#JurnalDeOlimpic: Despre experiența WorldSkills 2023

2 feb. 2024

 

Anul trecut pe vremea asta, începeau pregătirile pentru podiumul WorldSkills 2023. Era pentru prima dată când echipa Bakery School România era implicată într-o astfel de competiție. O olimpiadă a meseriilor, o olimpiadă unde elevii din liceele tehnologice din toată țara se pregăteau cu luni înainte pentru a trece mai departe la etapa internațională.

Ce au cofetărit elevii la WorldSkills 2023?

La începutul anului am aflat temele specializărilor. Pentru cofetărie, elevii au avut de realizat torturi și mono-porții tematice. 🍰🧁 Din momentul în care a fost aflată tema, mentorii au demarat pregătirile.

„Am ales împreună cu elevii rețetele pe care urmau să le pregătească în fața juriului și le-am repetat zilnic până în ziua probelor de concurs. Pentru că fiecare secundă conta în această competiție, ei lucrau întotdeauna în laborator contratimp. Prăjiturile și torturile trebuiau să se încadreze într-o anumită cantitate și să respecte criteriile date, de aceea, era important să repete și să scoată cel mai bun timp pentru pașii rețetelor înainte de competiție.”

Cristina Oșan - Mentor Bakery School România

 

Tortul Miss Purple, mono-porțiile cu inserții de fructe, mousse-ul de ciocolată cu blat de migdale au fost deserturile vedetă care au strălucit pe podiumurile de la WorldSkills 2023. Au fost 2 echipe din Tărtășești care au ocupat primele locuri. Iar noi, am reușit să stăm la povești cu una dintre elevele câștigătoare, Andreea Ștefania.

 

„Am lucrat în echipă la olimpiadă. Eu am făcut blatul și Georgiana a făcut inserția de fructe. Ne-am ocupat apoi de mousse și de glazură împreună. Ne-am ajutat pe tot parcursul olimpiadei reciproc.” - Andreea Ștefania, specializare Cofetărie

✨Joc de imaginație.✨

Ce temă ai alege pentru WorldSkills 2024, dacă te-ai afla în poziția de organizator?

„Dacă ar trebui să aleg eu tema pentru etapa națională, aș alege să creez tot un tort cu inserție. E mai complicat și sigur aș da jurații pe spate. De anul trecut mi-am mai perfecționat tehnica de lucru.” - Andreea Ștefania, specializare Cofetărie

Ce au brutărit elevii la WorldSkills 2023?

Mihai este unul dintre elevii care și-au dorit foarte mult să ajungă pe primul loc în clasament. Dar nu pentru că este o fire competitivă, ci pentru că el are foarte multă încredere în munca pe care o face.

„Ce m-a făcut să concurez la olimpiadă? Arta mea. Sincer să fiu, nu mă văd făcând altceva în afară de brutărie. Este ușor de practicat dacă ai ambiție, mai ales dacă îți și place...” - Mihai Stoica, specializare Brutărie-Patiserie

Mihai s-a pregătit luni de zile înainte de competiție. Pe lângă pasiune, a depus și foarte mult efort la orele de practică din laborator.

„A trebuit să îmi perfecționez tehnica de a împleti pâine în 3 și în 4, un colac de sărbători și 20 de cornulețe bicolore. Ca să iasă totul perfect, mi-am luat timp să mă pregătesc 2 luni de zile. Știam pe de rost tot procesul tehnologic. Iar, de dimineață până seara aveam în cap doar WorldSkills, WorldSkills, WorldSkills.” - Mihai Stoica, specializare Brutărie-Patiserie

Ana Mușat ne spune că olimpiada de anul trecut a fost provocatoare. A simțit un val de sentimente. Ceea ce a surprins-o foarte mult a fost implicarea de care au dat dovadă elevii.

 

„Chiar au luat lucrurile în serios și au pus mâna la treabă.
Am simțit foarte multe emoții. Stres. Adrenalină. Dar, au reușit și sunt foarte mândră de ei. Îmi aduc aminte momentul în care trebuia să-i privesc la bancul de lucru. Au existat momente în care mai aruncau câte un ochi la mine și atunci mă emoționam și mai tare, pentru că îmi doream să îi ajut.”

Ana Mușat - Mentor practică Bakery School Tărtășești, specializarea Brutărie-Patiserie

Ce îi așteaptă pe elevi în următoarea perioadă?

Urmează preselecțiile din Tărtășești și Cluj-Napoca pentru etapa națională. Elevii vor fi notați de către experții tehnici din domeniul cofetăriei și brutăriei, cei care fac parte din echipa Puratos România.

De asemenea, așteptăm cu nerăbdare să aflăm care va fi tema WorldSkills 2024. 😄

Înainte să încheiem prima pagină din #JurnalDeOlimpic am făcut o oprire și în Cluj-Napoca. Vibe check! 😊

„Punctul nostru forte pentru această olimpiadă ține de pasiunea și talentul elevilor în raport cu meseria pe care o urmează. Îi admir pe tineri pentru că ei cred foarte mult în visurile lor și merg cât mai departe pentru a le realiza.”

Francesca - Program Manager, Bakery School Cluj-Napoca

În Tărtășești, Florentina crede că experiența este cea care îi va face câștigători pe elevii înscriși de anul acesta.

„Atât pasiunea pentru cofetărie și brutărie, cât și perseverența, sunt două dintre atuurile lor. Dar, experiența și participarea de anul trecut este ca un as în mânecă. Au fost deja împărțite formularele de înscriere. Urmează, pe 15 și 16 februarie să desfășurăm preselecțiile la Tărtășești. Abia așteptăm să aflăm cine va trece mai departe pentru etapa națională! ”

Florentina - Program Manager, Bakery School Tărtășești

Jurnalul de Olimpic continuă. 

Preselecțiile încep în curând, iar noi abia ne mai stăpânim răbdarea până vom afla cine va participa la WorldSkills România 2024. Revenim cu vești. Până data viitoare, urmărește-ne pe conturile de Social Media, Facebook, Instagram și TikTok, ca să vezi în timp real cum se desfășoară pregătirile pentru olimpiadă. 🤩

Dacă și tu susții brutărit și cofetărit, noi îți dăm de citit! 

📚Pe lângă multă muncă, talent și pasiune, călătoria noastră către Lyon poate avansa prin susținerea ta. Donează minim 60 de lei pentru brutărit și cofetări și îți dăm carte de citit.