Ce se poate întâmpla când alegi să îndrăznești?

29 mar. 2024

Primii pași în propria cofetărie au fost făcuți acum 19 ani. După 4 ani de predat în Maroc, Adriana s-a decis să facă o schimbare ce avea să-i alimenteze la maximum pasiunea. Așa a fost deschisă cofetăria Friandise. Suntem de 18 ani alături de ea, în calitate de parteneri. La început ne-a intrigat curajul ei, acum admirăm încrederea, determinarea și pasiunea cu care decorează fiecare vitrină cu deserturile Friandise. Pasiunea i-a fost alimentată în momentul în care a participat la Salon au Chocolat, acolo a înțeles pentru prima dată că în această industrie trebuie să îndrăznești și să nu-ți impui limite atunci când vrei să-ți urmezi visul.

În prima lună a anului 2024, Adriana a intrat în echipa Bakery School România. În prezent este antreprenor al cofetăriei Friandise și profesor voluntar, cu specializarea în cofetărie, la clasele a IX-a și a X-a din Cluj-Napoca.

Află din acest articol cum a avut Adriana Rotar curajul să-și urmeze visul și cum a devenit profesor voluntar la clasele de cofetărie pentru elevii de la Bakery School.

Față în față cu debutul

Călătoria sa începe cu o mare pasiune pentru deserturi și o și mai mare dorință de a da mai departe tot ceea ce știe despre cofetărie. Până în prezent, Adriana a acumulat 25 de ani experiență în industrie. Înainte să ni se alăture în proiectul Bakery School România, ea a lucrat timp de 11 ani în industria alimentară, în rolul de Inginer Tehnolog. După această perioadă a plecat din țară și s-a angajat la un institut postliceal de HORECA, din Maroc, unde totul a început să prindă contur în cariera ei.

„Am petrecut patru ani în Maroc, unde am predat la o școală cu program canadian și tehnologie franceză. Pe lângă faptul că m-am adaptat noilor tehnologii franceze, am reușit să formez și prima promoție de ciocolatieri din acest institut. Experiența m-a ajutat să înțeleg esențialul în predare. Acolo a trebuit doar să mă adaptez.”

Adriana Rotar - Mentor voluntar Bakery School Cluj-Napoca

La întoarcerea din Maroc, în 2005, Adriana a simțit nevoia să facă o schimbare semnificativă. Împreună cu fetele ei, a făcut debutul.

Debutul a fost marcat de mousse-uri. 5 tipuri de mousse-uri, toate realizate din ingrediente naturale: baltazar cu ciocolată neagră, ciocolată albă, luxor de citrice, fructe de pădure și 3 tipuri de fursecuri. Așa arătau vitrinele cofetăriei Friandise în anul 2005. Acum, în aceeași cofetărie, găsești: peste 20 mousse-uri, peste  15 sortimente de înghețată, produse de patiserie dulce, sărată, ciocolaterie și drajeuri.

La începuturile anilor 2000, oamenii erau, oarecum, destul de sceptici în privința noilor trenduri din cofetărie. Însă, în ciuda așteptărilor, mousse-urile au fost un succes, iar clienții au rămas impresionați de noile texturi și de gustul inedit al produselor. 

„Atunci la început, nu chiar în primii ani, am participat la Salon du Chocolat de la Paris. Acolo ne-am pus la curent cu toate noutățile din domeniu. Cred că aceea a fost cea mai valoroasă lecție pentru noi, ca echipă, la momentul respectiv.”

Adriana Rotar - Mentor voluntar Bakery School Cluj-Napoca
Participând la Salon du Chocolat, Adriana, alături de echipa sa, și-au consolidat curajul necesar pentru a-și urma pasiunea și pentru a experimenta cu noi deserturi în afara limitelor tradiționale. Astfel, împreună cu persoanele care îi sunt alături încă de la începuturi, și care împlinesc 15 și chiar 18 ani în cofetăria Friandise, au fost de-a lungul timpului dedicați activității lor. ,,Fără echipă nu am fi reușit să ajungem unde suntem acum.” Așa au apărut noi inovații în cofetăria sa, inovații precum: ciocolata neagră cu piper roz și înghețata cu tarhon și sorbet de ananas cu piper roz, înghețată de spirulină cu lavandă. 

