Despre oamenii care presară curaj și pasiune în școala de patiserie-cofetărie, pentru ca viitorii profesioniști să descopere propriul lor „de ce”

23 iul. 2025


Auzim des în jurul nostru „Generația asta nu mai vrea să lucreze” sau „Tinerii din generația asta sunt leneși”. Auzim cum tinerii sunt discreditați și încadrați în stereotipuri. Francesca, însă, crede în generațiile următoare și vrea să le fie alături în parcursul lor profesional, pas cu pas, prăjitură cu prăjitură. 

În prezent Francesca este Program Manager în cadrul proiectului din Cluj-Napoca. Înainte să fie aici, nu avea experiență în domeniul cofetăriei și patiseriei, însă avea un alt lucru la fel de important: curiozitate. Parcursul ei de la început până acum a venit natural.

Cum meseria devine misiune în școala de patiserie-cofetărie

francesca-câmpian-program-manager-în-cadrul-proiectului-bakery-school-din-cluj-napoca

„Pentru mine, proiectul a început dintr-o curiozitate sinceră și o dorință de a face parte dintr-o inițiativă educațională cu impact real. M-am alăturat echipei într-o etapă incipientă aici la Cluj, aproximativ la două săptămâni după ce a fost selectată prima generație de cofetari-patiseri și mi-am dat seama rapid că e mai mult decât un simplu proiect - este o misiune.”

francesca-câmpian-program-manager-în-cadrul-proiectului-bakery-school-din-cluj-napoca

Francesca Câmpian - Program Manager Bakery School România

Descoperă în continuare cum Francesca reușește pe zi ce trece să îndulcească parcursul profesional și personal al elevilor săi, prin construirea unei relații bazate pe respect și încredere. Cu fiecare lecție, adaugă un strop de curaj, un praf de motivație și un ingredient esențial: sprijinul sincer, care îi ajută să crească frumos. Această transformare se regăsește în fiecare cuptor aprins și în fiecare desert reușit.

„Cea mai mare realizare a mea în acest proiect este că, împreună cu profesoara și colegii, am reușit să construim o echipă dedicată și un mediu în care elevii se simt sprijiniți și inspirați să-și urmeze pasiunea. Sunt mândră că am contribuit la creșterea încrederii lor în propriile forțe și la deschiderea unor oportunități reale pentru cariere în brutărie și cofetărie.” - Francesca Câmpian, Program Manager Bakery School România

Cum nesiguranța se transformă în visuri

Impactul pe care Francesca l-a avut asupra elevilor de la școala de patiserie-cofetărie nu a întârziat să apară. De la niște copii nesiguri de ceea ce le pregătește viitorul, au ajuns la viitori profesioniști siguri pe sine, care au putut să își spună singuri „Pot mai mult!”. Acesta este efectul unui sprijin necondiționat și sincer, venit din inimă.

Pentru că Francesca își amintește cu drag de profesorii care au sprijinit-o în liceu, dorința ei a fost să ofere înapoi ceea ce a primit elevilor de la Bakery School. Astfel, a putut să îi înțeleagă și să rezoneze cu dorințele, visurile și fricile fiecăruia.

„Elevii visează la independență, la un loc de muncă stabil și la aprecierea celor din jur.” - Francesca Câmpian, Program Manager Bakery School România

Care sunt aspirațiile generațiilor care urmează?

În ciuda modului negativ în care este văzută Generația Z, Francesca alege să privească dincolo de prejudecăți. În tinerii de la clasa de cofetărie-patiserie descoperă potențial, curiozitate și o deschidere autentică către nou. Ceea ce lipsește adesea nu este voința, ci motivația, care deseori este umbrită de lipsa de sprijin cu care adolescenții se confruntă zi de zi.

„Cred că generațiile de azi au nevoie de repere autentice, de încurajare constantă și mai ales de oameni care să le vadă așa cum sunt, nu cum „ar trebui” să fie. Dacă simt că le ești aproape, pot străluci cu adevărat.” - Francesca Câmpian, Program Manager Bakery School România

Deși drumul nu este ușor, el vine la pachet cu multe experiențe, lecții și momente care dospesc răbdarea și oferă gustul autentic parcursului fiecărui elev. Francesca este acolo, ca un ingredient esențial, care le oferă sprijinul necesar să crească frumos, dincolo de catedră și rețete.

„Nu este o meserie ușoară, dar e una profundă și cu sens, și tocmai asta o face aspirațională pentru elevii care caută stabilitate, libertate creativă și rezultate concrete ale muncii lor.” - Francesca Câmpian, Program Manager Bakery School România

„Dacă ți s-a dat un vis, ți s-a dat și șanse să îl împlinești.” - acestea sunt cuvintele sincere ale Francescăi, care pe zi ce trece, oferă șansa elevilor care au nevoie de ea.