Suntem dedicați creării unui impact pozitiv în societate și nu tratăm cu superficialitate această mare responsabilitate. Prin angajamentele noastre față de voi și generațiile viitoare, suntem devotați unui model operațional holistic: unul care este sustenabil, respectuos și echilibrat. În acest scop, implementăm planuri să atingem neutralitatea emisiilor de carbon, să folosim apa în mod responsabil și să reducem deșeurile.

Carbon

Puratos a reușit deja să reducă emisiile sale globale de carbon cu 24% față de situația anterioară (nivelul de bază: 2016). Cu toate acestea, pentru a ajunge la emisii zero și a atinge neutralitatea de carbon până în anul 2025, trebuie să ne concentrăm pe următoarele trei elemente-cheie.

1. Eficiența energetică

Atunci când energia este utilizată în mod eficient, este necesară mai puțină energie pentru a face același lucru și mai puțină energie este irosită. Utilizarea tehnologiei noi și mai eficiente și optimizarea utilităților și a proceselor pot ajuta, la fel ca recuperarea energiei și buna gospodărire. În anul 2020, Puratos a investit în 13 proiecte de eficiență energetică.

De exemplu, rețeaua inteligentă de apă caldă și centrala de cogenerare a gazelor din Groot-Bijgaarden este de departe cel mai mare proiect de economisire a energiei întreprins vreodată de Puratos. Cogenerarea produce acum 65% din necesarul electric al amplasamentului și 30% din căldura acestuia. De fapt, noile linii de margarină și grăsimi, care au fost concepute pentru a fi fără abur, în scopuri de eficiență energetică, sunt încălzite direct de noua rețea centrală de apă caldă a centralei.

2. Energie regenerabilă

Energia regenerabilă este generată folosind surse neutre de carbon. Acestea includ vântul, ploaia, mareele, valurile și energia geotermală.

Aici, la Puratos, știm ce diferență poate face pentru mediu trecerea la surse regenerabile, motiv pentru care ne angajăm să creștem utilizarea surselor regenerabile. Până în prezent, am instalat 25.000 m² de panouri solare la amplasamentele noastre de producție din 6 țări și avem planuri pentru a construi și la alte 25 de amplasamente. Acest lucru ne va permite să producem 71% din necesarul nostru de electricitate la amplasament. În plus, Puratos se aprovizionează deja în proporție de 100% cu energie electrică regenerabilă în Belgia, SUA, Spania, China, Mexic, Rusia și Brazilia. Până în anul 2023, toate operațiunile noastre se vor desfășura pe energie regenerabilă.

3. Compensarea carbonului

În loc să compenseze, pur și simplu, emisiile de carbon, lucru care poate fi obținut ușor prin cumpărarea de certificate, Puratos a ales opțiunea responsabilă de a planta copaci. Plantarea de copaci reprezintă o modalitate eficientă de a capta carbon. Facem acest lucru la plantațiile noastre de cacao din programul nostru Cacao-Trace, unde mulți fermieri cultivă în mod tradițional un singur fel de arbore: arborele de cacao!

Ținând cont de importanța diversității biologice, folosim programul nostru de cacao sustenabilă pentru a-i învăța pe fermieri să planteze, printre arborii lor de cacao, diferite tipuri de copaci, cum ar fi arbori de umbră, precum copacii pentru lemn și arborii de nuci galip, sau pomi fructiferi, precum pomelo. Atât Puratos, cât și fermierul, beneficiază de pe urma acestui model agricol.

Arborii vor capta carbonul, ajutându-ne să ne îndeplinim obiectivul ambițios și oferind, în același timp, beneficii fermierilor noștri în următoarele trei feluri:

  • Arborii de cacao beneficiază de pe urma arborilor de umbră, deoarece aceștia le oferă protecție împotriva ploilor abundente și cresc biodiversitatea pentru a spori polenizarea arborelui de cacao, ducând astfel la creșterea producției.
  • Fermierii obțin o sursă suplimentară de venit prin vânzarea fructelor. 
  • Arborii de umbră fertilizează solul, reducând suma pe care trebuie să o cheltuiască fermierii pe îngrășăminte.

APĂ

Ne-am îmbunătățit capacitatea de tratare a apelor uzate și am redus consumul de apă. De asemenea, am finalizat și am dat în folosință un nou reactor anaerob în Belgia și o nouă centrală completă de tratare a apelor uzate în Vietnam și am început construcția alteia în Indonezia.

Deversarea noastră de apă în râurile locale este sigură pentru pești și bună pentru mediu. Pentru a demonstra acest lucru, am construit mai multe iazuri diferite cu pești în întreaga lume, pentru a dovedi calitatea producției noastre de apă, după tratarea apelor uzate și înainte de eliberarea în râuri.

Deșeuri

Lupta Puratos împotriva deșeurilor

Noi, la Puratos, vrem să ne ajutăm clienții să-și reducă amprenta asupra mediului, în plus față de a ne-o reduce pe a noastră. Ca atare, ne propunem ca toate materialele noastre de ambalare interne și externe să fie complet reciclabile sau reutilizabile până în anul 2025. Toate ambalajele nereciclabile vor fi înlocuite și vom evita supra-împachetarea produselor noastre, continuând să asigurăm calitatea și termenul de valabilitate al produselor. La nivel intern, vom reutiliza materialele de ambalare cât mai mult posibil.

Mergând mai departe cu angajamentele noastre

Pentru că mergem întotdeauna mai departe cu angajamentele noastre, Puratos a acceptat și provocarea de a obține 100% din materialele sale de ambalare din carton și lemn din surse de silvicultură sustenabilă până în anul 2025, în conformitate cu specificațiile FSC și PEFC.

În plus față de ambalare, ne vom concentra și pe deșeurile alimentare și nealimentare generate în timpul proceselor noastre de producție. Puratos a decis că, până în anul 2030, vom ajunge zero deșeuri la groapa de gunoi și ne vom îmbunătăți procesele de sortare, pentru a asigura faptul că se poate obține valoare maximă din fiecare material care trece prin posesia noastră.

O planetă mai bună

Aici, la Puratos, știm cât de important este să avem grijă de planeta noastră. Reducem, reutilizăm și reciclăm cât de mult putem și ne-am angajat să ajutăm la conservarea pădurilor și biodiversității. În plus, scopul nostru este să obținem toate ingredientele în mod responsabil, asigurând un impact minim asupra planetei Pământ.

Aprovizionare responsabilă

Pentru a produce ingrediente de înaltă calitate pentru industriile noastre de brutărie, patiserie-cofetărie și ciocolaterie, Puratos obține multe materii prime diferite din întreaga lume. Suntem dedicați 100% aprovizionării responsabile și asigurăm colaborare și păstrarea unui dialog deschis cu oamenii implicați în lanțul nostru de aprovizionare.