Adriana și-a dezvoltat abilitățile manageriale treptat, pe parcurs. Pasiunea ei a fost pusă mereu înaintea businessului, astfel conform propriei viziuni, cu implicarea fiicelor și a ginerelui, au reușit să întreprindă ceea ce înseamnă Cofetăria Friandise acum. Încă de la început au reușit să construiască o afacere solidă și să adune o minunată echipă, totul fiind ghidat și gestionat după instinctele Adrianei și cu sprijinul oamenilor dragi.

„Am realizat ceea ce aș fi dorit să facă altcineva pentru mine. Consider că cel mai important și cel mai mare secret al rețetelor și al tehnicii de lucru este să te diferențiezi de ceilalți.” - Adriana Rotar, Mentor voluntar Bakery School Cluj-Napoca

Anii de antreprenoriat și experiență au fost dați mai departe elevilor

După ani de zile, mai exact 25 de ani de experiență în industrie, 19 ani de antreprenoriat în cofetăria Friandise și 18 ani de colaborare cu Puratos România, Adriana a îmbrăcat și haina de profesor voluntar la Bakery School Cluj-Napoca.

„Experiența mea în Maroc a fost una pe care am apreciat-o foarte mult; în timpul în care am predat, am simțit că acesta este domeniul în care îmi pot aduce contribuția cu adevărat. Nu m-am gândit vreodată că voi ajunge să îmi deschid propria afacere sau că mi se vor deschide alte oportunități la întoarcerea în țară. Tot ce știam, în acel moment, era că mie chiar mi-a plăcut să predau elevilor de acolo.”

Adriana Rotar - Mentor voluntar Bakery School Cluj-Napoca

În prezent, Adriana este profesor voluntar la Bakery School România, unde susține cursuri pentru elevii claselor a IX-a și a X-a ale Colegiului Tehnic Raluca Ripan, specializarea cofetărie. 

Citatul care reprezintă cel mai bine motivația ei de a se implica în acest proiect este:

„Salvând un copil, salvezi o lume.” - Prof. Mircea Miclea

Ea împarte alături de elevii de la Bakery School toată experiența și pasiunea ei. Orele de practică sunt abordate întotdeauna cu responsabilitate, lucru în echipă, încredere, empatie și răbdare pe deplin. Obiectivul este să îi ajute pe elevi să devină adevărați cofetari, pregătindu-i pentru adevăratele provocări întâlnite în piața muncii. Îi susține mereu pe elevi și își oferă ajutorul necondiționat. 

„Este important să-i las să înțeleagă care este rezultatul greșelilor.”

Prin ochii Adrianei, această industrie nu are limite. Îi încurajează pe elevi să îndrăznească să viseze. Să-și dea frâu liber creativității și să nu le fie frică să încerce lucruri noi. Pentru că, doar așa pot afla ceea ce le place cu adevărat, ceea ce își doresc să facă. 

Cum arată inovațiile și inspirația în cofetăria Friandise, după 18 de ani de colaborare?

Adriana și-a propus să aibă în cofetăria sa, pe lângă tarte, înghețate, mousse-uri și torturi cu arome rafinate și ingrediente de înaltă calitate, și rețete adaptate persoanelor care se confruntă cu diverse probleme metabolice. Pentru a atinge acest obiectiv, a fost investit timp în studierea analizei senzoriale și în absolvirea masterului ce o califică să creeze noi rețete cu efecte benefice asupra organismului, urmând și un curs de Ayurveda, un sistem tradițional de medicină originar din India, care are la bază o înțelegere holistică a sănătății și a echilibrului între corp, minte și spirit.

În luna ce urmează, Adriana va fi alături de elevii care participă la Competiția Națională de Meserii. Ea este cea care i-a pregătit pe Naty și Cosmin pentru preselecții. Le urăm succes în continuare!

„Astăzi suntem mai buni decât ieri și mâine vom fi mai buni decât astăzi.”

„Îmi doresc ca elevii să realizeze produse pe care ei le-ar mânca. Mai mult de atât, obiectivul meu la Bakery School este să formez specialiști și oameni, nu doar oameni.”

Adriana Rotar - Mentor voluntar Bakery School Cluj-Napoca