bună comparativ cu alte cereale. Astfel, nu este surprinzător că se cultivă mai ales în țările din nordul Europei. Înainte ca mijloacele moderne de transport să asigure disponibilitatea grâului la nivel global, secara era singura opțiune pentru a face pâine. Așa au reușit brutarii din această zonă să-și dezvolte abilitățile pentru a face cea mai bună pâine cu secară. După multe încercări, au descoperit ca procesul de coacere al pâinii cu secară necesita o cantitate mare de abur. Astfel, în Islanda, pâinile au fost sigilate si coapte sub pământ, cu ajutorul aburului natural provenit din izvoarele geotermale. De asemenea, brutarii au devenit conștienți de beneficiile utilizării maielelor în pâinea cu secară. De exemplu, secara este bogată în fibre, ceea ce face ca pâinea cu secară să fie considerată una dintre cele mai sănătoase. Fibrele din secară îmbunătățesc activitatea digestivă, deoarece sunt prebiotice, adică servesc ca hrană pentru microorganismele benefice din tractul digestiv. 

Fie că vorbim de gustul aparte sau de beneficiile asupra sănătății, o pâine cu secară este alegerea ideală, care poate fi pe placul tuturor.

 

Aroma intensă

O pâine bună cu secară are o aromă specifică și complexă. Cu ajutorul maielei, aroma poate fi îmbunătățită cu note acrișoare, fructate și chiar note de malț. Aciditatea pe care o feră maiaua ajută la limitarea degradării amidonului și aduce un plus de elasticitate. Astfel, pâinea cu secară și maia poate reține dioxidul de carbon mult mai bine. Mai mult decât atât, maiaua îmbunătățește și ușurința cu care se feliază pâinea.

Ingrediente pentru a dezvolta o gamă de pâini cu secară

Puratos are în portofoliu o gamă largă de produse pe bază de secară, de la maia de secară până la boabe de secară germinate și infuzate în maia, așa cum este Softgrain Sprouted Rye, care permite crearea de specialități cu secară variate, pe tot parcursul anului. Sapore Oracolo Tempo este o maia de secară ideală pentru a duce pâinile cu secară la un alt nivel. Sapore Oracolo Tempo ajută la evidențierea aromei și acidității specifice pâinii cu secară, îmbunătățind în același timp și structura miezului.

Vizitează site-ul nostru sau contactează reprezentatul tău local Puratos pentru mai multe informații despre gamele Sapore și Softgrain.