Înapoi pe firul istoriei: Paștele

17 iul. 2020

Figurine de ciocolată
Paște
Ciocolaterie

Când se apropie Paștele, ciocolata ia tot felul de forme neobișnuite: de la ouă și iepurași până la clopote de biserică, pui, miei și iepuri de casă ori sălbatici. De de ce oare? 

Choco- story - lanțul internațional al muzeelor ciocolatei, aflat în plină expansiune – ne oferă explicația.

Oul ca simbol religios

Oamenii au fost mereu fascinați de ou ca simbol al vieții, așa că oul joacă un rol important în mai multe religii. În religiile creștine, oul simbolizează învierea lui Iisus Hristos și ridicarea lui din mormânt. În iudaism, oul reprezintă ciclul vieții. Pentru ortodocși, ouăle nu sunt decorate înainte de Joia Mare. Primul ou este vopsit în roșu și este păstrat ca talisman, pentru noroc.

Ouăle vopsite

Oamenii vopsesc ouă de sute de ani. În sudul Africii, au fost găsite ouă de struț pictate care s-a demonstrat a avea o vechime de aproximativ 60.000 de ani! Vechii egipteni, celții și sumerienii (vechii locuitori ai Irakului) obișnuiau să aducă ofrande zeilor în ouă pictate.

Dar când a devenit ciocolata parte a poveștii?

Primul ou de ciocolată a apărut in secolul al XVIII-lea, când ciocolata era turnată în coji de ou. Totuși, îi datorăm olandezului Coenraad Johannes van Houten apariția atâtor figurine din ciocolată. El a descoperit, în 1828, o procedură care i-a permis să extragă untul de cacao din boabele de cacao. Datorită tehnicii lui, putem acum să creăm ciocolată în diferite forme, întrucât ciocolata se toarnă și se întărește, iar apoi poate fi scoasă din matrițele în care a fost turnată.

Oul are tovarăși noi

Oului i s-au alăturat figurine de multe feluri, în ultimii ani. Mai întâi, au fost găina și cocoșul, a cărui legătură cu oul este neclară încă. S-au complicat lucrurile când au apărut primii iepuri, în Marea Britanie, Germania, Olanda și Belgia.

Iepurașul de Paște își are originea într-o legendă germană. Potrivit legendei, o femeie săracă, neavând bani să cumpere dulciuri copiilor ei, a decis să decoreze ouăle și să le ascundă în grădină. Când copiii au început să le caute, ei au descoperit un iepure sălbatic și s-au gândit că acesta trebuie să fi ascuns ouăle. Pentru saxoni, iepurele sălbatic este vestitorul primăverii și un simbol al fertilității și înmulțirii.

Mieii și clopotele de biserică

În afara iepurașilor de casă, ciocolata este turnată și în forme care reprezintă miei sau clopote de biserică. În religia creștină, mielul de Paște se referă la Iisus Hristos, care s-a sacrificat precum un miel pentru iertarea păcatelor omenirii. Clopotele se referă la Joia Mare, adică joia dinaintea Paștelui. Ca un simbol al doliului și pentru a cinsti suferințele lui Iisus, clopotele bisericilor nu au voie să bată începând din această zi și până la Paște.

Mulțumirile noastre merg către Choco-Story, pentru contribuția la expunerea acestor povești fascinante.

Meseria de ciocolatier

Meseria de ciocolatier

Meseria de ciocolatier chiar există - și, într-o versiune primară, există de pe vremea Aztecilor, care pregăteau din boabe de cacao, condimente și vanilie o băutură amăruie și picantă. Pe la 1800, creatorii de gust au fost bucătarii din casele nobililor. Așa și-a făcut apariția prima praslină sau pralina fără ciocolată: din migdale măcinate în caramel, inventată de bucătarul unui conte francez.

Cacao - Trace

Cacao - Trace

Cacao-Trace este programul de sustenabilitate a Puratos dedicat culturilor de cacao, și care își propune prin colaborarea directă cu fermierii să asigure sustenabilitatea pe termen lung a producției de cacao.

Intră în lumea excepțională a unei ciocolate excepționale

Intră în lumea excepțională a unei ciocolate excepționale

La Puratos, ne implicăm pentru un viitor sustenabil în industria ciocolatei, o dovadă fiind programul nostru Cacao-Trace. Ce face diferit acest program este accentul pe calitate și, prin îmbunătățirea gustului, pe crearea de valoare pentru fiecare dintre cei implicați, de la fermierii de cacao și până la consumatorii tăi.