Bomboane cu un mesaj sănătos

26 mai 2021

Blog
Tendințele pieței

În calitate de designer cu o pasiune pentru sport și alimentație sănătoasă, Naomi Jansen a dorit să transmită un mesaj pozitiv despre mâncarea nutritivă, fără însă să insiste pe ceea ce este permis și ce nu. Pentru elaborarea lucrării de licență, ea a cercetat și a studiat femeile însărcinate. „Sunt un grup țintă interesant care își doresc să se bucure de mâncare și care au deseori pofte, dar în același timp, sunt foarte conștiente că trebuie să mănânce sănătos.”. Așadar, în anul 2016, Naomi a lansat Chocobombes, bomboane pentru femeile însărcinate. „Sunt deopotrivă un cadou și un bun punct de plecare pentru o discuție despre mâncarea sănătoasă.”

 

Învățăm să savurăm mâncarea și descoperim alimentele sănătoase

„Pe durata sarcinii, femeile sunt avertizate în principal despre ceea ce nu ar trebui să mănânce. Și asta în condițiile în care sarcina este o perioadă în care majoritatea femeilor poftesc după cele mai ciudate lucruri: de la un castraveți murați cu frișcă, la ciocolată și orice altceva, doar prăjit să fie. M-am gândit că ar fi interesant să întorc acest mesaj pe dos. Și anume, cum poți orienta conversația către mâncarea considerată bună pentru dezvoltarea bebelușului? Așa mi-a venit ideea bomboanelor cu mesaj. Pe de o parte, te bucuri de bomboane, iar pe de altă parte, bomboanele spun o poveste despre nutrienți și ingrediente esențiale de care ai nevoie în perioada sarcinii.”

Cu ajutorul prețios al medicilor nutriționiști de la Maxima Medical Center din sudul Țărilor de Jos, Jansen a aflat tot ce se poate ști despre alimentație în cele trei trimestre ale sarcinii. „Spre exemplu, vitamina C este foarte importantă în primele luni pentru că ajută la absorbția acidului folic. Din acest motiv, cutia de bomboane pentru primul trimestru include o bomboană care conține o combinație de portocale și spanac. În plus, este foarte important să se asigure aportul necesar și suficient atât de grăsimi sănătoase cât și de vitamina D, iar de aici, a rezultat aroma de somon și avocado a bomboanelor.”  Iar pentru că Jansen a dorit să se asigure că bomboanele pot fi păstrate mai mult de câteva zile - „sau că vor avea același gust ca atunci când mănânci somon” - a folosit tehnologia de liofilizare. Aceasta elimină conținutul de lichid dintr-un ingredient proaspăt,  transformând totul într-o pudră. Această pudră poate fi conservată  o perioadă mai lungă de timp, menținându-și valorile nutriționale, culoarea și aroma.

 

Nu din motive de sănătate, ci mai degrabă pentru a crește gradul de conștientizare

Desigur, bomboanele în sine nu sunt sănătoase. Vreau să fiu înțeleasă foarte clar. Sunt doar ceva de care să te bucuri în timpul sarcinii. Adică, nu întâmplător am pus doar trei în fiecare cutie”, spune Naomi râzând. „Ideea nu este că o femeie însărcinată care are pofte poate să consume zece bomboane la o masă. Este vorba despre conceptul subiacent. În timp ce le savurezi, în mod conștient, vei afla informații și despre nutrienți și despre ingrediente esențiale, adică vei dobândi cunoștințe pe care le vei putea apoi aplica în alimentația ta de zi cu zi.” De fapt, declarația privind consumul moderat, cu responsabilitate,  afirmă în mod clar că bomboanele nu sunt sănătoase. „Am respectat întocmai reglementările Centrului Alimentar din Țările de Jos. Produsul nu este sănătos, dar oferă informații despre o alimentație sănătoasă. Aceasta este o nuanță foarte importantă.”

Bomboane pentru un somn de mai bună calitate

Anul trecut a oferit un adevărat impuls pentru Chocobombes. „Vânzările au crescut în mod evident în timpul primului val de Covid-19. Oamenii nu se mai pot vizita, așa că un gest frumos este să trimiți un cadou care are și un mesaj sănătos. Ai grijă de tine.” Pandemia de Covid-19 a inspirat-o pe Noami Jensen să creeze o nouă bomboană. „Am remarcat că perioada lungă de carantină a generat anxietate, stres și imposibilitatea relaxării pentru unele persoane. Așa că m-am gândit să discut cu un cercetător în domeniul somnului. Din această colaborare am aflat mai multe informații despre modul în care alimentația poate îmbunătăți calitatea somnului. Am inclus anumite ingrediente, cum ar fi migdale, banane și lavandă în bomboanele noastre «sleep well». Nu sunt doar pentru femeile însărcinate, ci sunt perfecte și pentru perioada de după nașterea copilului, când bebelușul te trezește în mod frecvent noaptea.”

„Prin bomboanele mele Chocobombes și în urma colaborării cu agenția de design De Voedselapotheek, am creat o punte între alimentație și sănătate. Pentru că alimentația corectă și un stil de viață sănătos ne fac să ne simțim mai bine.”

Chocobombes & Pastryclub

Jansen a creat Chocobombes împreună cu patisierul Jurgen Koens. Taste Tomorrow a vorbit cu Koens în anul 2017, când tocmai își deschisese prima afacere în domeniul patiseriei, Pastryclub, unde folosește doar ingrediente de cea mai bună calitate și pregătește totul în văzul clienților. L-am vizitat, din nou, anul acesta și am descoperit că pentru consumatori conceptul de bucătărie deschisă este unul foarte atrăgător și extrem de tentant: comunică fără efort ideea de prospețime, emană o aromă irezistibilă și îi determină pe oameni să cumpere mai multe produse de patiserie. Pastryclub este una dintre patiseriile care a folosit această perspectivă pentru a arăta că produsele lor sunt proaspete iar patiserii lucrează cu profesionalism - de fiecare dată.