De la fotbal la cofetărie? Reinterpretarea dulce a amintirilor din copilărie cu Andrei Stănescu

17 iun. 2024

Consilier tehnic în cofetărie, cu un parcurs fascinant și o poveste inspirațională, Andrei Stănescu aduce cu el pasiunea și dedicarea profundă pentru arta cofetăriei și ciocolateriei. După ce a explorat diverse domenii, a ales cu inima și sufletul cofetăria, având acum o experiență de 7 ani în această industrie.

Parcursul către cofetărie

Înainte de a deveni pastry chef, Andrei a avut un traseu profesional complex și destul de divers. De mic Andrei și-a urmat visele, așa cum a fost și cazul fotbalului. A jucat la Concordia Chiajna fotbal de performanță pe postul de portar. După ce accidentările l-au împiedicat să continue, a devenit antrenor de fotbal. Mai târziu, pasiunea pentru domeniul sportiv s-a materializat prin alegerea lui Andrei de a urma cursuri de maseur.

Într-un final, începutul erei în bucătărie a fost marcat, într-un mod neașteptat, de oportunitatea de a lucra ca bucătar la JW Marriott, de unde a urmat și cursurile de specialitate.

Acum, Andrei își pune amprenta pe soluțiile dezvoltate de echipa Puratos România. Rolul lui este unul crucial: testarea produselor în toate formele creative, asigurându-se că acestea sunt perfecte pentru cofetari, patiseri și ciocolatieri.

Alegerile lui Andrei nu au fost întâmplătoare, ci bazate pe oportunitățile apărute în parcursul său profesional.

Acesta este doar începutul unei povești cu adevărat speciale.

Ce a (re)aprins scânteia celei mai dulci pasiuni?

După primii ani ca bucătar și vaste experiențe în mai multe restaurante, Andrei a ajuns într-o zonă care avea să îi modeleze întreaga carieră: deserturile.

Acela a fost momentul cheie în care Andrei a știut care era adevărata lui pasiune.

andrei-stănescu-consilier-în-cofetărie

„Ajuns în bucătărie la secția de deserturi, am simțit cum o scânteie de mult stinsă s-a reaprins. În copilărie, am petrecut mult timp alături de mama și bunica făcând prăjituri, iar această amintire mi-a redat pasiunea pentru deserturi,” povestește Andrei.

Fără să realizeze, Andrei a crescut cu această înclinație:

„Din plictiseală, când eram mic și îi așteptam pe părinții mei să vină de la serviciu, am început ușor, ușor să le fac tot felul de surprize dulci. Atunci, erau acele reviste Practic în bucătărie, și copil fiind, alegeam rețete cât mai accesibile și ușor de făcut, precum: negrese, clătite, plăcinte cu mere, și lista poate continua.”

Putem spune că el a ales cofetăria… dar și cofetăria l-a ales pe el.

„Așadar, m-am decis să mă las de bucătărie și să mă fac cofetar. Zis și făcut!”

Andrei nu a mai așteptat și s-a înscris la cursuri, unde dorința sa de a învăța să facă deserturi era evidentă. A subliniat acest lucru și persoanei care se ocupa de cursuri, cerând să fie trimis ca practicant pentru a învăța cât mai multe. Cu recunoștință, Andrei povestește: „Mă bucur enorm că a ținut cont de acest lucru și că m-a trimis la Hilton.”

Care este cheia succesului?

Andrei susține cu tărie că succesul vine atunci când dorința și plăcerea lucrează împreună. 

„Dacă îți dorești ceva cu adevărat și faci acel lucru cu plăcere în fiecare zi, vei deveni din ce în ce mai aproape de cea mai bună versiune a ta,” explică el.

Timp de patru luni, Andrei lucra fără oprire, de dimineața până seara târziu. Pentru a progresa, trebuie să experimentezi și să-ți ieși din zona de confort, iar Andrei a înțeles acest lucru foarte bine: 

„Este clar că uneori trebuie să faci sacrificii și să-ți ieși din zona de confort pentru a progresa. Tot timpul când dai de greu, experimentezi și progresezi cel mai mult. De exemplu, eu mă duceam la muncă de dimineață de la ora 8:00 și terminam seara la ora 12:00, după care a doua zi mă trezeam la ora 5:00 dimineața, la ora 6:00 începeam practica și terminam undeva la orele 16:00-17:00. Și tot așa timp de 4 luni de zile.”

Se spune și că oamenii fac locul, iar Andrei confirmă: „acolo oamenii își doreau să te învețe tot ce știau ei și aveau încredere în tine.”

Un rol important în dezvoltarea carierei profesionale a lui Andrei l-a avut Cofetarul Șef Mimi Dima, față de care își exprimă toată recunoștința: „Dumneaei a însemnat enorm de mult pentru mine, dar cred că și pentru mulți alți practicanți,” spune Andrei. 

Cuvintele lui Andrei ne arată cât de puternic este impactul mentorilor dedicați asupra dezvoltării profesionale și personale a tinerilor cofetari.

Cele 4 luni de practică s-au terminat, dar povestea dulce este abia la început

Experiențele sale l-au purtat pe Andrei prin diferite colțuri ale Europei, în Franța, la Aux Delice de Manon, apoi în România, la Grace Couture, și mai departe, în Anglia, la un restaurant cotat cu stele Michelin. Odată ajuns înapoi în țară, a lucrat la Chocolat, mai apoi la cofetăria Cadé, iar acum este parte din echipa Puratos. Ajuns aici, continuă să încânte papilele gustative ale oamenilor drept consilier tehnic în cofetărie, inspirând și inovând continuu în arta deserturilor delicate. Prin rețetele dezvoltate, Andrei nu se oprește din a dezvălui texturi și arome spectaculoase.

