Programul Misiune pe Marte

Puratos, partener de încredere în inovație

Nimeni nu poate ignora nevoia urgentă de a reduce amprenta noastră globală asupra mediului. Schimbările climatice, producția intensivă de alimente, emisiile dăunătoare - ca să enumerăm doar câteva - Conștientizarea crește și cu privire la efectul societății noastre, clienților noștri și chiar al consumatorilor referitor la toate acestea.

De aceea, Puratos a demarat ambițiosul Program „Misiune pe Marte”, în care ne imaginăm că viitorii coloniști ai planetei Marte ar avea acces la produse de panificație sănătoase și nutritive. Proiectul implică conturarea unui program de cercetare de ultimă generație și a Centrului de Tehnologie Alimentară, PuraDome, folosind cele mai ostile condiții de pe planeta Marte ca inspirația noastră extraordinară.

Considerăm că descoperirile noastre din timpul acestui experiment vor conduce la aplicații inovatoare și ne vor ajuta să continuăm să oferim alimente sănătoase, nutritive și gustoase pentru viața de pe pământ pe viitor. Prin știință disruptivă și tehnologii noi, vom ajuta clienții noștri să-și dezvolte afacerea într-un mod mai sustenabil, având un impact general pozitiv asupra întregului lanț de producție de pâine, prăjituri și ciocolată.

Program de cercetare de ultimă oră și disruptivă prezentat în cadrul PuraDome

Pentru a aduce laolaltă mai multe domenii de cunoaștere și expertiză, a fost creat Consorțiul SpaceBakery, format din mai mulți parteneri. Acesta deține o finanțare totală de peste 6,3 milioane EUR, inclusiv o subvenție de 4,5 milioane EUR din partea guvernului flamand. Consorțiul investighează cum să îmbunătățească în continuare amprenta de mediu a culturii grâului și utilizarea eficientă a energiei pentru a produce pâine astăzi – și, de asemenea, mâine în medii mai dificile – fără a face vreodată compromisuri în ceea ce privește alimentele nutritive, sănătoase și gustoase.

Mediul planetei Marte, inspirația noastră, este foarte diferit de al nostru. Lipsa de oxigen, concentrații mari de dioxid de carbon, o temperatură medie de -60 °C și furtuni de nisip nu reprezintă condițiile potrivite pentru a crește recolte sau a coace pâine. Astfel că investigăm moduri de cultivare eficientă a cerealelor în medii închise ermetic și complet controlate. În practică, cercetarea noastră are loc în patru containere cuplate, situate în PuraDome, în care clima poate fi adaptată pentru a fi propice creșterii recoltelor, cu utilizarea optimă a resurselor. Iată o prezentare generală a ceea ce se întâmplă în fiecare container:

  • Cercetătorii intră în mediul închis prin Camera Curată și se schimbă într-un costum special, pentru a reduce la minim contaminarea din exterior.
  • În cadrul Fermei Verticale, grâul crește pe rafturi.
  • În Brutăria Marte, grâul este procesat în făină. Aluatul este dospit prin fermentare naturală și pâinea este coaptă și evaluată. 
  • În cel de-al patrulea container (care va fi adăugat în curând) vor fi cultivate alte plante, care ar putea fi incluse în pâine și care sunt complementare cu grâul din punct de vedere nutrițional.

Să aducem beneficii Pământului

Fiecare experiment are un mare potențial pentru Planeta Pământ:

Cultivarea grâului cu mai puțină apă (-5%)

Cu mai puțină ploaie și mai multă secetă, utilizarea apei este pusă sub presiune. Cu sistemul nostru închis ermetic și agricultura verticală, credem că vom putea crește grâu cu doar 5% din apa necesară de obicei. Această tehnologie ar putea fi utilizată și în zonele intens populate ale Pământului, unde terenul agricol nu este întotdeauna disponibil sau în regiunile cu temperaturi extreme.

