Panettone

INGREDIENTE

METODA DE LUCRU

Frământare

Frământare: 5 minute lent + 15 minute rapid

  1. Se frământă toate ingredientele în afară de unt, zahăr și fructe pentru 4 minute pe viteză mică după care se lasă 30 de minute la autoliză.
  2. Se continuă frământarea adăugând zahărul și untul treptat. După ce aluatul devine fin și lucios se adaugă fructele.

Temperatură aluat: 27°C

Prefermentare: Se împăturește și se lasă 90 minute în cuvă de plastic.

Divizare și premodelare: 500 g. Se premodelează rotund cu ajutorul gripcii metalice fără a strânge foarte tare aluatul.

Dospire intermediară: 30 - 45 minute

Modelare

Modelare: Pe masa de inox unsă cu unt se strânge ușor cu ajutorul unei gripci metalice.

Dospire finală: 75 – 90 minute la 30°C, umiditate relativă 70-80%, 15 minute la temperatură ambientală.

Decorare înainte de coacere

Se crestează în x cu ajutorul unei lame pentru crestat și se aplică un cubuleț de unt în mijloc.

Varianta glazurată nu se crestează. Cu ajutorul poșului se aplică un strat uniform de glazură acoperind toată suprafața. Peste glazură se poate adăuga zahăr decor granulație mare sau migdale.

Coacere

Coacere: Fără abur

Temperatura de coacere: 180°C, cuptor pe vatră

Timp de coacere: 34 – 38 minute