Norme nutriționale și mențiuni de sănătate

Din ce în ce mai multe produse alimentare vândute în UE sunt prevăzute cu menţiuni nutriţionale de tipul „conţinut redus de grăsimi” sau „benefic pentru inimă”. Aceste ambalaje alimentare sunt supuse unei legislaţii riguroase. Noi, cei de la Puratos, ne ajutăm cu devotament clienţii să introducă menţiuni oneste, în conformitate cu regulamentele.

Norme pentru etichetarea corectă şi onestă a alimentelor

Menţiunile nutriţionale şi de sănătate care apar pe ambalaje sau în reclame pentru produse alimentare distribuite în Uniunea Europeană sunt reglementate pe baza Normei (CE) no. 1924/2009 şi monitorizare de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA). Scopul este acela de a garanta că menţiunile de tipul „bogat în fibre” sau „reduce nivelul de colesterol” sunt oneste, nu induc în eroare şi pot fi susţinute cu dovezi ştiinţifice. 

Specificaţiile nutriţionale şi cele generice referitoare la sănătate se pot adăuga fără aprobarea în prealabil a AESA, cu condiţia ca acestea să fie înregistrate în Registrul Comunitar al Menţiunilor Nutriţionale şi de Sănătate.
Scopul este acela de a garanta că menţiunile de tipul „bogat în fibre” sau „reduce nivelul de colesterol” sunt oneste, nu induc în eroare şi pot fi susţinute cu dovezi ştiinţifice.

Îndrumare şi suport juridic

Dacă doriţi să adăugaţi o menţiune nutriţională sau de sănătate pe produsele dumneavoastră de panificaţie, patiserie sau ciocolată:
• gama noastră Gustos & Sănătos este soluţia care vă va permite să adăugaţi aceste menţiuni
• departamentul nostru juridic vă poate oferi asistenţă cu privire la legislaţia Uniunii Europene

Principiile europene includ următoarele definiţii:

Menţiuni nutriţionale

Menţiunile nutriţionale se referă la orice afirmaţie în afara celor de pe etichetele nutriţionale, care declară, sugerează sau indică în mod indirect că un aliment conţine ori are o cantitate mare sau mică de calorii sau anumite substanţe nutritive: de exemplu, „Sursă de fibre” „Conţinut redus de grăsimi”, „Bogat în vitamina C”.

Menţiuni de sănătate

O afirmaţie pe un ambalaj alimentar, campanie de marketing sau publicitate pentru un produs alimentar, care declară, sugerează sau indică în mod indirect beneficiile de sănătate ale produsului alimentar. De exemplu, Pan-O-Col sugerează că există un impact asupra nivelului de colesterol din sânge.

Informaţiile nutriţionale de pe alimente pot fi oferite în două formate principale:

Formatul ""Grupa 1"" sau ""Big 4"" (declaraţie pentru 100 g sau 100 l) este obligatoriu pentru menţiunile adăugate produselor de tip zaharuri, SAFA, fibre, sodiu sau în cazul menţiunilor de sănătate. 

Formatul ""Grupa 2 sau ""Big 8"" (declaraţie pentru 100 g sau100 ml) este obligatoriu pentru menţiunile adăugate produselor de tip zaharuri, SAFA, fibre, sodiu sau în cazul menţiunilor de sănătate.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm sa vizitați http://www.efsa.europa.eu sau să contactați un reprezentant Puratos la Nutricenter@puratos.com