Cum sprijinim comunitatea fermierilor Cacao-Trace din Coasta de Fildeș să obțină un venit garantat

7 apr. 2021

În calitate de partener activ al inițiativei belgiene „Mai mult decât ciocolată”, Belcolade (Puratos) se angajează ferm să își continue eforturile de a pune capăt despăduririlor arborilor de cacao și de a face toate diligențele pentru obținerea unui venit echitabil pentru cultivatorii de cacao.

Guvernul belgian a pus la dispoziție un buget pentru finanțarea proiectelor sustenabile cu impact puternic pentru agricultori. Suntem extrem de mândri să spunem că, în cadrul Adunării Generale pe tema „Mai mult decât ciocolată” din 28 mai 2018, au fost selectate două proiecte care implică Cacao-Trace (programul Puratos de aprovizionare sustenabilă cu cacao). Suntem bucuroși să putem implementa aceste proiecte în colaborare cu  mai mulți parteneri belgieni și locali.

Împreună, am acceptat provocarea de a explora mai departe modul optim de organizare a unei producții sustenabile de cacao în Africa de Vest, permițând câștigarea unui venit garantat în gospodăriile fermierilor și punând în aplicare practici agricole sustenabile .

Proiect 1: Un venit garantat pentru fermierii de cacao din Coasta de Fildeș prin conversie organică.

Organic este o tendință importantă pe piață, care poate aduce un venit suplimentar fermierilor. Acestea fiind spuse, transformarea din agricultura convențională în agricultura ecologică este o adevărată provocare și implică un buget semnificativ. Acest proiect are ca scop asigurarea unui venit  garantat pentru 1000 de fermieri Cacao-Trace și Fairtrade prin sprijinirea transformării într-un model dovedit de producție ecologică durabilă. Proiectul are ca scop elaborarea, testarea și implementarea modelului de sprijinire a fermierilor din Coasta de Fildeș în vederea accesului la piețele premium, abordând elemente legate de nutriție, productivitate și control al dăunătorilor. Doi dintre partenerii importanți ai proiectului sunt Fairtrade Belgia și Belvas, care este un client existent de ciocolată Cacao-Trace și care are o experiență semnificativă pe piața ciocolatei organice. Pe măsură ce proiectul se dezvoltă, mai mulți ciocolatieri și retaileri vor dori să se alăture programului, astfel încât comunitatea organică să poată crește, la fel și impactul asupra comunității locale.

(Partener principal: Puratos NV. Alți parteneri de proiect: Fairtrade Belgium, Belvas SA, Entreprise Coopérative de Saint-Paul (ECSP))

 

Proiect 2: Un venit garantat pentru fermierii din Coasta de Fildeș: o colaborare la nivel de lanț pentru a trece de la concept la realitate.

Acesta este un proiect-pilot, având Grupul Colruyt ca partener principal, care are ca obiectiv să transforme  venitul garantat al cultivatorilor de cacao de pe Coasta de Fildeș din concept în  realitate, contribuind la asigurarea unor îmbunătățiri de lungă durată ale condițiilor de viață și mediului pentru o  comunitate formată din 102 de gospodării care se ocupă cu arborii de cacao.

Acest proiect pleacă de la premisa că, pentru ca familiile care se ocupă cu arborii de cacao să realizeze și să mențină în mod durabil un venit garantat, nu este suficient să plătim pur și simplu un preț mai mare. Prin urmare, acest proiect va adopta o abordare integrată și va investi în mod egal pentru a permite și a stimula cultivatorii de arbori de cacao să devină antreprenori, permițându-le să obțină un venit din cacaua pe care o cultivă și din alte activități agricole, precum și din alte întreprinderi viabile. Acest lucru asigură succesul proiectului pe termen lung.

(Partener principal: Colruyt group.  Alți parteneri de proiect: Puratos, Rikolto, Fairtrade Belgium, Ghent University, Agro-Insight, Access Agriculture, Entreprise Coopérative de Saint Paul)

Mai multe informații despre inițiativa Beyond Chocolate și lista completă a proiectelor selectate pot fi găsite aici. 

 

Despre Cacao-Trace

Prin Cacao-Trace, Belcolade (Puratos) a implementat o abordare care schimbă regulile jocului în ceea ce privește sursele de cacao cu adevărat sustenabile, concentrându-se pe gustul excepțional. Pe lângă boabele de înaltă calitate, cheia pentru crearea unui gust superior al ciocolatei este fermentarea. Datorită unei rețele internaționale unice de centre post-recoltare, putem controla pe deplin acest proces. Valoarea suplimentară creată de această abordare unică referitoare la calitate este singura modalitate de a avea un impact real, care să schimbe viața fermierilor de cacao.  

Mai multe informații pe Cacao-Trace.