Alimentația bazată pe plante: de la nișă la revoluție alimentară

Ceea ce a început ca un efort spontan contra cruzimii împotriva animalelor a ajuns să fie o revoluție alimentară. Consumatorii zilelor noastre fac alegeri care sunt bune pentru ei, dar și sustenabile pentru planetă. Aceștia asociază alimentația bazată pe plante cu sănătatea, dar tot mai mult și cu sustenabilitatea, făcând din alternativele bazate pe plante opțiunea lor principală. În conformitate cu cercetarea desfășurată de Spoonshot pentru Puratos, sănătatea, sustenabilitatea și bunăstarea animalelor reprezintă motorul principal pentru tendința alimentară bazată pe plante. Conversațiile din on-line privind sustenabilitatea în contextul alimentației bazate pe plante au crescut cu o rată de două ori mai mare (37,5%) decât cele despre alimentația bazată pe plante & sănătate (15,8%) în ultimele 12 luni, făcând din sustenabilitate un subiect important de luat în calcul.

Segmentul de alimentație bazată pe plante este unul dintre segmentele cu cea mai rapidă creștere din industria alimentară la nivel global. Consumatorii simt nevoia de schimbare! Lansările de produse bazate pe plante în domeniul brutăriei și patiseriei sunt în creștere constantă. Ne referim la numărul de lansări de produse din sectorul brutăriei și patiseriei din ultimii 10 ani: Brutăria crește cu 32% de la an la an, iar produsele de patiserie cu o rată uimitoare de 24%.

Alimentația bazată pe plante: sănătoasă și sustenabilă?

Sunt soluțiile bazate pe plante mai sănătoase? Sănătatea reprezintă motivul principal pentru care consumatorii optează pentru alimentația bazată pe plante. 56% dintre consumatori consideră că alimentele bazate pe plante sunt mai sănătoase decât cele de origine animală. În unele țări, schimbările la nivelul tiparelor de dietă abia acum apar, însă în altele tendința este în creștere rapidă. Cu toate acestea, dovezile privind impacturile pe termen lung asupra sănătății ale dietelor vegetariene și vegane rămân incomplete. Așadar, trecerea de la o alimentație bazată pe produse de origine animală la una bazată pe plante nu este suficientă pentru o dietă perfect sănătoasă. Pe de altă parte, prioritizarea meselor echilibrate bazate pe plante este un pas important către o stare bună de sănătate. Sute de studii au demonstrat că un consum crescut de alimente bazate pe plante, precum cerealele integrale, leguminoasele, fructele și legumele, a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, diabet de tip 2, obezitate și alte afecțiuni.

Iar în ceea ce privește sustenabilitatea, 60% dintre consumatori spun că alimentele bazate pe plante au un impact pozitiv asupra mediului[1]. Aceștia consideră că prin trecerea la o dietă bazată mai mult pe plante pot îmbunătăți nu doar propria viață și pe a animalelor, dar pot face lumea un loc mai bun, întrucât recunosc faptul că produsele de origine animală folosesc deseori semnificativ mai multe resurse decât cele bazate pe plante. Multe studii și prognoze au arătat că trecerea de la produse de origine animală poate reduce semnificativ emisiile de carbon, utilizarea de apă și deșeurile.

Alătură-te nouă și fă azi un mâine mai bun!

Ca răspuns la o preocupare în creștere a consumatorilor pentru bunăstarea animalelor și la cererea de alternative bazate pe plante identificate prin studiul de piață Taste Tomorrow, brutarii caută tot mai mult produse mai sustenabile, în efortul de a-și reduce impactul asupra mediului. Portofoliul nostru bazat pe plante permite crearea unor produse de patiserie delicioase, prin înlocuirea ouălor, a untului și a altor ingrediente din categoria lactatelor, cu alternative bazate pe plante, astfel încât clienții și consumatorii să poată experimenta bucuria de a face bine, fără compromisuri la nivel de gust, textură, calitate și siguranță.

Puratos promovează în mod activ sustenabilitatea în cadrul întregului lanț de valoare, fiind o companie alimentară responsabilă, care și-a luat angajamentul de a avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării societății și mediului. Prin inițiativa de Evaluare a ciclului de viață (LCA) oferim transparență completă cu privire la întregul ciclu de viață al produsului, ceea ce arată diferența pe care tu și clienții tăi o puteți face prin alegerea alternativelor noastre bazate pe plante. Inițiativa de Evaluare a ciclului de viață măsoară impactul asupra mediului pe care-l are un produs de-a lungul ciclului său de viață, de la obținerea tuturor materiilor prime și a tuturor resurselor și până la sfârșitul vieții. Pornind de la analiza menționată anterior am dezvoltat produsele din conceptul Plant Forward, care cuprinde soluții de înlocuire a lactatelor, oului și untului cu alternative bazate pe plante. Rezultatele au fost uimitoare!

Înlocuirea untului, a ouălor și a laptelui nu este ușoară în patiserie. Pentru a vă ajuta să începeți această schimbare, am pus la un loc soluțiile noastre bazate pe plante pentru sectoarele brutăriei, patiseriei și ciocolateriei aici.