#JurnalDeOlimpic: Am ajuns la finalul călătoriei WorldSkills Lyon 2024.

28 oct. 2024

Un rând de aplauze pentru elevii care au reușit să ajungă până aici: Natalia Matei și Mihai Stoica! 👏👏👏 În cea mai mare competiție de meserii din lume au participat peste 69 de țări, iar printre acestea s-a numărat și România. Din luna februarie am început antrenamentele, la final de august eram pregătiți pentru provocările care ne așteptau în cadrul competiției WorldSkills Lyon 2024.

Din această experiență am învățat că victoria nu constă într-un trofeu, ci în curajul de a urca pe scenă și de a-ți reprezenta țara cu încredere. Am învățat că cel mai frumos sentiment este să lupți până în ultimul moment pentru pasiunea și meșteșugul tău, așa cum au făcut Nati și Mihai, timp de luni de zile.

Anul acesta am fost prima școală de brutărie, patiserie și cofetărie din țară care a reușit performanța de a participa la WorldSkills Lyon 2024.

Întorși acasă, din dorința de a retrăi experiența de la Lyon, am povestit cu Adriana Rotar, Nati și Mihai despre experiența de la Lyon. Ce a însemnat pentru elevii noștri această competiție? Cum continuă visul lor de a deveni cofetari și brutari mai departe? Află mai jos răspunsurile lor!

Cum a decurs competiția? 🏆😁

La final de septembrie porneam spre 📍Lyon, orașul unde urma să aibă loc cel mai așteptat moment al anului 2024. Luni de zile am strâns donații pentru această călătorie ✈️ din partea comunității Bakery School și din partea susținătorilor.

Competiția WorldSkills este una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale dedicate abilităților profesionale și tehnice, aceasta reunește tinerii talentați din întreaga lume. 🥇Au fost 2 zile de competiție aprige. 2 zile în care elevii noștri, Nati și Mihai, au cofetărit și brutărit, timp de 8 ore, în fiecare zi.

„Este o meserie foarte grea să fii dascăl. Este foarte greu. Dar scopul tău ca dascăl este să formezi oameni și să formezi specialiști.”

Adriana Rotar - mentorul Nataliei, specializarea cofetărie

Ce au avut de pregătit? 🥖🍞🥐 🧁🍰

Încă din prima zi, elevii au simțit pe pielea lor ce înseamnă o competiție la un asemenea nivel.

„Pentru mine WorldSkills Lyon 2024 a însemnat PROVOCARE. În prima zi am avut de realizat o piesă de zahăr, 2 torturi identice și modelarea pastei de zahăr după un personaj francez celebru.

În a doua zi de competiție m-am simțit mult mai pregătită, și pentru că trecusem deja de prima zi, dar și pentru că eram mai stăpână pe mine. Am avut de realizat piesa de ciocolată, aici m-am jucat puțin cu focul :)), tarte cu fructe, fursecuri și bomboane vegane.

Au existat emoții. În prima zi de competiție, mi s-a spart piesa de zahăr. Cred că asta m-a demoralizat foarte tare, dar m-am adunat și m-am pus pe picioare pentru următoarea zi. A doua zi am fost mai relaxată. M-am organizat încă de dimineață cu tot ce aveam de făcut și m-am descurcat mai bine.

După competiție a urmat ceremonia. Când am urcat pe scenă alături de ceilalți m-am simțit importantă, specială. A fost o experiență deosebită.” - Natalia Matei, clasa a XI-a, elevă la Bakery School România, specializarea cofetărie.

Ne îndreptăm atenția spre brutărit:

„M-am întors acasă cu mai mult curaj. Experiența WorldSkills Lyon 2024 a fost o experiență care m-a ajutat să fiu mai stăpân pe mine, să prind mai multă încredere. Am avut de realizat baghete, o piesă a Turnului Eiffel, croasante și gogoși.

Când am urcat pe scenă, la ceremonie, în momentul în care au fost strigate toate țările pentru defilare m-am simțit liniștit. M-am bucurat că am încheiat competiția cu bine, chiar dacă nu a fost să fie să câștig. M-am bucurat că am putut reprezenta anul acesta România în cadrul competiției. - Mihai Stoica, absolvent Bakery School, specializarea brutărie.

Îi felicităm pe Natalia și pe Mihai!

Vă mulțumim pentru susținerea voastră din februarie și până acum. Donațiile voastre ne-au ajutat să ajungem până aici.❤️

Nu am urcat pe podium, dar ne-am întors acasă cu inimile pline de mândrie și cu cele mai frumoase amintiri. Aici se încheie călătoria noastră. Însă, nu și călătoria elevilor noștri. Atât Natalia, cât și Mihai visează să-și deschidă curând propria cofetărie și brutărie. Simt că pot face asta, mai ales după ce au trecut prin provocările unei astfel de competiții. Rămâneți aproape și urmărește-le parcursul pe paginile noastre de social media! 🤗