Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt pur şi simplu seminţele diferitelor culturi, care încă mai conţin toate părţile comestibile. Acest lucru înseamnă că, după morărit, acestea conţin toate cele trei părţi ale seminţei (tărâţe, endosperm şi germen), în proporţiile originale. Alimentele cu cereale integrale sunt importante pentru dieta noastră, deoarece, în afara fibrelor, acestea mai conţin proteine, vitamine, minerale, antioxidanţi şi alte substanţe nutrivite rezultate din plante.

Care sunt beneficiile?

Există dovezi ştiinţifice solide că cerealele integrale protejează împotriva bolilor cronice, de tipul celor cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate şi cancer.  

BOLI CARDIOVASCULARE (BCV): BCV sunt responsabile pentru aproximativ 44% din decesele din Europa (bărbaţi) şi 38% (femei), dar cerealele integrale sunt recomandate pentru sănătatea inimii. Sunt necesare doar 3 porţii pe zi, pentru a reduce cu 30% riscul apariţiei BCV.

OBEZITATE: Aproape 15% din populaţia belgiană are un Indice de Masă Corporală (IMC)  mai mare de 30. În Marea Britanie, acest indice este mare de 30 în cazul a 25% din populaţie, iar în SUA, 40%. Statisticile pentru copii sunt alarmante, la rândul lor. Dovezile ştiinţifice demonstrează că o dietă bogată în cereale integrale poate controla luarea în greutate şi obezitatea. 

CANCER: În Europa, Portugalia, Danemarca şi Belgia înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii cauzate de cancer. O dietă bogată în cereale integrale poate reduce cu 34% riscul apariţiei cancerului. 


Cât ar trebui să mâncăm??

Principiile de consum al cerealelor integrale variază la nivel global, dar în general se consideră că majoritatea cerealelor consumate trebuie să fie cereale integrale. 
De exemplu, în Statele Unite ale Americii, se recomandă consumul a cel puţin trei porţii pe zi. O porţie este egală cu 16g de cereale integrale, astfel încât ar trebui consumate zilnic cel puţin 48g de cereale integrale. 
Mulţi dintre noi nu mănâncă suficiente cereale integrale. Pentru a creşte consumul, oamenii vor produse pe bază de cereale integrale care sunt uşor de identificat, disponibile pe scară largă, uşor de mâncat sau preparat, şi care au calităţi senzoriale excelente.

Website-uri asociate