PatisFrance. Mai mult cu mai puțin

11 feb. 2022

Mai multe fructe, mai puțin zahăr. Mai multe texturi, zero coloranți și arome artificiale. Mai mult răsfăț, zero vinovăție. Creativitatea nu cunoaște limite cu aceste ingrediente nobile pentru cele mai fine creații de patiserie, cofetărie, ciocolaterie și viennoiserie. Gata de folosit în experiențe autentice care trezesc simțurile, vi le recomandăm pentru deserturi mai moderne, mai sănătoase și mai sustenabile.

Patiserie savuroasă cu grijă pentru sănătate

Ce poate fi mai reconfortant decât un desert gustos? Un desert gustos, aspectuos, care să fie totodată și un răsfăț nutritiv, am adăuga noi. Și dacă ne gândim că nevoia de dulciuri există de secole, vom înțelege de ce, în vremurile incerte pe care le trăim, ne refugiem rapid în produsele preferate de patiserie-cofetărie.

Așa se explică faptul că, în timpul pandemiei, mulți consumatori au preferat deserturile care, la fel ca madlena lui Proust, îi duceau departe, în vremurile mai bune și, de ce nu, mai dulci. Iar pauza de ceva bun continuă să fie, pentru majoritatea dintre noi, unul din puținele momente ale zilei trăite cu gust. Un lucru este cert: deserturile și produsele de patiserie joacă adesea un rol reconfortant. Asta nu înseamnă că preocuparea pentru un stil de viață sănătos și o alimentație responsabilă e în declin. De fapt, așa cum am văzut în studiul nostru global Taste Tomorrow, sănătatea continuă să fie o prioritate pentru 74% dintre consumatorii români, iar produsele cu un profil nutritiv mai echilibrat, o alegere firească - acum mult mai des decât în ​​trecut.

Surprinzător sau nu, în contextul unei alimentații mai bune, mai sănătoase și mai sustenabile, consumatorii preferă în special fructele, fie ele proaspete sau uscate. Pentru că, nu-i așa, ce desert e mai natural, mai sănătos și mai gustos dacă nu cel cu fructe? Și pentru că natura ne-a dăruit atât fructele care au apă, cât și fructele care au grăsime, iată pe scurt diferența dintre ele. Fructele proaspete, așa cum le știe toată lumea, sunt 90% apă și au vitamine, fibre, minerale și fructoză. Oleaginoasele, de tipul nucilor și alunelor, sunt un fel de super-alimente concentrate în proteine, grăsimi și glucide care conțin sub 10% apă. Și unele, și altele sunt cel mai sănătos și mai echilibrat desert din natură. Iar când nu avem fructe proaspete, varianta cea mai practică sunt fructele uscate.

Știați că...?

Fructele proaspete, nucile și fructele uscate sunt considerate super-ingrediente în patiserie-cofetărie, pentru că sunt esențiale pentru gust și îmbunătățesc profilul nutritiv al produselor.

Potrivit celei mai recente ediții Taste Tomorrow, fructele proaspete (84% dintre consumatori) sunt considerate cele mai sănătoase adaosuri în patiserie, iar alături de nuci (39%) și fructe uscate (32%) sunt văzute ca ingrediente cu super-puteri, care odată adăugate într-un produs de patiserie-cofetărie sunt esențiale pentru gust și îi îmbunătățesc profilul nutritiv. La polul opus, zahărul este văzut ca cel mai nesănătos ingredient, 68% dintre consumatorii români fiind de părere că reducerea zahărului în alimente aduce beneficii pentru sănătate.

Pentru a le oferi consumatorilor produse savuroase și sănătoase tot timpul anului, soluția-cheie sunt piureurile de fructe. Cu ajutorul lor puteți să creați deserturi cu gust real de fructe și cu o valoare nutritivă îmbunătățită. Piureurile de fructe Starfruit PatisFrance sunt surse naturale de zahăr, realizate după rețete la fel de naturale: din 90% fructe și doar 10% zahăr. Iar datorită tehnologiei delicate de pasteurizare a fructelor, selectate și culese doar atunci când sunt complet coapte, se pot păstra la temperatura camerei pentru a fi folosite rapid, fără niciun risc că fructele își pierd gustul, textura sau culoarea naturală.

De la fructe uscate la praliné cu texturi surprinzătoare și savoir-faire inclus, care cuceresc consumatorii de pretutindeni

Unde se găsesc cele mai impresionante deserturi din lume? În Franța, bineînțeles. Nu degeaba este renumită la nivel mondial pentru gusturile sofisticate, grija pentru conservarea identității naționale și tehnicile complexe de patiserie-cofetărie.

O apreciem pentru istoria gastronomică bogată și o iubim pentru calitatea ingredientelor. Franța este o sursă de inspirație și de savoare nu doar pentru cei mai cunoscuți pastry chefs din Europa - și din lume, dar și pentru consilierii noștri în patiserie-cofetărie preocupați de soluții alimentare inovatoare

În primul rând, pentru că ingredientele cu origini puternic franțuzești rămân fidele procesului tradițional, autentic, de obținere. În al doilea rând, pentru că experții francezi sunt recunoscuți pentru experiența inegalabilă și reputația imbatabilă de a livra lumii produse la cea mai înaltă calitate. Nu în ultimul rând, pentru că au făcut artă din patiserie și ciocolaterie.