Utilizare redusă a azotului și îngrășămintelor (de 10x mai eficientă)

Astăzi, fermierii aplică nutrienți pe câmpurile lor sub formă de îngrășăminte, care asigură culturilor azotul și fosforul de care au nevoie. Cu toate acestea, atunci când azotul și fosforul nu sunt utilizate pe deplin de plantele în creștere, ele pot fi pierdute de pe câmp și pot afecta negativ calitatea aerului și a apei. Credem că putem fi de 10 ori mai eficienți și putem reduce utilizarea azotului și a altor îngrășăminte.

Timpi de recoltare mai rapizi și randament mai mare (de 5-6 ori mai mult în același loc)

În cadrul Brutăriei Spațiale vom putea investiga și optimiza condițiile de creștere ale plantelor. Acest lucru ar putea duce la o recoltă mai rapidă, un randament mai mare și o cultură mai calitativă, cu o utilizare mai eficientă a nutrienților și fără pierderi datorate insectelor sau agenților patogeni ai plantelor.

Testarea noilor culturi emergente

Pentru a face pâinea mai nutritivă și diversificată, vom investiga posibilitățile de a avea culturi noi, emergente. Mai multe cunoștințe despre aceste plante, care pot crește în condiții extreme, ar putea ajuta la îmbunătățirea pâinilor din recoltele locale din Africa și alte regiuni.

Polenizare prin nano drone

Grâul se reproduce doar cu ajutorul vântului, care este ușor de stimulat într-un mediu închis. Dar lungimea de undă a luminii din containere face imposibil pentru albine să vadă culorile și să găsească polenul în culturile înflorite. Așadar, investigăm utilizarea unor nano drone pentru polenizare. Sperăm că albinele nu vor dispărea niciodată, pentru că asta ar putea însemna sfârșitul umanității, dar poate că tehnologia nano dronelor ar putea ajuta albinele noastre să supraviețuiască în viitor.

Optimizarea utilizării energiei

Pentru a utiliza energia în maniera cea mai eficientă posibil, vom investiga potențialul coacerii pâinii prin tehnologie cu microunde și încălzire ohmică. Vom explora cum să reutilizăm subprodusele pe care le creăm, cum ar fi paiele, pleava și tărâțele, pentru a elimina risipa și a contribui la o economie circulară cu o utilizare continuă a resurselor.

Să nu facem niciodată compromisuri la nivel de nutriție, sănătate și gust

Ca alternativă la drojdia de panificație vom folosi maiaua, o tehnologie naturală de fermentare, pentru a îmbunătăți bio-disponibilitatea nutrienților, digestibilitatea și percepția senzorială a aplicațiilor de pâine integrală. Dezvoltarea unei maiele robuste, care permite producerea de produse gustoase și hrănitoare, va permite brutarilor artizani și industriali din întreaga lume să folosească această tehnologie în mediile diverse ale brutăriilor lor. Vom căuta culturi care pot completa produsele pe bază de grâu pentru a echilibra conținutul nutrițional și profilul proteic spre a crea aplicații în conformitate cu nevoile noastre zilnice în ceea ce privește proteinele, carbohidrații, grăsimile, mineralele și vitaminele.

Să ne ajutăm clienții să-și crească afacerile într-un mod sustenabil

Ambiția noastră este să căutăm modalități de a aduce noi soluții clienților și de a folosi noi tehnologii pentru a acționa în lanțul de fabricare a pâinii, atât în amonte, cât și în aval. Credem cu tărie că acest proiect ne va ajuta să reducem Potențialul de Încălzire Globală (PÎG) al producerii de pâine cu 30%. Acest lucru va avea un impact pozitiv imediat asupra amprentei de mediu a clienților noștri și a consumatorilor finali. În acest fel, Puratos, în calitate de partener de încredere în inovație, va contribui la a face modelul de afaceri al clienților noștri mai sustenabil și mai profitabil.

Noi, la Puratos, credem cu adevărat că prin colaborări de succes poate fi alimentată creșterea Programului Misiune pe Marte, care poate aduce beneficii extraordinare Pământului. Alăturați-vă nouă în angajamentul nostru față de o planetă mai bună și mai sănătoasă.

Contactează-ne!

Sănătate și stare de bine

Annual Sustainability Report 2019

Our commitments to you and to future generations