Alături de Puratos

„Am fost primit cu brațele deschise și mă bucur să fac parte dintr-un mediu cu oameni foarte buni în ceea ce fac. Cel mai important aspect într-un loc de muncă sunt oamenii. Trebuie să vii de plăcere. Aici îmi place foarte mult că, dacă îți vine o idee în minte, o poți pune în practică oricând, dezvoltând rețete noi și progresând continuu.”

Voi la ce vă gândiți când auziți „desert regal”? 

Andrei poate veni cu un răspuns foarte interesant la această întrebare.

Unul dintre cele mai plăcute și importante proiecte realizate de Andrei a avut loc la Hilton, unde a avut onoarea de a pregăti desertul pentru ziua familiei regale. 

„Îmi aduc foarte bine aminte”, spune Andrei, „că am creat un mousse de ciocolată albă și neagră cu mentă, înconjurat de un blat de joconde.”

Reinterpretăm amintirile dulci

Fiecare cofetar pleacă de la o idee, iar pentru Andrei, această idee vine adesea din amintirile copilăriei. Întrebat fiind ce deserturi clasice a reinventat în meseria lui, Andrei ne povestește:

„Pentru mine, a fost prăjitura cu mere pe care o adoram. Am încercat să o duc la un alt nivel, să o fac să se diferențieze, transformând-o într-un tort sofisticat cu blat de pandișpan și mere caramelizate, mousse de caramel și mousse de vanilie.”

„Creativ, Pasionat, Perfecționist”

Andrei se descrie prin aceste trei cuvinte și se axează pe reinterpretarea deserturilor clasice, concentrându-se pe aspectul vizual al creațiilor sale, fiindcă, în cofetărie și exteriorul contează.

Chiar dacă ne-a surprins plăcut cu reinventarea prăjiturii cu mere, să știți că Andrei nu este adeptul prăjiturilor clasice. Deși, cred că v-ați prins până acum.

Tot timpul experimentează combinații noi și surprinzătoare precum: mousse de popcorn presărat cu porumb dulce și ganache din zeama de la porumb, mousse de mojito cu inserție de mentă și castravete, sau mousse de vanilie cu ananas și fenel. Ați dori să vă încântați clienții cu astfel de rețete?

Dă frâu liber imaginației!

Deserturile complexe apar tocmai datorită unei imaginații bogate și curajului de a experimenta. 

Andrei îi încurajează pe toți cei care iubesc meseria de cofetar să se diferențieze prin inovație și creativitate

„Încercați să dați frâu liber imaginației, fiți perseverenți și nu renunțați la ceea ce faceți. În final, veți reuși,” spune el.

Tendințele și viitorul în Cofetărie

Andrei urmărește constant tendințele din cofetărie, ciocolaterie și patiserie pe rețelele sociale și observă cu bucurie că nivelul creativității este în continuă creștere. 

Tinerii devin din ce în ce mai interesați de acest domeniu, mulți dintre ei optând să devină bloggeri culinari, un trend apreciat de Andrei pentru seriozitatea și pasiunea pe care o implică.

Însă, să nu uităm că un viitor strălucit în cofetărie implică transparență și calitate. 

Pentru a crea deserturi la cele mai înalte standarde, ingredientele folosite trebuie să fie pe măsură. Dacă ar fi să descrie ciocolata Belcolade în câteva cuvinte, Andrei ar spune că este o ciocolată belgiană 100%, cu un gust distinctiv care face diferența. Amber este preferata mea, are un gust atât de bun și diferit de ceea ce este pe piață.”

Lumea patiseriei evoluează constant, mai ales cu ultimele tehnologii în materie de inteligență artificială. Referindu-se la viitorul industriei de cofetărie-patiserie și ciocolaterie, Andrei vorbește despre rolul inteligenței artificiale (AI):

„Cred că inteligența artificială va ajuta mai mult decât înainte, pentru că este capabilă să furnizeze rapid toate informațiile necesare, economisind astfel timpul de căutare.”

De la Vis la Realitate: Totul este Posibil

În încheiere, Andrei, vine către cofetarii-patiseri și ciocolatierii care doresc să creeze produse cu adevărat remarcabile, cu niște sfaturi:

„Fiți perseverenți, nu vă dați bătuți și încercați în continuu până reușiți. Fără sacrificii nu veți reuși. Aveți încredere în puterile voastre, pentru că totul se întâmplă cu un scop. Dacă nu înțelegeți acest lucru, priviți la mine: de la fotbalist, antrenor, masseur, bucătar, am ajuns cofetar. Totul este posibil când îți dorești cu adevărat să faci ceva!”

Ne aduce bucurie să știm că la Puratos, oamenii de calitate lucrează cu ingrediente de calitate.

Susținem dezvoltarea sustenabilă și durabilă a culturilor arborilor de cacao și munca din spate a fermierilor care trăiesc din agricultura arborilor de cacao. 

Cum? Printr-un bonus suplimentar la achiziția de ciocolată Cacao-Trace.

Vă invităm să descoperiți una dintre inițiativele noastre de a sprijini aprovizionarea cu ciocolată pe termen lung, „Bonusul de Ciocolată”.