Când zicem Franța, nu putem să nu ne gândim la praliné: pasta obținută din cel puțin 50% migdale (și/sau alune măcinate) cu zahăr, pe care profesioniștii o folosesc încă din secolul al 17-lea. De aceea, când zicem Franța zicem praliné. Când zicem praliné zicem PatisFrance. Și dacă zicem Franța, praliné și PatisFrance, zicem mici plăceri la care nu putem renunța.

Știați că... ?

Textura este acum o componentă-cheie în produsele de panificație, patiserie și cofetărie, pentru că tot mai mulți consumatori acordă la fel de multă atenție unei texturi speciale, delicioase și atrăgătoare pe cât acordă gustului.

Conform Taste Tomorrow, în Europa, 64% dintre consumatori sunt dispuși să încerce alimente cu texturi diferite. Cu alte cuvinte, 2 din 3 consumatori sunt curioși și interesați să trăiască o experiență alimentară care să le trezească simțurile.

Dar cum ar putea un patiser sau cofetar să răspundă acestor mici plăceri, diferențiindu-se prin gust, textură și aromă?

Trei lucruri fac din gama Praliné PatisFrance una cu adevărat deosebită: tipurile de nuci și alune pe care le selectăm din cele mai bune regiuni din lume, prelucrarea cu aceeași măiestrie franțuzească, legendară de peste 75 de ani, și diversitatea de texturi. Adică gustul extraordinar, calitatea excelentă și texturile deosebite.

De la prăjire la măcinare, controlăm procesul cu mare atenție. Pentru caramelizare ne bazăm pe tehnica tradițională franțuzească și folosim piatră de moară din granit. Nucile și alunele, amestecate cu zahăr, fierb în vase de aramă la flacără directă, apoi sunt răcite și măcinate. Măcinarea cu piatră de granit permite produsului să capete mai multă textură și să elibereze natural aroma specifică praliné-ului tradițional. Și ca să răspundem cerințelor tot mai diversificate ale patiserilor și ciocolatierilor, la experiența în prelucrarea nucilor am adăugat cunoștințele noastre despre patiseria franceză și am creat o gamă suficient de variată pentru a crea cele mai diverse aplicații. Veți găsi praliné în varianta tradițională, sub formă de pastă fină de alune caramelizate, specialități cu incluziuni crocante, piureuri și gianduja cremoasă cu ciocolată sustenabilă Belcolade Cacao-Trace. Texturi diferite, oportunități diferite.

Cum îi puteți încuraja pe consumatori să se răsfețe și să savureze?

În patiserie-cofetărie succesul e strâns legat de adaptarea la cerințele pieței. Iar adaptarea e strâns legată de trenduri și de comportamentul consumatorilor.

„Am observat un trend în piața din România, care s-a produs treptat, fără a putea spune cu exactitate când a apărut. Prima dată, s-a diversificat oferta de mousse-uri în cofetării. Apoi, au apărut prăjiturile mai complexe cu incluziuni diferite, de la fistic și alune de pădure la fructe confiate. A urmat apariția revoluționară a eclerelor franțuzești, care au depășit sfera unui desert banal ajungând azi la o formă de artă care impresionează prin decor, combinații și gust. În ultimii ani, s-a dezvoltat mult creația de croasante artizanale, cu umpluturi surprinzătoare și decoruri pe măsură. Cu alte cuvinte, consumatorii români își doresc să vadă din ce în ce mai des în cofetării mai mult decât prăjiturile clasice de casă.”

Andreea Ciocănescu - Marketing Manager Puratos România

 

Să te adaptezi, să inovezi și să folosești oportunitățile nu e întotdeauna ușor. Dar cu ingredientele potrivite e cu siguranță mai plăcut. Iată, pe scurt, recomandările noastre:

  1. Inovați prin aspect și printr-un decor surprinzător. Realizați deserturi cu glazuri atractive cu efect oglindă care conțin ciocolată și fructe reale. Dublu-avantaj: au o stabilitate excelentă în timp pe suprafețe non orizontale, iar culoarea roz și gustul provin din sucul natural de căpșuni.

  2. Reinterpretați produsele clasice într-un mod mai sănătos pentru a le oferi consumatorilor experiențe alimentare autentice, cu 100% răsfăț și zero vinovăție. Creați deserturi cu gust real de fructe folosind piureuri de fructe cu 90% fruct și doar 10% zahăr, fără aditivi, coloranți sau arome artificiale.

  3. Lăsați-vă imaginația liberă și jucați-vă cu texturile pentru o experiență senzorială aparte. Pentru pralinele sau deserturile dumneavoastră de ciocolată folosiți gianduja cremoasă cu arahide și ciocolată Belcolade Cacao-Trace sau praliné cu textură crocantă și incluziuni delicioase, pe cât de savuroase, pe atât de surprinzătoare.

Vreți să vă ajutăm cu tehnici moderne de patiserie-cofetărie și rețete personalizate care răspund așteptărilor consumatorilor pentru produse mai sănătoase și mai sustenabile? Completați formularul de mai jos și un reprezentant Puratos vă va contacta să planificați o demonstrație!

Da, doresc să aflu mai multe despre gama PatisFrance